Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια καινοτόμο μέθοδο επαναχρησιμοποίησης των αποτσίγαρων για την παραγωγή βιοντίζελ. Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Εν μέσω αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών και της συνεχούς αναζήτησης καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων στα ορυκτά καύσιμα, το βιοντίζελ έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση. Προερχόμενο από φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη, το βιοντίζελ είναι βιοδιασπώμενο-διασπάται έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από το πετρέλαιο ντίζελ-και αποτελεί μια μη τοξική εναλλακτική λύση.
Ωστόσο, το υψηλό κόστος παραγωγής του και η πιθανή ρύπανση από πηγές της βιομάζας έχουν εμποδίσει την ευρεία χρήση του. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κάουνας (KTU) και του Λιθουανικού Ινστιτούτου Ενέργειας (LEI) επινόησαν μια νέα λύση ενσωματώνοντας ένα υποπροϊόν της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων, την τριακετίνη, στη διαδικασία παραγωγής.
«Η τριακετίνη, μια βασική ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοντίζελ, είναι άφθονη στα φίλτρα των τσιγάρων», εξηγεί στο Interesting Engineering ο Samy Yousef, επικεφαλής ερευνητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Σχεδιασμού του KTU.
Οι επιστήμονες εξήγαγαν με επιτυχία πολύτιμα συστατικά από τις γόπες μέσω μιας σειράς πειραμάτων που χρησιμοποιούν μια διαδικασία θερμικής αποσύνθεσης, την πυρόλυση. Η διεργασία, που επαναλήφθηκε σε διάφορες θερμοκρασίες, απέδωσε λάδι, κάρβουνο και αέριο από τα απόβλητα, με την περιεκτικότητα σε λάδι να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τριακετίνη.
Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποτσίγαρων αξιοποιώντας παράλληλα τα συστατικά τους για πρακτικές εφαρμογές. Ο πορώδης άνθρακας, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με ασβέστιο, θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε λιπάσματα, στην επεξεργασία λυμάτων και στην αποθήκευση ενέργειας. Εν τω μεταξύ, το εξαγόμενο αέριο μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.
Η σημασία της παραγωγής βιοντίζελ
Το λάδι που εξάγεται από τα αποτσίγαρα είναι άφθονο σε τριακετίνη και θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο στην παραγωγή βιοντίζελ για να μειώσει το κόστος παραγωγής και να ενισχύσει την απόδοση.
Με περισσότερα από 6,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που αγοράζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ο εκπληκτικός όγκος των αποτσίγαρων αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία. Η καινοτόμος προσέγγιση της ομάδας παρέχει μια λύση για την επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποβλήτων καταδεικνύοντας τη δυνατότητα για επεκτάσιμη εφαρμογή σε συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.
Προς το παρόν οι ερευνητές εστιάζουν στην ενσωμάτωση αυτής της ανακάλυψης σε συστήματα κυκλικής οικονομίας, διακρίνοντας ωστόσο, πολλά υποσχόμενες οδούς για περαιτέρω χρήση των απορριμμάτων τσιγάρων. Αξιοποιώντας την επεξεργασία μέσω πυρόλυσης, οραματίζονται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει τη συλλογή απορριμμάτων, την υποδομή ανακύκλωσης και μια μετασχηματιστική προσέγγιση για την επαναχρησιμοποίησή τους.
Η εν λόγω έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς στη βιώσιμη παραγωγή καυσίμων, προσφέροντας μια πρωτοποριακή λύση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών διερευνώντας παράλληλα νέους δρόμους στη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως τονίζει στο Interesting Engineering ο ερευνητής του KTU Yousef, η ομάδα παραμένει προσηλωμένη στη διερεύνηση πρόσθετων δυνατοτήτων για τη χρήση των αποτσίγαρων, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Analytical and Applied Pyrolysis».