ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων:

Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων Κεφαλονιάς
Το Ιστορικό μιας επιτυχημένης πορείας
Παρακαταθήκη για την Κεφαλονιά – Πρότυπο για την χώρα μας

Άρθρο της Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου
Περιφερειάρχη Ιονίων νησων
Προέδρου Δ.Σ.ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων

Το στοίχημα κερδίζεται για τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων αρχής γενομένης από την Κεφαλονιά. Το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ήδη ολοκληρώνονται στο τέλος του τρέχοντος έτους 2023. Η Κεφαλονιά διαθέτει πλέον ένα νέο χώρο υγειονομικής ταφής ενώ οι εγκαταστάσεις διαλογής οργανικού κλάσματος (υπολείμματα τροφών και κήπου) απορριμμάτων και στην συνέχεια της βιολογικής επεξεργασίας αυτών εκσυγχρονίστηκαν. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών παρεμβάσεων στις αρχές του 2024 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης και από τον Απρίλιο του 2024 η κανονική λειτουργία. Η νέα εγκατάσταση δύναται να παραλαμβάνει εκτός από σύμμεικτα απορρίμματα και προ διαλεγμένα οργανικά (καφέ κάδος) για την παραγωγή κομπόστ.

Υπογραφή σύμβασης έργου με τον Κεφαλονίτη CEO της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

Όπως είναι γνωστό ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων συστάθηκε το καλοκαίρι του 2020 μετά από νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης με αρμοδιότητα την διαχείριση των απορριμμάτων και έδρα το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και η πλήρη ανάληψη των αρμοδιοτήτων του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Το Έργο της Κεφαλονιάς ήταν ενταγμένο για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΥΜΕΠΡΑΑ) από το 2017 χωρίς όμως να έχει πραγματοποιηθεί καμία διαδικασία για την δημοπράτησή του. Επί της ουσίας το Έργο βρίσκονταν σε αδράνεια.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, πρώτο μας μέλημα υπήρξε η αλλαγή ταυτότητας του Έργου και ο εκσυγχρονισμός του ώστε να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για μείωση των προς τελική ταφή απορριμμάτων. Προστέθηκε το δικαίωμα «προαίρεσης» της Σύμβασης, δίνοντας δηλαδή την δυνατότητα στο Φορέα επιπλέον δημόσιας χρηματοδότησης για την επέκταση – συμπλήρωση των Εγκαταστάσεων ώστε να προσαρμοστεί στα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή πολιτική και νομοθεσία με την οποία είναι ευθυγραμμισμένη η χώρα μας όπως εξηγείται παρακάτω.

Με την στήριξη και συμπαράσταση της Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αλλά και του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΥΜΕΠΡΑΑ) προχωρήσαμε σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό στις 22 Ιανουαρίου 2021. Υπήρξε το πρώτο Έργο στην ελληνική επικράτεια το οποίο δημοπρατήθηκε υπό τον όρο της ενεργοποίησης του δικαιώματος της προαναφερόμενης “προαίρεσης” της Σύμβασης στο μέρος της κατασκευής.

Κατά τον τρόπο αυτό ενώ ο προϋπολογισμόςτου Έργου ανέρχονταν αρχικά στα 7.170.819,32€ και με τις νέες εργασίες που θα εκτελεστούν ο νέος προϋπολογισμός δημόσιαςχρηματοδότησηςδύναται ανέρχεταιστα 11.865.449,32€. Οι ενέργειες του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων για το Έργο της Κεφαλονιάς αποτέλεσαν οδηγό για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για όλα σχεδόν τα Έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή που δημοπρατούνται στην Ελλάδα.

Το σύνολο της εγκατάστασης, μετά τις δύο διαδοχικές πυρκαγιές (Σεπτέμβρης 2020 & Σεπτεμβρης 2021) και τις επιπτώσεις από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ μετά από τις παρεμβάσεις αποκατάστασης που έγιναν από τον ΦοΔΣΑ, σήμερα λειτουργεί υπό τις βέλτιστες περιβαλλοντικά και τεχνικά συνθήκες. Επίσης το έργο αυτό πρόκειται να λειτουργήσει με το μικρότερο λειτουργικό κόστος διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων σε σύγκριση με άλλες εν λειτουργία εγκαταστάσεις στην Ελλάδα οι οποίες δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, κάτι το οποίο είναι απόλυτα επ’ ωφελεία των δημοτών.

Στην πορεία για την ενεργοποίηση της δυνατότητας προαίρεσης του Έργου (με την επιπλέον δημόσια χρηματοδότηση) ο ΦοΔΣΑ έχει δρομολογήσει τις δυο βασικές προϋποθέσεις α. την εκπόνηση νέας Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και β. έχει καταθέσει φάκελο τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνει τις νέες εργασίες που αφορούν στην δυνατότητα επέκτασηςτης Μονάδας για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου από τα υπολείμματα επεξεργασίας, που θα μειώσει το προς ταφή υπόλειμμα σε περίπου 10%, καθώς και στην δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Η νέα εποχή ξεκινά από την Κεφαλονιά.

Παράλληλα με την υλοποίηση του Έργου δημιουργούνται δράσεις από το ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, σε συνέργεια με τους Δήμους της Κεφαλονιάς (την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όλων των Δήμων του Ιονίου), που αφορούν στην προώθηση της ανακύκλωσης και της Διαλογής στην Πηγή υλικών, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός πλήρους, ολοκληρωμένου και βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων.

Μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της Κεφαλονιάς και της χώρας μας.

===

√ Διαβάστε το ρεπορταζ του kefaloniapress στις εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ  ΕΡΓΟ ΦΟ.Δ.ΣΑ: Το μεγάλο Βήμα στη Βιώσιμη Διαχείριση Αποβλήτων στην Κεφαλονιά

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!