Για την εκμετάλλευση παιδιών. «Ξέρω ότι δεν το θέλετε, αλλά έχετε αίμα παιδιών πάνω στα χέρια σας», τόνισε ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πέντε μεγάλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης έφτασαν στο αμερικανικό Κογκρέσο το πρωί της Τετάρτης για να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας σχετικά με τις υποτιθέμενες βλάβες που προκαλούνται στους νεαρούς χρήστες από τις πλατφόρμες τους την στιγμή που οι γονείς ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ζωές των νέων.
Οι CEOs των Meta, TikTok, X και άλλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης ρωτήθηκαν πώς οι τεχνολογικές πλατφόρμες τους καταπολεμούν το επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο και τι πρέπει να κάνουν για την καλύτερη προστασία των παιδιών.
Η ακροαματική διαδικασία άνοιξε με ένα βίντεο με παιδιά που περιέγραφαν τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση στο διαδίκτυο. Είπαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο Facebook, στο Instagram, στο X και σε άλλες πλατφόρμες. Στο βίντεο παρουσιάστηκαν επίσης γονείς που λένε ότι τα παιδιά τους αυτοκτόνησαν μετά από σεξουαλική εκμετάλλευση στο διαδίκτυο.
«Η μεγάλη τεχνολογία απέτυχε να με προστατεύσει από τη σεξουαλική εκμετάλλευση στο διαδίκτυο», δήλωσε ένα παιδί στο βίντεο.
«Πρέπει το Κογκρέσο να κάνει κάτι για τα παιδιά μας και να τα προστατεύσει», δήλωσε ένας γονέας.
«Είναι υπεύθυνοι για πολλούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ντικ Ντάρμπιν, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής. «Οι σχεδιαστικές τους επιλογές, η αποτυχία τους να επενδύσουν επαρκώς στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, η συνεχής επιδίωξη της δέσμευσης και του κέρδους έναντι της βασικής ασφάλειας έχουν θέσει τα παιδιά και τα εγγόνια μας σε κίνδυνο»
Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην επιτροπή δικαστικών θεμάτων, επανέλαβε τα αισθήματα του Ντάρμπιν και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για την επίλυση του ζητήματος.
Ο Γκράχαμ απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους γονείς, πολλοί από τους οποίους έφεραν φωτογραφίες των παιδιών τους που λένε ότι πέθαναν ή υπέστησαν συναισθηματική βλάβη ως αποτέλεσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε όλα τα θύματα που ήρθαν και μας έδειξαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων τους λέμε μην τα παρατάτε, κάνετε τη διαφορά», είπε. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να πάρουμε τον πόνο σας και να τον μετατρέψουμε σε κάτι θετικό».
«Μετά από χρόνια έρευνας πάνω σε αυτό το θέμα μαζί σας και με άλλους, έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι σήμερα σχεδιασμένες και λειτουργούν, είναι επικίνδυνα προϊόντα», τόνισε ο Γκράχαμ.
«Καταστρέφουν ζωές και απειλούν την ίδια τη δημοκρατία. Αυτές οι εταιρείες πρέπει να χαλιναγωγηθούν, αλλιώς τα χειρότερα έρχονται», δήλωσε.
Αναφερόμενος στους παρευρισκόμενους διευθύνοντες συμβούλους, είπε: «Ξέρω ότι δεν το θέλετε, αλλά έχετε αίμα πάνω στα χέρια σας».
Ξεκινώντας με τον Τζέισον Σίτρον της Discord, τα στελέχη αναφέρθηκαν στα υπάρχοντα εργαλεία ασφαλείας στις πλατφόρμες τους και στη δουλειά που έχουν κάνει με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις διωκτικές αρχές για την προστασία των ανηλίκων.
