Έρευνα: Γιατί πρέπει να κλείσεις τα social media για μία εβδομάδα;

31

Είναι επιβεβλημένο να κάνεις διάλειμμα 7 ημερών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείς;

Είναι επιβεβλημένο να κάνεις διάλειμμα 7 ημερών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείς;

Πολλοί το έχουμε σκεφτεί, λίγοι το έχουμε κάνει πράξη. Εκείνη η επιθυμία για να κλείσουμε τα social media και να ζήσουμε την καθημερινότητά μας όπως παλιά. Μπορούμε όμως να το πραγματοποιήσουμε; Ή μήπως οι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι ζωές που ζούμε πλέον, τα καθιστούν αναγκαία;

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ είναι επιβεβλημένο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα social media για μία εβδομάδα. Ο λόγος; Διότι 7 μέρες αρκούν ώστε να εμφανίσουμε σημαντική βελτίωση σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 154 άνθρωποι από 18 έως 72 ετών, οι οποίοι ήταν καθημερινοί χρήστες των social media. Για τις ανάγκες της έρευνα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η πρώτη συνέχισε κανονικά την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ η δεύτερη τα «έκοψε μαχαίρι» για μία εβδομάδων. Διαπιστώθηκε πως η δεύτερη ομάδα έδειξε σημάδια βελτίωσης της ψυχικής της υγείας και μειώθηκαν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Μήπως τελικά το TikTok είναι το πιο εθιστικό social media;
«Η χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση. «Φυσικά για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να σταματήσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζεφ Λάμπερτ, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!