Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα τεθεί σε διαβούλευση μεταφέρονται από τα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια στα δικηγορικά γραφεία οι αρμοδιότητες αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση κληρονομητηρίου, οι συναινετικές εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων – υποθηκών, η σύσταση σωματείων και ενώσεων (εκτός των πολιτιστικών), οι ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ. Το ερανιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ο κ. Φλωρίδης, κατά τις εργασίες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προθέσεις για τη μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στους δικηγόρους, η οποία θα δώσει οικονομική ανάσα κυρίως στους νέους νομικούς παραστάτες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός επεσήμανε ότι η μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στη δικηγορική κοινότητα αποτελεί θεσμική αναβάθμιση των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.
Τα κληρονομητήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι η εγγραφή ή τροποποίηση καταστατικού επαγγελματικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων θα γίνεται με διαταγή που θα εκδίδει δικηγόρος του δικηγορικού συλλόγου του πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το ειρηνοδικείο της έδρας του σωματείου, της ένωσης κ.ο.κ.
Σύμφωνα με άλλο άρθρο του νέου νομοσχεδίου, η αρμοδιότητα για την έκδοση διάταξης βάσει της οποίας θα χορηγείται το κληρονομητήριο μεταβιβάζεται στους δικηγόρους του δικηγορικού συλλόγου του πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το δικαστήριο της κληρονομιάς.
Παράλληλα, η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς θα γίνεται και από δικηγόρους, πέραν των συμβολαιογράφων. Ετσι, η πράξη αποδοχής κληρονομιάς που θα συντάσσεται από δικηγόρους, προκειμένου να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου, θα προσκομίζεται μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα στον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου κληρονομιάς. Εκεί θα συντάσσεται η σχετική έκθεση αποδοχής κληρονομιάς και θα υπογράφεται από τον κληρονόμο ή τον ειδικό πληρεξούσιο που θα έχει ορίσει και τον γραμματέα του δικαστηρίου.
Τώρα, η συναινετική εγγραφή ή συναινετική εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης θα γίνεται βάσει διαταγής που θα εκδίδει δικηγόρος του δικηγορικού συλλόγου του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το ειρηνοδικείο στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση.
Με άλλη διάταξη του νέου νομοσχεδίου καταργείται η δυνατότητα λήψης ένορκων βεβαιώσεων ενώπιον των ειρηνοδικών και διατηρείται η δυνατότητα για λήψη ένορκων βεβαιώσεων μόνο ενώπιον δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις «παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσής του έληξε στην εκπνοή του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ηδη ο κ. Φλωρίδης επεξεργάζεται με το νομικό επιτελείο του τα υπομνήματα και τις παρατηρήσεις των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων, των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς και άλλων φορέων επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις της ποινικής νομοθεσίας.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», τόσο ο κ. Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, θα εμμείνουν στις βασικές τροχιοδρομικές κατευθύνσεις-διατάξεις του νομοσχεδίου που είδε το φως της δημοσιότητας για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.
Και αυτό γιατί αποσκοπούν αφενός στο να επιφέρουν επίσπευση στην απονομή της Δικαιοσύνης και αφετέρου να σταματήσει ή να μειωθεί αισθητά το άναρχο καθεστώς με τις αναβολές εκδίκασης υποθέσεων.
Στη φιλοσοφία του επίμαχου νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η αναχαίτιση της ατιμωρησίας της μεσαίας μικροεγκληματικότητας με την έκτιση μέρους των ποινών -ή με παροχή κοινωνικής εργασίας- που θα επιβάλλονται έως τρία έτη από τα δικαστήρια.
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, αποτελεί κύριο αίτημα της κοινωνίας να σταματήσει πλέον το καθεστώς που έχει παγιωθεί να μη φυλακίζονται όσοι διαπράττουν μικροεγκλήματα και μάλιστα πολλές φορές επαναλαμβανόμενα.
Παράλληλα, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης υιοθέτησε κάποιες από τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο για τους Κώδικες αναμένεται πολύ σύντομα να πάρει τον δρόμο της Βουλής.