Κουραμπιέδες βουτυράτοι, παραδοσιακοί, με κονιάκ, καβουρδισμένα αμύγδαλα, πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη! Ακριβώς όπως τους έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας! από την Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου
Υλικά
Κομμάτια: 50-60
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
- Για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες της γιαγιάς, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λείο.
- Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο, και στη συνέχεια σε σχετικά δυνατή για 15 λεπτά ή και περισσότερο, μέχρι να φτιάξουμε μια ωραία, λεία και πυκνή κρέμα.
- Μετριάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους, έναν έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά το κονιάκ, το γαρίφαλο και τα αμύγδαλα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και ιδιαίτερα εύπλαστο.
- Πλάθουμε περίπου 50-60 κουραμπιέδες στρογγυλούς ή με το κλασικό μακρουλό σχήμα σαν μισοφέγγαρο και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Για τους κουραμπιέδες, προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρώμα. Αν δεν χωράνε όλοι οι κουραμπιέδες στο ταψί, τους ψήνουμε σε δύο ή περισσότερες δόσεις.
Επικάλυψη
- Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες, τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους ραντίζουμε με το ανθόνερο.
- Τυλίγουμε τους κουραμπιέδες στην άχνη και τους τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με κοσκινισμένη άχνη. Διατηρούνται για καιρό σε αεροστεγές δοχείο.
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις