Για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς οι προκρατήσεις πλησιάζουν και το 10% – Τι λένε οι ξενοδόχοι
Ανεξάντλητη μοιάζει η δυναμική του ελληνικού τουρισμού που προετοιμάζεται για ένα νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα το 2024. Μετά το ιδανικό κλείσιμο του 2023 που θα φέρει τις τουριστικές εισπράξεις και αφίξεις σε νέα ύψη, πάνω από 20,5 δισ. ευρώ, και πάνω από 33 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να καταγράψει νέα ρεκόρ το 2024 καθώς οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού ο κόσμος επανακάμπτει δυναμικά στα ταξίδια, τα οποία θεωρούνται πλέον μέρος της καθημερινότητας.
Τις θετικές προσδοκίες ενισχύουν οι διεθνείς τάσεις που καταγράφονται που θέλουν Αμερικανούς και Κινέζους, κυρίως τους δεύτερους να επανακάμπτουν δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι θα καλυφθούν τη φετινή χρονιά τα προ πανδημίας επίπεδα κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι αφού ο παγκόσμιος τουρισμός έφτασε το 90% του 2019 με την Ευρώπη όμως να έχει καλύτερη εικόνα (94%). Η χώρα μας βέβαια ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 17,8% στις εισπράξεις και 4,8% στις αφίξεις με αποτέλεσμα να αυξήσει και το μερίδιο της στην αγορά της Μεσογείου στο 10,9% από 10,1%.
Ενισχυτικά στις εκτιμήσεις για ακόμη καλύτερο 2024, λειτουργεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα μοιάζει με όαση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με την Αίγυπτο και Τυνησία να επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στη Γάζα. Για το 2024 λοιπόν προς ώρας όλα τα μηνύματα είναι θετικά με τις προκρατήσεις στην παρούσα περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή να δείχνουν μια μονοψήφια αύξηση από 4%-6% σε μέσο όρο για ορισμένους όμως δημοφιλείς προορισμούς να πλησιάζουν και το 10%.
Οι ξενοδόχοι θα υποδεχθούν τη νέα σεζόν με αυξημένες κατά 5% τις τιμές των δωματίων (μέσο όρο με βάση τις συμφωνείς που υπέγραψαν πέρυσι με tour operators) ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας οι αυξήσεις φτάνουν και το 10%.
Μιλώντας στον ot.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος για μία εξαιρετική χρονιά». Η ζήτηση είναι αυξημένη με ορισμένες αγορές όπως η Βρετανική να ξεχωρίζουν αλλά και γενικότερα όλες οι μεγάλες μας αγορές εμφανίζουν πολύ δυναμική εικόνα σημειώνει ο κ. Χατζής. Σπεύδει βέβαια να προσθέσει ότι η χρονιά θα εξελιχθεί εξαιρετικά εφόσον δεν θα έχουμε κάποιο αναπάντεχο γεγονός που θα επηρεάσει τη ζήτηση, όπως συνέβη με την πανδημία.
Οι γεωπολιτικές αναταράξεις , οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και η υστέρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες, με την εποχική έξαρση του Covid 19 να μην υπολογίζεται ακόμη.
Οι ξενοδόχοι
Οι ξενοδόχοι εμφανίζονται συγκρατημένοι γιατί δεν ξεχνούν ούτε την πανδημία ούτε την περυσινή χρονιά η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά όμως στη συνέχεια την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου κατέγραψε μια «κοιλιά» στη ζήτηση κυρίως από Βορειοευρωπαίους λόγω του ενεργειακού κόστους, για να επανέλθει και πάλι εντυπωσιακά στη συνέχεια, το ενδιαφέρον για διακοπές και να κλείσει το έτος με νέα ρεκόρ.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής οι θετικές προσδοκίες πιστοποιούνται και από το τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η κατανομή των αεροπορικών θέσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους κινείται ανοδικά. Τον Ιανουάριο σημειώνεται άνοδος 13,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τον Φεβρουάριο η αύξηση διαμορφώνεται στο συν 18,4% και τον Μάρτιο το ποσοστό ανόδου φτάνει το 12,8%.
Επίσης μια σειρά αεροπορικών εταιρειών αυξάνουν τις διαθέσιμες θέσεις από και προς Ελλάδα. Η Aegean αύξησε τις θέσεις των πρώτων τριών μηνών του έτους και γενικότερα της χειμερινής σεζόν κατά 800.000 (+20% στο εξωτερικό, +10% στο εσωτερικό). Παράλληλα σχεδιάζει έναρξη της θερινής σεζόν νωρίτερα τον Μάρτιο, ενώ συνέχισε και τη λειτουργία ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρόδο, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σε συνεργασία με Tour Operator του εξωτερικού. Διέθεσε 35.000 θέσεις, προς 22 ευρωπαϊκούς προορισμούς σε 8 χώρες, στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023 και θα επανέλθει το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024.
Αλλά και η ισπανική low cost Volotea θα προσφέρει επιπλέον 835.000 θέσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 23% σε σχέση με το 2023 για το 2024 για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνδέοντας την Αθήνα με πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον η Delta Airlines, αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα το 2024 την εποχική αεροπορική σύνδεση Βοστώνη – Αθήνα. Στην άλλη πλευρά η κινεζική Juneyao Air ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη το 2024 ενός νέου δρομολογίου από τον κόμβο της στη Σαγκάη προς την Αθήνα, με Boeing 787-9 Dreamliner, επεκτείνοντας περαιτέρω το δίκτυό της στην Ευρώπη. Η Juneyao Air είναι μία από τις ηγετικές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες στην Κίνα και είναι επίσης ο πρώτος Συνδετικός Συνεργάτης (Connecting Partner) της Star Alliance.
Η ιδιαιτερότητα του Πάσχα των Καθολικών
Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι πολύ καλύτερος μήνες για τον τουρισμό διεθνώς καθώς φέτος το Πάσχα των Καθολικών πέφτει στις 31 Μαρτίου και προσφέρεται για μικρες απροδράσεις. Μάλιστα η AirDNA σημειώνει ότι «καθώς οι διακοπές του Πάσχα ξεκινούν φέτος τον Μάρτιο και όχι τον Απρίλιο (όπως το 2023), βλέπουμε ένα σημαντικό άλμα στο ρυθμό ζήτησης για τον Μάρτιο, με 15 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν αύξηση πάνω από 20% σε ετήσια βάση». Βέβαια αυτή η αύξηση της ζήτησης δεν αφορά την Ελλάδα για την οποία καταγράφει το πρώτο τρίμηνο πτώση ζήτησης κατά 25% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.