Ληξούρι, 1-2-2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;
Ι. Νιώθουμε την υποχρέωση δέκα χρόνια μετά τους σεισμούς να ενημερώσουμε την τοπική μας κοινωνία για το πού βρισκόμαστε σχετικά με το κτηριακό ζήτημα του ιστορικού κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, αν και όποτε είχαμε νεότερα γι’ αυτό το θέμα εκδίδαμε Δελτίο Τύπου. Εξάλλου, αποβλέποντας σε μια γενικότερη ενημέρωση των συμπολιτών μας για την όλη λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, διοργανώσαμε στις 13 Δεκεμβρίου 2023 από κοινού με την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά στα γραφεία της τελευταίας σχετική εκδήλωση για την ενημέρωση των εκεί συμπατριωτών μας, όπως παρόμοια θα κάνουμε και στο Αργοστόλι στις 7 Φεβρουαρίου 2024.
Επιπλέον, πρέπει να απαντήσουμε και σε κάποια «κακόβουλα» και «κακόγουστα» σχόλια, που κατά καιρούς διαβάζουμε σε διάφορους λογαριασμούς fb σχετικά με τις προτεραιότητες, τις δραστηριότητες και τις ενημερώσεις της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Συνειδητά αποφύγαμε να απαντήσουμε σε τέτοιου είδους «προκλήσεις», όχι γιατί δεν είχαμε να αναφέρουμε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά γιατί αυτοί οι ελάχιστοι σε αριθμό «επικριτές» συμπολίτες μας δεν έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την πορεία και τις δραστηριότητες της Ιακωβατείου, γιατί δεν τους έχουμε συναντήσει σε καμιά από τις εκδηλώσεις μας – όλες ανοιχτές -, γιατί ποτέ δεν επιδίωξαν να μας βρουν και υπεύθυνα να διατυπώσουν τις ενστάσεις και αντιρρήσεις τους, οι οποίες και θεμιτές είναι και επιβαλλόμενες μπορεί να είναι κάποιες φορές. «Εκ του μακρόθεν» και «από το σπιτάκι μας» δεν προχωράει τίποτε… Τέλος πάντων, ο καθένας με τον… τρόπο του, «ο καθείς και τα όπλα του» κατά τον Ποιητή.
Ωστόσο, με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε στη διάθεση του καθένα, που επιθυμεί να μας κρίνει αυστηρά και τεκμηριωμένα, που θέλει να μας διατυπώσει τις υποδείξεις του, που επιθυμεί να μας καταθέσει τους προβληματισμούς του και να μας υποβάλει τις προτάσεις του, που θέλει να επισκεφτεί τα γραφεία μας και να αναζητήσει τα έγγραφα που τον ενδιαφέρουν. Όλα ανοιχτά, και σε όλους.
Με εγκάρδιες τις ευχαριστίες μας στους πολλούς, στους πάρα πολλούς, που μας στηρίζουν, που μας βοηθούν ποικιλότροπα. Με την «ανοχή» μας προς τους λίγους, τους ελάχιστους. Δεν έχουμε ανάγκη από υπαινιγμούς και υπονοούμενα. Ανάγκη έχουμε από γόνιμες αντιρρήσεις και θετικές προτάσεις. Έχουμε ανάγκη από δουλειά και όχι από … λόγια. Όχι άλλες μικρότητες, όχι άλλη μιζέρια… Φτάνει πια!
ΙΙ. Εμείς οριστήκαμε Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στις 27 Ιουλίου 2015, ενάμιση δηλαδή χρόνο μετά τους σεισμούς του 2014, παραλαμβάνοντας ένα σεισμόπληκτο κτήριο γεμάτο από πολύτιμους θησαυρούς, εκτεθειμένους σε ποικίλους κινδύνους (π.χ. νερά της βροχής), και μια μικρή προκατασκευασμένη αίθουσα, που το Υπουργείο Παιδείας είχε τοποθετήσει στον Κήπο της Ιακωβατείου για τις άμεσες, κυρίως γραφειοκρατικές, ανάγκες και τις επείγουσες, κυρίως δανειστικές, δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης.
Ως νέο Εφορευτικό Συμβούλιο αντιμετωπίσαμε συντονισμένα δύο σοβαρά ζητήματα: 1) το κτηριακό, την επισκευή δηλαδή του ιστορικού κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, και 2) την ουσιαστική λειτουργία της Βιβλιοθήκης μέσα από τη μετεγκατάστασή της από την «προκάτ» αίθουσα, η οποία προφανώς δεν επαρκούσε, σε άλλο κτήριο.
1) Για το κτηριακό κινηθήκαμε προς το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο ανήκει η κυριότητα του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και άρα έχει την υποχρέωση της επισκευής του, και από το οποίο απαιτήσαμε την άμεση προώθηση της επισκευής του.
