Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης πρόκειται να δικάσει σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων ομογενών από τη Γεωργία που με πλαστές βεβαιώσεις είτε έλαβαν είτε επιχείρησαν να λάβουν επίδομα ανασφάλιστου ηλικιωμένου από τον Οργανισμό Προνομιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, διαπιστώθηκε ότι είχαν προσκομίσει πλαστά έγγραφα, μεταφρασμένα στα ελληνικά, που φέρεται να εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Γεωργίας. Αυτά τα έγγραφα πιστοποιούσαν ψευδώς ότι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Τομέα Συντάξεων της Γεωργίας και δεν λάμβαναν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας, ούτε άλλη μορφή επιδόματος.
Στη δικογραφία υπάρχουν 85 κατηγορούμενοι που αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες. Να σημειωθεί ότι δύο εκ των κατηγορουμένων έχουν έκτοτε αποβιώσει. Τα άτομα αυτά φέρονται ύποπτα για παράνομες δραστηριότητες μεταξύ των ετών 2018 και 2019. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος τους περιλαμβάνουν τη χρήση πλαστών εγγράφων, την απόκτηση πλαστών πιστοποιητικών (απόπειρα και επιτυχώς ολοκληρωμένη), καθώς και πράξεις απάτης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλα αυτά τα αδικήματα χαρακτηρίζονται ως πλημμελήματα.
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, σημαντικός αριθμός ατόμων μπόρεσε να λάβει τα προαναφερθέντα επιδόματα, τα οποία έφταναν τα 200 ευρώ το μήνα. Η εικαζόμενη δόλια δραστηριότητα έφτασε το ιλιγγιώδες ποσό άνω των 13.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξαν και άτομα που δεν μπορούσαν να τύχουν του επιδόματος, καθώς οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών.
Μετά από ενδελεχή εξέταση από την ελληνική πρεσβεία στην Τιφλίδα, διαπιστώθηκε ότι τα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο δεν εκδόθηκαν από την αρμόδια αρχή στη Γεωργία και στερούνταν της απαραίτητης σφραγίδας. Το δικαστήριο είχε αρχικά προγραμματίσει την εκδίκαση της υπόθεσης τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε για άλλη μια φορά .