Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου, αποτελεί την πανελλήνια γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την θρησκευτική εορτή αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Χρυσόστομου, του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγόριου του Θεολόγου.
Οι Τρεις θεολόγοι και διδάσκαλοι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, είχαν τεράστια κοινωνική προσφορά, πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και υποστήριξαν πάρα πολλά τα γράμματα και την παιδεία, διαθέτοντας ολόκληρη την περιουσία τους γι’ αυτό το σκοπό.
Υπήρξαν οι μεγάλοι της Εκκλησίας μας διδάσκαλοι, που με τα φωτισμένα τους πνεύματα είχαν πολύ σωστά αντιληφθεί ότι για να αλλάξει η ανθρωπότητα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παιδεία. Αυτή είναι η αρχή και η βάση μιας φωτισμένης κοινωνίας, όπως την οραματίστηκαν και όπως θέλησαν να την πλάσουν.
Η εορτή αυτή για την εκπαίδευση καθιερώθηκε το 1826 μ.Χ., όταν ο Δημήτριος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας, εδώ στην Κέρκυρα, ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 1842 μ.Χ. το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα. Από τότε ως σήμερα, οι Τρεις Ιεράρχες αναγνωρίζονται ως προστάτες των μαθητών, των φοιτητών και της παιδείας.
Ο Ιωάννης Χρυσόστομος εγκωμιάζει την παιδεία ως «τέχνη των τεχνών και επιστήμη των επιστημών», ο Μ. Βασίλειος την ορίζει ως «αγωγή ωφέλιμη στην ψυχή, που έχει τη δύναμη να καθαρίσει από τις κηλίδες της κακίας» και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος την χαρακτηρίζει ως «πρώτο και μέγιστο καλό για τους ανθρώπους».
Αυτή την παιδεία υποστήριξαν και διέδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες. Αυτή γιορτάζουμε στα σχολεία μας, με εκδηλώσεις αλλά και με εκκλησιασμό, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά τους στην ελληνική παιδεία και στα γράμματα, η οποία ξεκίνησε από εδώ, από την Κέρκυρα.
Σήμερα είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε και να αναζητήσουμε το νήμα, που διαχρονικά σχηματίζουν οι καθολικές αξίες της αρετής και της τόλμης. Είναι το νήμα που διασφαλίζει την ασφαλέστερη πορεία μας στο χρόνο και στην εκπαίδευση.
Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που απαιτεί νέες ικανότητες και που η εκπαίδευση καθίσταται δια βίου, το μήνυμα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών είναι ότι μέσα από την Παιδεία μπορούμε να πετύχουμε όχι μόνο προσωπικούς αλλά πρωτίστως, κοινούς στόχους που θα αναπτύξουν την προσωπικότητά μας, και θα μας κάνουν να είμαστε χρήσιμοι για τους συνανθρώπους μας.
Χρόνια πολλά σε όλες, χρόνια πολλά σε όλους!
Με εκτίμηση
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
Πέτρος Δ. Αγγελόπουλος