Ανακοινώνεται νέα πλατφόρμα για καταγγελίες παρανομιών σε παραλίες

112

Ακόμη και εν μέσω χειμώνα, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να αποτρέψει το «κίνημα της πετσέτας» κατά τη θερινή περίοδο.

Οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναφέρουν τυχόν κρούσματα παράνομης εκμετάλλευσης, κατασκευής ή τοποθέτησης σε παραλίες.

Για την περαιτέρω επιβολή αυτών των κανονισμών, θα χρησιμοποιηθούν drones και αεροφωτογραφίες για τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση τυχόν παραβιάσεων σε δημόσιες παραλίες, διασφαλίζοντας ότι θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες κατεδαφίσεις.

Επιπρόσθετα, το οικονομικό τμήμα σχεδιάζει σημαντική αναμόρφωση του συστήματος παραχώρησης παραλιών, εφαρμόζοντας ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με υψηλότερες «φορολογικές τιμές» σε σχέση με αυτό που πληρώνουν σήμερα .

Αυτό θα φέρει επανάσταση στο υπάρχον πλαίσιο και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

Αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παρουσιάσει το αρχικό του νομοσχέδιο προς διαβούλευση, με επίκεντρο τη διαχείριση των παραλιών.

Το νομοσχέδιο περιγράφει τους πρωταρχικούς στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές για αυτή τη διαχείριση.

Προτείνεται πλήρης και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων παράκτιων εκτάσεων, παράλληλα με την εφαρμογή αυστηρότερων προϋποθέσεων για παραχωρήσεις παραλιών. Οι όροι αυτοί στοχεύουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας για τους πολίτες διασφαλίζοντας παράλληλα τιμές που δίνουν προτεραιότητα στο δημόσιο συμφέρον.

Νέοι ψηφιακοί πόροι αναπτύσσονται για να ενδυναμώσουν τόσο το ευρύ κοινό όσο και τα άτομα στον εντοπισμό καταχρήσεων κατά μήκος της ακτογραμμής. Μέσω της χρήσης φωτογραφιών, βίντεο και οποιωνδήποτε άλλων αποδεικτικών στοιχείων μπορούν να συγκεντρώσουν οι πολίτες (συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας από drones της δημόσιας υπηρεσίας), θα κοινοποιήσουν αποτελεσματικά στις αρμόδιες αρχές την επείγουσα ανάγκη παρέμβασης.

Ο απώτερος στόχος είναι να σταματήσουν αυτές οι καταχρήσεις και να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή.

 Στόχος του νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον καθορισμό ζωνών και χρήσης στην ξηρά. Μόλις ολοκληρωθεί η κατάλληλη σχεδίαση, θα ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης. Για να αποκτήσουν το δικαίωμα αξιοποίησης του αιγιαλού, τα άτομα πρέπει να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες που πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

Ωστόσο, η απευθείας ανάθεση έναντι αμοιβής εφαρμόζεται σήμερα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Προτείνεται μια καινοτόμος προσέγγιση, όπου θα εφαρμοστούν «φορολογικές τιμές» που μοιάζουν με αντικειμενικές αξίες. Αυτές οι τιμές θα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη δυναμική προσφοράς και ζήτησης κάθε παραλίας. Αυτό το νέο μοντέλο «τιμών αντικειμενικής ζώνης» θα επιφέρει διαφοροποίηση εντός του συστήματος. Ο αλγόριθμος θα ενσωματώσει τιμές ζώνης και πρόσθετες παραμέτρους για να καθορίσει μια ελάχιστη τιμή. 

Πρόθεση του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστούν οι κατασκευαστικές παρανομίες που εντοπίζονται συχνά κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, που προκαλούνται από ελλιπή σήμανση.

Για να επιτευχθεί αυτό, κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των drones και των spikes, θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την εξάλειψη αυτών των καταχρήσεων στις παραλίες.

 Η επιχείρηση γνωστή ως «αποκάλυψη – απελευθέρωση της παραλίας» περιλαμβάνει δύο διακριτές πτυχές.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και εργαλεία, ο γενικός πληθυσμός θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυθαίρετες δομές, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην παρακολούθηση των παράκτιων περιοχών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη χρήση drones και διαφόρων φωτογραφικών μεθόδων για τη λήψη ενημερωμένων εικόνων και βίντεο. Αυτά τα οπτικά αρχεία θα ενσωματωθούν σε μια αποκλειστική εφαρμογή, μαζί με αεροφωτογραφίες από το 2011 έως σήμερα.

Τυχόν αποκλίσεις ή παρατυπίες που ανακαλυφθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων. Οι ελλείψεις της κυβέρνησης θα αποτελέσουν αναμφίβολα θέμα καταγγελίας μεταξύ των πολιτών, ιδιαίτερα όσον αφορά την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν ορισμένα ζητήματα. Γ

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχία, θα δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα μέσω νομοσχεδίου, ειδικά σχεδιασμένης για την αντιμετώπιση καταχρήσεων και εμποδίων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες παραλίες. Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα που θέτει η «Novoville», δημιουργία του δήμου Αθηναίων.

Μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και της ιστοσελίδας του Δήμου, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα για επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της πόλης. Είτε πρόκειται για καμένα φανάρια, λακκούβες στους δρόμους, εγκαταλελειμμένα οχήματα ή ακόμα και έκτακτες ανάγκες που απαιτούν δημοτική βοήθεια, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας μπορούν να αναφέρουν αυτά τα προβλήματα σε πραγματικό χρόνο.

Το ίδιο σύστημα αναφοράς θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυθαίρετων κατασκευών και εμποδίων που εντοπίζονται σε δημόσιες παραλίες. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες έχουν πλέον την ευκαιρία να υποβάλουν οπτικά στοιχεία, με τη μορφή φωτογραφιών και βίντεο, που δείχνουν την παράνομη καταπάτηση και κατάχρηση των χώρων δημόσιας παραλίας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προτρέψουν αποτελεσματικά τη συμμετοχή των τοπικών δημοτικών αρχών και της κρατικής κτηματομεσιτικής υπηρεσίας, εκσυγχρονίζοντας τη διαδικασία καταγγελίας και ελαχιστοποιώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τους χρονικούς περιορισμούς και τις διάφορες προκλήσεις που συνδέονται επί του παρόντος με τη διαδικασία.

Σήμερα οι πολίτες που καταγγέλουν αυθαίρετες καταστάσεις στην παραλία συχνά αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα σχετικά με τον αρμόδιο φορέα.  Συχνά ανακατευθύνονται από τον έναν αρμόδιο στον άλλον  όπως το Δήμο, το λιμεναρχείο, την περιφέρεια, προκαλώντας σύγχυση.

Ωστόσο, με την εφαρμογή του νέου συστήματος, όλες οι διαδικασίες θα εξορθολογιστούν, επιτρέποντας άμεση και ψηφιακή ανάλυση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων που σημειώνονται στην παραλία. Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει προσπάθειες να νομιμοποιήσουν παράνομες εγκαταστάσεις όπως τουριστικές, βιομηχανικές και μεταλλευτικές μονάδες κατά μήκος της ακτής, αλλά αντιμετώπισαν έντονη αντίθεση, εμποδίζοντας την ψήφιση των σχετικών κανονισμών ή την κατάργηση άλλων.

Οι προσπάθειες αυτές τελικά απέτυχαν, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης της παραλίας, εκτός από τις περιπτώσεις που εξυπηρετεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Ως αποτέλεσμα, οι αυθαίρετες κατασκευές κατά μήκος της ακτογραμμής δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί από κανένα νόμο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!