Το Snapchat είχε εγκαταλείψει τις θέσεις του πριν από την ακρόαση και άρχισε να υποστηρίζει ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα δημιουργούσε νομική ευθύνη για τις εφαρμογές και τις κοινωνικές πλατφόρμες που προβάλουν επιβλαβές περιεχόμενο σε ανηλίκους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Snap, Εβαν Σπίγκελ επανέλαβε την Τετάρτη την υποστήριξη της εταιρείας και ζήτησε από τη βιομηχανία να υποστηρίξει το νομοσχέδιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσιού δήλωσε ότι η TikTok επαγρυπνεί για την επιβολή της πολιτικής της που απαγορεύει τη χρήση της εφαρμογής από παιδιά κάτω των 13 ετών. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Χ, πρώην Twitter, Λίντα Γιακαρίνο δήλωσε ότι το X δεν απευθύνεται σε παιδιά και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα υποστηρίξει επίσης το Stop CSAM Act, ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που διευκολύνει τα θύματα εκμετάλλευσης παιδιών να μηνύουν τις εταιρείες τεχνολογίας.
Ωστόσο, οι συνήγοροι της υγείας των παιδιών λένε ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποτύχει επανειλημμένα να προστατεύσουν τους ανηλίκους.
«Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με πραγματικά σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τα έσοδα στην τελική γραμμή δεν θα πρέπει να είναι ο πρώτος παράγοντας που εξετάζουν αυτές οι εταιρείες», δήλωσε ο Zamaan Qureshi, συμπρόεδρος του Design It For Us, ενός συνασπισμού που ζητά ασφαλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι εταιρείες αυτές είχαν τις ευκαιρίες να το κάνουν αυτό και στο παρελθόν, αλλά απέτυχαν. Επομένως, πρέπει να παρέμβει μια ανεξάρτητη ρύθμιση».
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η Meta έχει εισαγάγει περισσότερα από 30 εργαλεία προστασίας ανηλίκων τα τελευταία οκτώ χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων που επιτρέπουν στους γονείς να θέτουν χρονικά όρια για τη χρήση εφαρμογών και να βλέπουν τι παρακολουθούν τα παιδιά τους και με ποιους συναναστρέφονται στο διαδίκτυο. Πρόσθεσε ότι η Meta έχει δαπανήσει 20 δισ. δολάρια για την ασφάλεια και την προστασία από το 2016 και απασχολεί περίπου 40.000 άτομα για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
«Κατασκευάζουμε τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των χειρότερων διαδικτυακών κινδύνων και τις μοιραζόμαστε για να βοηθήσουμε ολόκληρο τον κλάδο μας να γίνει καλύτερος», δήλωσε.
Ο Ζούκερμπεργκ προσπάθησε να μετατοπίσει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο στην Apple και την Google, οι οποίες διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα καταστήματα εφαρμογών στον κόσμο. Η εταιρεία του έκανε μια παρόμοια αναφορά πέρυσι, όταν ζήτησε τη θέσπιση νομοθεσίας που θα απαιτεί την έγκριση των γονέων για τις αγορές και τις λήψεις εφαρμογών από τους εφήβους.
Η Meta έχει ενισχύσει τις τελευταίες εβδομάδες τις λειτουργίες της για την ασφάλεια των παιδιών, ανακοινώνοντας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα αρχίσει να αποκρύπτει ακατάλληλο περιεχόμενο από τους λογαριασμούς των εφήβων στο Instagram και το Facebook, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων σχετικά με την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και τις διατροφικές διαταραχές. Περιόρισε επίσης τη δυνατότητα των ανηλίκων να λαμβάνουν μηνύματα από οποιονδήποτε δεν ακολουθούν ή δεν είναι συνδεδεμένοι στο Instagram και στο Messenger και πρόσθεσε νέα «σπρωξίματα» (nudges) για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τους εφήβους από την περιήγηση σε βίντεο ή μηνύματα του Instagram αργά το βράδυ. Τα nudges ενθαρρύνουν τα παιδιά να κλείσουν την εφαρμογή, αν και δεν τα αναγκάζουν να το κάνουν.
