Η απεικόνιση εναλλακτικών μορφών οικογένειας στη φάτνη του Ιησού προκάλεσε οργή μερίδας των πολιτών
Μεγάλη συζήτηση και οργισμένες αντιδράσεις μερίδας πολιτών έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ευχετήρια ανάρτηση μιας πολιτικού και ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να επικοινωνήσει το ζήτημα των ομόφυλων οικογενειών, αλλά και την ευρύτερη απεικόνιση στη δημόσια σφαίρα των εναλλακτικών μορφών οικογένειας μέσα από τη… φάτνη του Χριστού.
Η ανάρτηση έγινε από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα +Europa, το οποίο ίδρυσε η Έμμα Μπονίνο, πρώην υπουργός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής του για χρόνια ήταν ο Μάρκο Πανέλλα. Η ευχετήρια ανάρτηση των Χριστουγέννων που δημοσιεύτηκε στο Facebook από το προφίλ του κόμματος +Europa απεικόνιζε την κλασσική εικόνα της γέννησης του Χριστού, με τον οικογενειακό πυρήνα που σχηματίζεται από τη Μαρία, τον Ιωσήφ και το νεογέννητο βρέφος να εναλλάσσεται σε ζευγάρια με σεξουαλική ταυτότητα ή εθνοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από εκείνα της κλασικής εικονογραφίας.
Σε μια περίπτωση, για παράδειγμα, η Μαρία απεικονίζεται χωρίς σύντροφο, ως ανύπαντρη μητέρα. Σε μια άλλη εκδοχή αντί για τον Ιωσήφ υπάρχει μια άλλη γυναίκα. Σε μια τρίτη η εικόνα δείχνει δύο άνδρες πάνω από το νεογέννητο και σε μια τέταρτη οι λευκοί γονείς, Ιωσήφ και Μαρία, βρίσκονται γύρω από τον νεογέννητο μαύρο Ιησού. «Η ομορφιά των παραδόσεων είναι ότι μπορούν να αλλάξουν! Καλές γιορτές από την +Europa», ήταν το μήνυμα που συνόδευε την ανάρτηση.
Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις. Για παράδειγμα επικριτικός ήταν ο ευρωβουλευτής Κάρλο Φιντάνζα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Fratelli d’Italia, ενώ από το ίδιο κόμμα και ο Αλφρέντο Αντονιότσι σχολίασε μεταξύ άλλων πως «αυτός ο ηθικός σχετικισμός μιας μειοψηφίας δογματικών που κοροϊδεύουν τις παραδόσεις και τη θρησκευτική ταυτότητα σίγουρα λογοκρίνεται από την πλειοψηφία των Ιταλών» και κατηγόρησε το κόμμα του Ρικάρντο Μάτζι πως απέχει από αυτό που πρέσβευε ο Μάρκο Πανέλλα.
Η απάντηση του ιταλικού κόμματος για τη φάτνη
Μετά τις αντιδράσεις το +Europa επανήλθε με τη δική του απάντηση: «Ειλικρινά μας εξέπληξε η αναστάτωση και η αντιπαράθεση που προκάλεσε η συμπεριληπτική φάτνη μας. Δεν είναι εξωφρενική η Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση μας» ανέφερε αρχικά σημειώνοντας πως αντιθέτως «σκανδαλώδες είναι να αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο».
Σημείωσε ακόμα πως «ήδη το 2006, ο Πανέλλα έφερε στη Βουλή μια σκηνή της φάτνης που με δύο Barbies και δύο Ken. Πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος που επέτρεψε την ευλογία για τα ομόφυλα ζευγάρια».
«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας μιλάμε καθημερινά για μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, του περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των σχολείων και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν αυτό το έστω και ασήμαντο μήνυμα συμπερίληψης έχει τραβήξει την προσοχή, ελπίζουμε ότι το ίδιο θα κάνουν και όλα τα άλλα θέματα. Ο αγώνας μας είναι πάντα ο ίδιος, είτε πρόκειται για επιστήμη, δικαιώματα ή οικονομία: είναι η ελευθερία των ανθρώπων να επιλέγουν», καταλήγει η απάντηση
.