ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό κ’ το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου

76

Η Δημοτική αρχή Μιχαλάτου με την ουσιαστική σύμπλευση και συμφωνία των άλλων αστικών δυνάμεων στο Δήμο Αργοστολίου ψήφισαν έναν ακόμη Προϋπολογισμό ( για το 2024) με βάση το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ , εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ομίλων και της κερδοφορίας, σε βάρος όλων των λαϊκών αναγκών.  

Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου προϋπολογισμού είναι η κρατική υποχρηματοδότηση, αφού εκτός των άλλων, οι τακτικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ εδώ και χρόνια παραμένουν παγωμένες (με βάση τον «Καλλικράτη» θα έπρεπε να έχουν φέτος προϋπολογιστεί για τους Δήμους 8,3 δις ευρώ, και δίνονται μόνο 2,2 δισ, δηλαδή 5,9 δισ. ευρώ λιγότερα!!!). Απότοκα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι το χαράτσωμα των δημοτών με τα δημοτικά τέλη, η υποστελέχωση των δήμων, η ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών τους, η προσφυγή στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα η αποθέωση της ανταποδοτικότητας στην λογική «(ξανα)πληρώνω για να έχω» κ.α. 

Η παραπάνω πολιτική αφήνει το αποτύπωμά της και στον Δήμο Αργοστολίου με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά: 

Οι τακτικές και οι έκτακτες επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ στον Δήμο Αργοστολίου για λειτουργικές δαπάνες φθάνουν μόνο τα 5,8 εκ. ευρώ, που σημάνει ότι δεν επαρκούν ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις αντιμισθίες των αιρετών, που ανέρχονται στα 8,1 εκ. ευρώ και που μαζί με τις πληρωμές προς τρίτους αγγίζουν τα 10,5 εκ. ευρώ!!!

Τα χαράτσια προς τους δημότες στα λεγόμενα «ίδια» έσοδα (ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κοινοχρήστων χώρων, πρόστιμα Κ.Ο.Κ., φόρου επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και επί ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη παρεπιδημούντων, κοιμητηρίων, τέλεσης πολιτικών γάμων κ.α.), ακουμπούν τα 15 εκ. ευρώ περίπου!!!

Οι χρηματοδοτικές προβλέψεις που αφορούν τις βασικές λαϊκές ανάγκες τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2024 (υποδομές αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής προστασίας, παιδείας, υγείας, οδικής ασφάλειας, πολιτισμός – αθλητισμός, κοινωνική πρόνοια κ.α.), είτε είναι πενιχρές και μειωμένες, είτε εξαφανίζονται. Ενδεικτικά, κανένα νέο σχολικό συγκρότημα δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί από τα τουλάχιστον 4 νέα που απαιτούνται στην Πρωτ/θμια και Δευτ/θμια εκπαίδευση για να φύγουν πλέον οι μαθητές από τα ακατάλληλα «κοντέινερ», η συντήρηση και η ασφάλεια των αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών παραμένουν στα ζητούμενα, τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας είναι εξαφανισμένα, η επιχορήγηση για τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας αποτελεί μια κοροϊδία ( θα ανέλθει μόλις στο ποσό των 18.000 ευρώ, όταν μάλιστα το 2023 που είχε προβλεφθεί το ίδιο ποσό τους αποδόθηκαν μόλις 6.794 ευρώ!!!), η χρηματοδότηση για το Δημοτικό Γηροκομείο είναι μόνο 50.000 ευρώ !!! ( το 2023 που είχε προβλεφθεί το ίδιο ποσό δεν αποδόθηκε ούτε ένα ευρώ!!!), η χρηματοδότηση για τον ΑΠΟΠΛΟΥ είναι 10.000 ευρώ !!! (το 2023 που είχε προβλεφθεί το ίδιο ποσό και δεν αποδόθηκε ούτε ένα ευρώ!!!, η εισφορά του δήμου σε ΟΚΑΠ και στις σχολικές επιτροπές αντί να αυξάνεται μειώνεται δραματικά κ.α. 

Οι όποιες χρηματοδοτήσεις «τρέχουν» είτε από το πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ» (απαιτεί και αυτό την εγγύηση του τραπεζικού δανεισμού του δήμου), είτε ως παρακολουθήματα των σημειακών κρατικών ψίχουλων που δόθηκαν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών ( ΜΠΑΛΛΟΣ ), δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες. Ενδεικτικό εδώ είναι ότι ενώ διανύουμε τον 10ο χρόνο από τους σεισμούς του 2014, ποτέ δεν εξασφαλίστηκε το απαιτούμενο κονδύλι ύψους 852.307 ευρώ για την κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτιρίων, με αποτέλεσμα την μη ολοκλήρωση του έργου που τελικά θα πληρώσουν οι δημότες!!! 

Την ίδια ώρα βέβαια που η Δημοτική Αρχή αφήνει στο απυρόβλητο τις παραπάνω ανάγκες και ετοιμάζει το παραπάνω « σαφάρι» φοροεπιδρομής για το λαό και τους μικρούς επιτηδευματίες, αφήνει ανείσπρακτα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών ύψους 7.838.993,17 ευρώ !!!! (κατά τεκμήριο τα χρεωστούν συστηματικοί κακοπληρωτές επιχειρηματίες που μένουν διαχρονικά στο απυρόβλητο ).

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό του 2024 γιατί είναι βαθειά ταξικός και αντιλαϊκός και μακριά από τις ανάγκες και στις αγωνίες του λαού μας. Καταψηφίσαμε επίσης και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 γιατί ως παρακολούθημα του προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο στις προαναφερόμενες λαϊκές ανάγκες. Απεναντίας, η Δ.Αρχή σε αυτήν την κορυφαία αντιλαϊκή απόφαση, εξασφάλισε για άλλη μια φορά την έμμεση πλην σαφέστατη στήριξη των παρατάξεων Παρίση (ΝΔ) και Παντελειού (ΣΥΡΙΖΑ) με την «Λευκή» ψήφο τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους τόσο για την Δημοτική Αρχή όσο και για την συμπολιτευόμενη «αντιπολίτευση» συνολικά ως φερέγγυοι συνεργάτες της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζουν όλοι μαζί τους εργαζόμενους. Γι αυτό είναι ανάγκη τώρα οι εργαζόμενοι να αντισταθούν, να οργανωθούν και να βάλουν σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να σφυρηλατήσουν την λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

                      Αργοστόλι, 22/1/2024.

        Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!