Αλλά οι συνήγοροι της ασφάλειας των παιδιών λένε ότι οι ενέργειές της από τις εταιρείες δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα.
«Κοιτάζοντας πίσω κάθε φορά που υπήρξε σκάνδαλο στο Facebook ή το Instagram τα τελευταία χρόνια, η Meta επαναλαμβάνει την ίδια κασσέτα. Διαλέγει επιλεκτικά τα στατιστικά στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει και μιλάει για χαρακτηριστικά που δεν αντιμετωπίζουν τους εν λόγω κινδύνους», δήλωσε ο Arturo Béjar, πρώην διευθυντής μηχανικής στον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γνωστός για την εμπειρία του στον περιορισμό της διαδικτυακής παρενόχλησης, ο οποίος κατέθεσε πρόσφατα στο Κογκρέσο για την ασφάλεια των παιδιών στις πλατφόρμες της Meta.
«Το Instagram υπόσχεται λειτουργίες που καταλήγουν κρυμμένες σε ρυθμίσεις που λίγοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ή γνωρίζουν. Γιατί η ”ήσυχη λειτουργία” δεν είναι η προεπιλογή για όλα τα παιδιά;». πρόσθεσε ο Béjar. «Η Meta λέει ότι κάποιες από τις νέες εργασίες θα βοηθήσουν στις ανεπιθύμητες προσεγγίσεις. Εξακολουθεί να μην είναι δυνατό για έναν έφηβο να πει στο Instagram πότε βιώνει μια ανεπιθύμητη προσέγγιση. Χωρίς αυτή την πληροφορία πώς μπορούν να το κάνουν πιο ασφαλές;».
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζητά απευθείας συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων διαδικτυακής βλάβης
Μετά από μια έντονη σειρά ερωτήσεων με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλι ρώτησε τον επικεφαλής της Meta αν θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων που κάθονται στο ακροατήριο της σημερινής ακρόασης της Γερουσίας, πολλοί από τους οποίους κρατούν φωτογραφίες παιδιών που λένε ότι πέθαναν ή έπαθαν κακό εξαιτίας της πλατφόρμας του.
Ο Ζούκερμπεργκ πήρε το μικρόφωνο, γύρισε προς το κοινό και άρχισε να μιλάει.
«Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε όλοι σας», είπε. «Κανείς δεν θα έπρεπε να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας. Γι′ αυτό έχουμε επενδύσει τόσα πολλά και θα συνεχίσουμε τις κορυφαίες προσπάθειες του κλάδου για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να περάσει τα πράγματα που υπέστησαν οι οικογένειές σας».
Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok ρωτήθηκε για τους δεσμούς με την Κίνα
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής τζον Κόρνιν για τη σχέση του TikTok με την κινεζική κυβέρνηση.
Η εφαρμογή ανήκει στην ByteDance, μια κινεζική εταιρεία.
Συγκεκριμένα ρώτησε τον Σου Ζι Τσιού της TikTok αν η εταιρεία έχει μοιραστεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση, όπως επιβάλλει ο κινεζικός νόμος.
«Δεν μας έχουν ζητηθεί δεδομένα από την κινεζική κυβέρνηση και δεν τα έχουμε παράσχει ποτέ», απάντησε ο Τσιού.
Ο Κόρνιν επικαλέστηκε όμως ένα ένα άρθρο της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε χθες, το οποίο ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα μοιράζονται μεταξύ της TikTok και της κινεζικής μητρικής της εταιρείας ByteDance.
Ο Τσιού ωστόσο το αμφισβήτησε. «Υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτό το άρθρο που είναι ανακριβή».
Αξίζει να σημειωθεί πως το YouTube της Google απουσιάζει από τον κατάλογο των εταιρειών που κλήθηκαν την Τετάρτη στη Γερουσία, παρόλο που περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το YouTube από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, σύμφωνα με το Pew Research Center. Το Pew διαπίστωσε ότι το 93% των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το YouTube, με το TikTok να έρχεται δεύτερο με 63%.