Ο σαμποτέρ της Αίγινας ξαναχτυπά – Βόμβα στον αγωγό ύδρευσης

82

Σε δολιοφθορά αποδίδει τη νέα ζημιά στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας η Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για την τέταρτη φορά που προκαλείται κάτι ανάλογο και μάλιστα τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Το περιστατικό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι αγωγοί ύδρευσης περιλαμβάνονται στις κρίσιμες υποδομές του κράτους και η ευαλωτότητά τους θέτει σε κίνδυνο τους 12.000 μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το περιστατικό. «Δεν είναι κάτι τυχαίο. Είναι η τέταρτη φορά που ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας υπέστη ζημιές – οι προηγούμενες ήταν τον Ιανουάριο του 2020, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2022», λέει στην «Κ». «Αυτή τη φορά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, 800 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 48 μέτρων. Επομένως, δεν πρόκειται για απλή υπόθεση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συμφέροντα πίσω από αυτά τα περιστατικά.

Ο σαμποτέρ της Αίγινας ξαναχτυπά – Βόμβα στον αγωγό ύδρευσης-1
Αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα εντόπισε το σημείο της δολιοφθοράς. Τα τσιμεντοστρώματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από τον αγωγό, για να τον προστατεύσουν, μαρτυρούν το μέγεθος της έκρηξης.

Ο κ. Χαρδαλιάς εκτιμά πως το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. «Ο αγωγός ύδρευσης μιας περιοχής είναι μια κρίσιμη υποδομή του κράτους. Επομένως το περιστατικό αυτό δεν μπορεί απλά να αντιμετωπιστεί ως οποιαδήποτε δολιοφθορά. Θα επανεξετάσουμε τους όρους ασφαλείας του έργου και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να αποτρέψουμε ανάλογη ενέργεια στο μέλλον».

Ανησυχία, καθώς οι αγωγοί ύδρευσης περιλαμβάνονται στις κρίσιμες υποδομές του κράτους – Εκτιμάται ότι εμπλέκεται άτομο με εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις.

Το βασικό πρόβλημα στην υπόθεση είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συλλεγεί στοιχεία ή καταθέσεις που να οδηγούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση (την προανάκριση έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά). Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι επειδή ακριβώς ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε σε μεγάλο βάθος, εμπλέκεται τουλάχιστον ένα άτομο με εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις.

Δυτική Αττική: Ανάπτυξη σε πέντε άξονες
Δυτική Αττική: Ανάπτυξη σε πέντε άξονες

Από πλευράς της τεχνικής εταιρείας Χρ. Κωνσταντινίδης ΑΤΕ, η οποία κατασκεύασε τον αγωγό και έχει την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησής του έως το τέλος του έτους, τα περιθώρια είναι περιορισμένα. «Ούτε είναι στις υποχρεώσεις μας ούτε μπορούμε να αστυνομεύσουμε 14 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου αγωγού», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντινίδης. «Τα τσιμεντοστρώματα που έχουν τοποθετηθεί πάνω από τον αγωγό είναι για να τον προστατεύσουν από χτυπήματα εξοπλισμού τράτας, όχι τέτοιου είδους δολιοφθορές». Η εταιρεία εντόπισε το σημείο μέσω αυτοκινούμενου ρομποτικού οχήματος (ROV) και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να στείλει συνεργείο δυτών για να διαπιστώσει με ακρίβεια την έκταση της ζημιάς. «Η αποκάλυψη του αγωγού προϋποθέτει τη μετακίνηση των τσιμεντοστρωμάτων μέσω γερανού· δεν είναι απλή υπόθεση».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, η παροχή νερού στο νησί της Αίγινας ξεκίνησε δοκιμαστικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιανουάριο του 2022. Το 2022 και το 2023 μεταφέρθηκαν στο νησί 1,62 και 1,73 εκατ. κυβικά μέτρα νερού αντίστοιχα. Η κατανάλωση κυμαίνεται από 65.000-85.000 m3 τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Ιανουάριο) έως 250.000-270.000 m3 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη κατανάλωση ήταν 275.189 κυβικά τον Αύγουστο του 2023). Το δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας, ωστόσο, δεν έχει παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ αλλά εξακολουθεί να ανήκει στον δήμο. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, δεν έχει στο παρελθόν καταγραφεί ανάλογο περιστατικό δολιοφθοράς σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Υπενθυμίζεται πως η τροφοδοσία νερού στο νησί έχει σταματήσει από τις 24 Ιανουαρίου. Εκτοτε η Αίγινα υδροδοτείται μέσω παλαιών γεωτρήσεων, αλλά χωρίς το νερό να είναι κατάλληλο για πόση. «Υπέβαλα σήμερα (σ.σ. χθες) μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ειδικά αν τελικά πρόκειται για δολιοφθορά», τονίζει ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Ζορμπάς. Προς το παρόν, η μεταφορά νερού στο νησί δεν εξετάζεται. «Θα εξαρτηθεί από την εικόνα της βλάβης και πόσο εύκολα ή δύσκολα θα αποκατασταθεί».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!