Γρίπη: Οι γιατροί προειδοποιούν για ασυνήθιστα έντονα συμπτώματα

από την Ρούλα Τσουλέα

194

Ποια συμπτώματα ξεχωρίζουν εφέτος. Πολλά βαριά περιστατικά αφορούν νέους ανθρώπους.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν γρίπη τον εφετινό χειμώνα και πολλοί αναπτύσσουν ασυνήθιστα έντονα συμπτώματα, αναφέρουν γιατροί από τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), έως στιγμής έχουν νοσήσει περί τα 14 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι 150.000 από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο και σχεδόν 9.400 πέθαναν. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 40 παιδιά, τα 13 εκ των οποίων κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα.

Η εποχή της γρίπης άρχισε νωρίτερα απ’ ό,τι στην χώρα μας σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, που έχουν ήδη βαρύ χειμώνα.

Τα κύρια συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς με γρίπη οι οποίοι εισάγονται για νοσηλεία είναι:

  • Αφυδάτωση
  • Συριγμός
  • Έντονος πονοκέφαλος και πόνοι στους μυς
  • Πολύ υψηλός πυρετός (ακόμα και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου) που δεν πέφτει

Δυστυχώς, αρκετοί από τους ασθενείς, ακόμα και τους νεαρούς και υγιείς, δεν κατορθώνουν να κρατηθούν στη ζωή, προσθέτει.

Πρώτα ο υψηλός πυρετός

«Το σύμπτωμα που ξεχωρίζει εφέτος είναι ο υψηλός πυρετός», είπε η Dr. Rachael Lee, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τομέα Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ. «Οι ασθενείς έχουν επίσης κόπωση και έντονους πόνους στο σώμα».

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ασυνήθιστα σοβαρά συμπτώματα, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι. Ο Dr. Desai κόλλησε γρίπη νωρίς το Νοέμβριο, παρότι είχε περάσει πάνω από 1 μήνας από τότε που εμβολιάστηκε. Παρουσίασε πολύ υψηλό πυρετό, εφίδρωση, βήχα, πονόλαιμο και ακραία κόπωση. Ανέπτυξε επίσης σοβαρή αφυδάτωση, για την οποία χρειάσθηκε τελικά νοσηλεία στην εντατική.

«Τα έντονα συμπτώματα αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρόπου με τον οποίο η γρίπη προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή στο σώμα, θέτοντας ολόκληρο τον οργανισμό σε κατάσταση stress», εξήγησε.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ο πυρετός από 39,4 βαθμούς Κελσίου και πάνω που συνεχίζεται για 2-3 μέρες χρειάζεται έλεγχο από γιατρό, τόνισε ο Dr. Desai. Το ίδιο και οι ενδείξεις που είναι ύποπτες για σοβαρή αφυδάτωση, όπως:

  • Η ζαλάδα όταν πάει κάποιος να σηκωθεί όρθιος
  • Η αδυναμία που δεν του επιτρέπει να περπατήσει από τη μία πλευρά του δωματίου στην άλλη

Επιπλέον, «αν παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα», τόνισε η Dr. Andrea Shane, διευθύντρια του Τομέος Λοιμωδών Νόσων στο Νοσοκομείο Παίδων Children’s Healthcare of Atlanta. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να υποφέρουν από έντονο πονοκέφαλο.

Είναι αργά για να εμβολιασθούμε;

Στις ΗΠΑ, εμβολιασμός για τη γρίπη συνιστάται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 6 μηνών και πάνω. Χρειάζονται δύο εβδομάδες για να αποκτήσει ο οργανισμός ισχυρή ανοσία, αλλά η εποχή της γρίπης διαρκεί έως την άνοιξη. Επομένως, κι αν ακόμα έχει κορυφωθεί το εφετινό κύμα, «έχουμε ακόμα την μισή εποχή να διανύσουμε», τόνισε η Dr. Alicia Budd, επικεφαλής της Ομάδας Επιτήρησης Γρίπης των CDC.

Το εφετινό εμβόλιο ως φαίνεται καλύπτει σε σημαντικό βαθμό από τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν αυτό τον καιρό. Επιστήμονες στον Καναδά ανέφεραν ότι προστατεύει κατά 61% από το κυρίαρχο στέλεχος (ιός Η1Ν1). Στις ηλικίες 9 ετών και κάτω, η προστασία φθάνει στο 74%.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί έως στιγμής με γρίπη, δεν ήταν εμβολιασμένοι.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η προστασία; Οι ειδικοί επισήμαναν ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει από το να μολυνθεί κάποιος από ιό που προκαλεί γρίπη. Μπορεί όμως να επηρεάσει σημαντικά την σοβαρότητα και την διάρκειά της.

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αρκετά καλό στην πρόληψη. Ωστόσο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να καταλήξουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο και να χάσουν τη ζωή τους από γρίπη», τόνισε ο Dr. Bruce Farber, επικεφαλής Δημοσίας Υγείας & Επιδημιολογίας στον νοσηλευτικό όμιλο Northwell Health της Νέας Υόρκης.

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!