Γράφει Φρίξος Δρακοντίδης
Οι Ελληνες δικηγόροι του φερόμενου χάκερ υποστηρίζουν ότι ο εντολέας τους συνελήφθη με πλαστογραφημένο ένταλμα και δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που αναζητούν οι αμερικανικές αρχές, με τον ίδιο να φωνάζει ότι είναι αθώος και ότι έχουν καταπατηθεί βάναυσα τα δικαιώματά του.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή
Ο Τζουλιάνι Νίτα συνελήφθη με ερυθρά αγγελία της Interpol στη Ζάκυνθο στις 17 Ιουλίου του 2021 ενώ έκανε διακοπές με τη σύντροφό του και τη μητέρα της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του ο φερόμενος χάκερ κρατούσε ημερολόγιο καταγράφοντας τις πιο σημαντικές στιγμές που έζησε στις ελληνικές φυλακές.
«H διερμηνέας μού είπε ότι επρόκειτο να κρατηθώ για 45 ημέρες προκειμένου να εκδοθώ στις ΗΠΑ. Επαθα σοκ από την ευκολία της απόφασης κράτησής μου, αλλά συμμορφώθηκα με την απόφαση, καθώς ήταν σύμφωνη με τον νόμο, αλλά όχι ηθική. Με πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα στην Πάτρα και με έβαλαν σε ένα δωμάτιο με έναν δολοφόνο για 30 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα μου έκαναν σήμα να πάω σε ένα αυτοκίνητο. Αυτό το αυτοκίνητο με πήγε στις φυλακές της Πάτρας», γράφει στην πρώτη σελίδα του ημερολογίου.
Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι είναι επικίνδυνος χάκερ που παραβίασε το φορολογικό σύστημα αποκομίζοντας παράνομο κέρδος 58 εκατ. δολαρίων, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ένας απλός αγρότης, που πήγε μόνο οκτώ χρόνια στο σχολείο με αναγνωρισμένες μαθησιακές δυσκολίες από παιδί. Τώρα οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοσή του στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι με άλλα άγνωστα άτομα συγκρότησαν εγκληματική ομάδα και κατά το χρονικό διάστημα 2013-2017 επενέβησαν στο IRS (το Taxisnet των ΗΠΑ), κατάφεραν να δηλώσουν ψευδώς επιστροφές φόρου για εταιρείες που συνέστησαν με υποκλαπέντα προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια μετέφεραν τα χρήματα αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών, πίσω από τις οποίες υποκρύπτονταν ο Τζουλιάνι και η συμμορία του.
Στο κανάλι που έχει φτιάξει στο Youtube δηλώνει πως είναι αθώος
Στο δικαστήριο, ο φερόμενος χάκερ προσκόμισε περισσότερες από 150 φωτογραφίες που αποδείκνυαν πού βρισκόταν κατά την ώρα τέλεσης των αδικημάτων. Οι φωτογραφίες τον δείχνουν να βρίσκεται στο κτήμα του στη Ρουμανία και να ασχολείται με τα ζώα του.
Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών με την υπ’ αριθμ. 7/2023 απόφαση γνωμοδότησε κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ενοχής του, δηλαδή το ένταλμα σύλληψής του από τις ΗΠΑ εκδόθηκε επί μηδαμινού αποδεικτικού υλικού.
«Nα σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Εφετών Πατρών με ξεχωριστή απόφασή του ζήτησε από τις Αρχές των ΗΠΑ αν υπάρχουν άλλα στοιχεία προγενέστερα του εντάλματος σύλληψης, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές δεν απέστειλαν τέτοια», λένε οι δικηγόροι του φερόμενου χάκερ.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Εφετών διέταξε να παραμείνει ελεύθερος ο Τζουλιάνι Νίτα, αφού αξιολόγησε ότι ο εκζητούμενος δεν ήταν ύποπτος φυγής, αλλά πάντα προσερχόταν ενώπιον των δικαστικών και αστυνομικών αρχών. Επιπλέον, διέταξε την εμφάνισή του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών δύο φορές τον μήνα. Μάλιστα, έγινε δεκτό και το έτερο αίτημα του εκζητούμενου, να του επιστραφούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη που είχε αναπτυχθεί στο πρόσωπό του από τους δικαστές, αφού πάντα ήταν παρών και δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία.
Ωστόσο, την τελευταία ημέρα της πενθήμερης προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος για άσκηση έφεσης, ο εισαγγελέας της έδρας άσκησε έφεση κατά της απόφασης προκειμένου να επιληφθεί σε δεύτερο βαθμό ο Αρειος Πάγος. Παρά τις ενστάσεις των συνηγόρων του και του ίδιου, που παραστάθηκε αυτοπροσώπως στον Αρειο Πάγο, για το αναιτιολόγητο της έφεσης και μολονότι ετέθησαν όλα τα ζητήματα που είχαν απασχολήσει και το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, ο Αρειος Πάγος, σε μια διαδικασία που διήρκεσε μία ώρα, αντίθετα με την ενδελεχή διαδικασία στην Πάτρα που διήρκεσε δύο έτη, απεφάνθη με την υπ’ αριθ. 1059/2023 απόφασή του υπέρ της έκδοσης του Τζουλιάνι Νίτα στις ΗΠΑ.
Το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημά του να ενημερωθεί η Ρουμανία για την υπόθεση ώστε να ασκήσει τα δικαιώματά της σύμφωνα με τη νομολογία Petruhhin για να επιληφθεί αυτή, ως χώρα καταγωγής του, της υπόθεσης.
Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου βασίζεται στο πιθανό ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο Τζουλιάνι χωρίς τη φυσική του παρουσία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «αυτά τα εγκλήματα μπορούσαν να τελεσθούν από τον εκζητούμενο και τους συνωμότες του από οποιονδήποτε τόπο εκτός των ΗΠΑ και οι σκοπούμενες συνέπειές τους να επέλθουν στις ΗΠΑ μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, τις οποίες, κατά την κρίση του δικαστηρίου τούτου, κατείχε και χειριζόταν με ιδιάζουσα ευχέρεια ο εφεσίβλητος εκζητούμενος».
Επιπλέον, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι με την έκδοση του εκζητούμενου στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί εκεί για τα τρία αδικήματα της συνωμοσίας σε βάρος των ΗΠΑ, δεν υφίσταται κίνδυνος παραβίασης των άρθρων 3 της ΕΣΔΑ και 19 παρ. 2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που αφορούν βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα καταστήματα κράτησης των ΗΠΑ, ούτε υφίσταται κίνδυνος παραβίασης των άρθρων 6 και 8 της ΕΣΔΑ, σχετικώς με τη δίκαιη δίκη και την προστασία της οικογένειας, αντίστοιχα, «όπως αβάσιμα ισχυρίζεται ο εκζητούμενος με τα σχετικά υπομνήματα που κατέθεσαν οι συνήγοροί του».
Από την πλευρά τους, οι δύο Ελληνες συνήγοροι του Τζουλιάνι Νίτα υποστηρίζουν ότι τίθεται ζήτημα πλαστογραφίας ή τουλάχιστον ακυρότητας του βασικού εγγράφου στο οποίο στηρίζεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ, του εντάλματος σύλληψης των αμερικανικών αρχών. Γι’ αυτό και έχουν καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών μηνυτήρια αναφορά για πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου.
Κινδυνεύει με 50χρονια φυλάκιση
Κατά το διάστημα της υποχρεωτικής του παραμονής στην Πάτρα, ο Τζουλιάνι Νίτα τέλεσε με τη σύντροφό του πολιτικό γάμο, αφού τα σχέδιά τους για να παντρευτούν στη Ρουμανία είχαν ανατραπεί με τη σύλληψή του. Η σύζυγός του άρχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως για να είναι κοντά του ενώ η ίδια και φίλοι τους ήταν παρόντες σε πολλές από τις δικάσιμους του δικαστηρίου. Ο ίδιος γράφει στο ημερολόγιο του: «Ολα έχουν ήδη γίνει μια καθημερινή ρουτίνα, πράγμα το οποίο είναι τραγικό, καταθλιπτικό και αδιανόητο. Δεν κατανοώ πώς θα μπορούσε ένας έντιμος άνθρωπος να περάσει τόσο πολύ χρόνο στη φυλακή, μεταξύ όλων των ειδών των εγκληματιών: ληστές, κλέφτες και εμπόρους ναρκωτικών. Είναι αδιανόητο και δεν εύχομαι σε κανέναν μια τέτοια εμπειρία, ούτε καν στους εχθρούς μου, αν και δεν νομίζω ότι έχω εχθρούς ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω να έχω κανέναν».
Με βάση το αίτημα για την έκδοσή του, ο Τζουλιάνι Νίτα κατηγορείται ότι είναι κυβερνοεγκληματίας και κινδυνεύει να βρεθεί έγκλειστος για πάνω από 50 έτη συνολικά. Ο ίδιος διατείνεται πως δεν έχει πάει ποτέ στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνει ότι είναι αγρότης που έχει φοιτήσει μόνο σε οκτώ τάξεις του σχολείου και διατηρεί φάρμα με ζώα και δέντρα στη Ρουμανία, απ’ όπου κατάγεται. Συνεχίζει να βρίσκεται στην Ελλάδα, όμως για να επιβιώσει, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, άρχισε να πουλάει περιουσιακά του στοιχεία στη Ρουμανία. Αναγκάστηκε να πουλήσει ένα διαμέρισμα που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του στο Πιτέστι της Ρουμανίας και ένα αυτοκίνητο που διέθετε. «Δεν του επιτρεπόταν να μεταβεί στην Αθήνα με τη σύντροφό του για να ιερολογήσουν τον γάμο τους και να επισκεφτεί ο ίδιος ψυχολόγο που να ομιλεί τη ρουμανική γλώσσα και ανέμεινε στωικά, εμπιστευόμενος την Ελληνική Δικαιοσύνη», λένε στο «protothema.gr» οι δικηγόροι του.
Σήμερα και μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο Τζουλιάνι Νίτα, σύμφωνα με πρόσωπα από το περιβάλλον του, βρίσκεται σε απόγνωση, με επιβαρυμένη ψυχική υγεία και χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα και επίκειται η μεταγωγή του στη Φλόριντα, όπου οι συνθήκες κράτησης θεωρούνται από τις χειρότερες παγκοσμίως με συχνούς αναιτιολόγητους θανάτους κρατουμένων.
Ο Τζουλιάνι Νίτα αναμένει την τελική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει για την έκδοση ή όχι, αφού δεν δεσμεύεται από τη θετική περί έκδοσης γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ταυτόχρονα ένα άτομο που, λόγω των προβλημάτων υγείας του, χρήζει προστασίας. Οι Ελληνες δικηγόροι του υπογραμμίζουν ότι ένα παρόμοιο αίτημα των αμερικανικών αρχών που απασχόλησε πρόσφατα το δικαστικό σύστημα της Κύπρου απορρίφθηκε. Πρόκειται για αίτηση έκδοσης δύο αδελφών που κατηγορούνταν για ηλεκτρονικές απάτες στις ΗΠΑ, όμως το κυπριακό δικαστήριο έκρινε ανεπαρκή τα στοιχεία που απέστειλαν οι αμερικανικές αρχές για να στηρίξουν το αίτημα έκδοσης.