Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο Πανετόνε

Εικόνα: Unsplash

2058

Πως να φτιάξετε το παραδοσιακό Ιταλικό γλυκό, σύμφωνα με την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αυτά τα Χριστούγεννα, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε και κάτι άλλο, πέρα από τα παραδοσιακά, Χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Ένα από αυτά, είναι και το Ιταλικό Πανετόνε. 

Αναλυτικά η συνταγή και η εκτέλεση:

Υλικά:

– 250 γρ. βούτυρο
– 6 μεγάλα αυγά
– 100 γρ. γάλα
– 1 κ.γ. αλάτι

– 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

– 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
– 140 γρ. ζάχαρη
– 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας
– 100 γρ. σταφίδες
– 100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)
– 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
– Λίγο βούτυρο για το μπολ
Εκτέλεση (Για το Πανετόνε):

– Βάζετε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύετε.- Χωρίζετε το βούτυρο, λιώνετε τα 150 γρ. και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.

– Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβετε σε κομματάκια και το αφήνετε να μαλακώσει.

– Ζεσταίνετε τα 50 γρ. αλκοόλ και προσθέτετε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.

– Τα σκεπάζετε και αφήνετε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ.

– Τα κρατάτε στην άκρη για αργότερα.

– Βάζετε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάτε με σύρμα.

– Τα προσθέτετε στο αλεύρι.

– Ζυμώνετε για 7- 8 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα.

– Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνετε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσατε στην αρχή.

– Αφήνετε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1 λεπτό.

– Βάζετε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα, να διπλασιαστεί.

– Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα.

– Δουλεύουμε για 2-3 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα.

– Βουτάτε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζετε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.

– Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνετε τη ζύμη.

– Ισομοιράζετε σε δύο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.

– Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.

– Αφήνετε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.

– Αλείφετε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.

– Μετά γυρίζετε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και τον ζεσταίνετε πολύ καλά.

– Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζετε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνετε το φούρνο και ψήνετε τα πανετόνε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

– Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα αλείφετε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.

– Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσετε ανάποδα.

Εκτέλεση (για την Μαγιά):

– Για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά, τη διαλύετε σε μπολ, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο νερό.

– Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

– Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

– Όταν αφρίσει η επιφάνεια και είναι έτοιμη, προσθέτετε στο αλεύρι.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!