Ζητήσαμε και πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας – και με την ίδια την πολιτική ηγεσία και με συμβούλους των υπουργών και με υπηρεσιακούς παράγοντες στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Στις επισκέψεις και συναντήσεις μας συνοδευόμαστε κατά περίπτωση με εκπρόσωπο του Δήμου Κεφαλονιάς, με τον αντιπεριφερειάρχη, με τη βουλεύτρια του Νομού. Στείλαμε επιστολές, έγιναν συζητήσεις, λήφθηκαν αποφάσεις. Τελικά, τίποτε το ουσιαστικό, τίποτε το αποτελεσματικό, με ευθύνη, εννοείται, των αρμοδίων του Υπουργείου, δεν έγινε. Πάντως, έγκαιρα το γραφείο του, τότε, υπουργού είχε στα χέρια του δικό μας υπόμνημα, στο οποίο αναλύαμε την κατάσταση και διατυπώναμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επισκευή του κτηρίου, για τη μετεγκατάσταση, για τη στελέχωση της υπηρεσίας, για την επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης, για την αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης, για την επισκευή του Μνημείου των Τυπάλδων Ιακωβάτων.
Δεν επιτρέπει ο χώρος να επεκταθούμε περισσότερο. Υπογραμμίζουμε την επιμονή μας στην εκπόνηση της μελέτης οριστικής αποκατάστασης αλλά και την άρνησή μας στη μελέτη υποστύλωσης, που επιχειρήθηκε 3 χρόνια μετά τους σεισμούς, βραχυκυκλώνοντας ουσιαστικά την πορεία εκπόνησης οριστικής μελέτης επισκευής του κτηρίου. Η σχετική αλληλογραφία, τα υπομνήματά μας κ.λπ. είναι στη διάθεση κάθε συμπολίτη.
Και φτάνουμε λίγο πριν την πανδημία, όταν, μετά τις συνεχείς οχλήσεις μας επιτέλους το Υπουργείο, παραμερίζοντας το θέμα της υποστύλωσης, αποφασίζει να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης οριστικής επισκευής. Λόγω της πανδημίας όμως υπολειτουργεί η Τεχνική Υπηρεσία και περνά ένα ολόκληρο έτος χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Έτσι, από την άνοιξη του 2021 αποφασίζουμε, για να κερδίσουμε χρόνο, να κινηθούμε έξω από τα υπηρεσιακά σχήματα. Μετά από δικές μας επίμονες προτάσεις και παρεμβάσεις, το Υπουργείο Παιδείας τελικά αποφάσισε να αποδεχτεί μελέτη, την οποία θα χρηματοδοτούσε ιδιωτικός φορέας και θα την εκπονούσαν ιδιώτες – αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.ά. – με βάση τις υπουργικές κατευθύνσεις.
Αν και δεν μπορέσαμε και σε αυτήν την περίπτωση να αποφύγουμε κάποιες καθυστερήσεις (άρση κοινόχρηστου χώρου κ.λπ.), ωστόσο αυτήν την περίοδο οι μελετητές ολοκληρώνουν το έργο τους και ελπίζουμε, αν δεν προκύψουν απρόβλεπτα, μέχρι τον Ιούνιο του 2024 να έχουν τελειώσει όλα (εγκρίσεις και από το Υπουργείο Πολιτισμού) και να είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση του έργου της επισκευής αλλά και της αναδιαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
2) Δεύτερη στόχευσή μας ήταν η ουσιαστική λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Και αυτό θα το επιτυγχάναμε με τη μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης σε ένα χώρο, όπου θα μπορούσε να αναπτύξει όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα Τμήματά της (Δανειστικό, Αρχειακό, Εκθεσιακό κ.λπ.) μέχρι να επισκευαστεί το κτήριό της. Για το θέμα αυτό στραφήκαμε προς τον, τότε, Δήμο Κεφαλονιάς.
Το Νοέμβριο του 2015 είχαμε ήδη εξασφαλίσει από την, τότε, ΚΕΔΗΚΕ, την παραχώρηση του κτηρίου του Μουσείου Ληξουρίου, την οποία στη συνέχεια ενέκρινε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλονιάς. Πέρασε όμως αρκετός καιρός μέχρι να εγκατασταθούμε στο Μουσείο, καθώς χρειάζονταν να γίνουν σοβαρές επισκευές στο κτήριο, να τοποθετηθούν συστήματα ασφάλειας, πυρασφάλειας κ.λπ. – τέτοιου είδους εργασίες προχωρούν δυστυχώς πολύ αργά στο Δημόσιο.
Πάντως από τη μέρα που εγκατασταθήκαμε στο Μουσείο, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη να μη μείνει στον απλό δανεισμό βιβλίων, αλλά να παίζει σωστά και σοβαρά τον παιδευτικό και κοινωνικό της ρόλο. Και αυτό το επιδιώκουμε με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους: ποικίλα προγράμματα για παιδιά, ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.λπ. Αλλά και γι’ αυτά θα μιλήσουμε στην προγραμματιζόμενη για τις 7 Φεβρουαρίου 2024 εκδήλωσή μας στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» με θέμα «Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη από το Χθες στο Σήμερα και το Αύριο», στην οποία όλοι και όλες είστε προσκαλεσμένοι.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