ένα ταξίδι, είναι και η ζαχαροπλαστική …

Με την υποστήριξη της «Crepaland» και του «Mythos catering», ο μη κερδοσκοπικός γαλλοελληνικός πολιτιστικός σύλλογος «Alliance Française Αργοστολίου» σας προτείνει να ξεκινήσετε το μήνα Φεβρουάριο με μια «ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ».

Ένα θρησκευτικό έθιμο που τηρείται 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 2 Φεβρουαρίου, έχει μετατραπεί σε μια λαχταριστή γαλλική παράδοση για την ευχαρίστηση μικρών και μεγάλων. Μιλάμε για τη Γιορτή της κρέπας, «La Chandeleur», μια ευκαιρία, με καλή διάθεση να απολαύσουμε γλυκιές, μυρωδάτες κρέπες και να χαρούμε τη ζωή.

 H παραδοσιακή Γιορτή της κρέπας, La Chandeleur

 

AF22 GR : LA CHANDELEUR from Jean-Louis ANDRE on Vimeo.

Όλο το χρόνο μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκές και αλμυρές κρέπες. Εν τούτοις, γιατί κάθε χρόνο στη Γαλλία η 2α Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στις κρέπες; Τι σχέση έχει αυτό με τη λέξη λαμπάδα;

Για τους Γάλλους, η 2α Φεβρουαρίου είναι «La Chandeleur» (Γιορτή της κρέπας). Η λέξη «chandeleur», παλαιότερα «chandeleuse», προέρχεται από τη λατινική λέξη candela= λαμπάδα, κερί και στην κυριολεξία σημαίνει «Η Γιορτή των Κεριών». Αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα, οι Γάλλοι άναβαν τα μεσάνυχτα κεριά, θυμίζοντας ότι ο Ιησούς είναι το φως του κόσμου, ως ένδειξη κάθαρσης και παραδοσιακά σε κάθε σπίτι έφτιαχναν κρέπες.
Είναι μια γιορτή που τιμά το φως σε όλες του τις μορφές και το στρογγυλό σχήμα των κρεπών συμβολίζει τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης. Σύμφωνα με το μύθο, αν δεν ετοίμαζαν κρέπες, τότε θα καταστρεφόταν η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς. Για το λόγο αυτό, πολλά ρητά γεννήθηκαν, όπως για παράδειγμα: στη γιορτή της κρέπας, ο χειμώνας ηρεμεί ή ανακτά δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι αυτή την εποχή η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει και το σιτάρι επίσης αναπτύσσεται.

Η θρησκευτική διάσταση του εθίμου σχετίζεται με την Υπαπαντή του Χριστού, και συγκεκριμένα με την υποδοχή του στο ναό την 40ή μέρα από τη γέννησή του, καθώς και  με τον εξαγνισμό της Παναγίας.

Ακόμα και σήμερα, τόσο στη Γαλλία όσο και σε όλο τον κόσμο, το έθιμο της παρασκευής κρέπας στη «Chandeleur» παραμένει ζωντανό και σκοπεύει μέσω της γλυκιάς αυτής απόλαυσης να προσφέρει χαρά και αισιοδοξία.

Σας ευχόμαστε όλοι ένα γλυκό Σαββατοκύριακο με επιτυχημένες δημιουργίες!

  

RECETTE 1 – ΣΥΝΤΑΓΗ 1 – ΚΡΕΠΕΣ ΣΟΥΖΕΤ«Mythos catering»

Le_Pont_de_la_Tour

από το Χρήστο Μαχαίρα, Αρχιμάγειρα του MYTHOS CATERING,
εκπρόσωπο στην Κεφαλονιά της λέσχης των Ελλήνων Αρχιμαγείρων
Ζύμη για κρέπες (8 κρέπες 30 εκ.):
ΥΛΙΚΑ: 2 αυγά  – 150 gr βούτυρο– 2 gr αλάτι – 5 gr ζάχαρη– 375 ml γάλα– 150 gr αλεύρι – ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά – προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο – το αλάτι – τη ζάχαρη – το φρέσκο γάλα – τα ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το αλεύρι λίγο- λίγο – τα ανακατεύουμε όλα για να έχουμε μια κρεμώδη ζύμη – τελειώνουμε την εκτέλεση προσθέτοντας ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
(Το ιδανικό είναι να αφήσουμε το μείγμα για 30 λεπτά να ξεκουραστεί)

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα τηγάνι για κρέπες – όταν το τηγάνι είναι ζεστό με μια κουτάλα ρίχνουμε την κρεμώδη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του τηγανιού – όταν η κρέπα ξεκολλήσει εύκολα από το τηγάνι την αναποδογυρίζουμε και περιμένουμε να ξεκολλήσει η δεύτερη πλευρά εύκολα – διπλώνουμε κάθε κρέπα για να αποκτήσουμε μικρά τρίγωνα, et voila!

ΣΙΡΟΠΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
ΥΛΙΚΑ: 75gr βούτυρο  – 50gr ζάχαρη  – 80ml Grand Marnier  – 250 ml χυμό πορτοκαλιού – ξύσμα ενός πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε σε βαθύ τηγάνι το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα – με το αλκοόλ, φλαμπάρουμε το μείγμα – ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού – μειώνουμε την υγρή ποσότητα του σιροπιού – τελειώνουμε βάζοντας τις κρέπες στο τηγάνι με το σιρόπι ώστε να πάρουν τη γεύση της παρασκευής.
ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΖΕΣΤΕΣ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ ΣΟΥΖΕΤ

 RECETTE 2 – ΣΥΝΤΑΓΗ 2 – κρέπα «Λάρα» – «crepaland»

-Η πρόταση μας έχει να κάνει με την κρέπα «Λάρα» απο το μενού της Crepaland και αφορά την γλυκιά κρέπα.

-Τι είναι όμως η κρέπα «Λάρα» και γιατί ονομάστηκε έτσι;

-Καταρχάς η κρέπα «Λάρα» περιέχει πραλίνα φουντουκιού ,λευκή πραλίνα και τριμμένο μπισκότο.

-Πάμε όμως 16 χρόνια πίσω και στο 2007.

-Ήταν η χρονιά όπου όλες οι γλυκιές κρέπες στο μενού της Crepaland,πήραν το όνομά τους η κάθε μία απ’ αυτές,καποιες απο τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας.

-Στην συνέχεια το 2011 το αντίστοιχο συνέβη και στην Κύπρο.

-Η «Λάρα»λοιπόν είναι παραλία της Κύπρου κοντά στην πανέμορφη Πάφο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

– Ανακατεύουμε το  μείγμα της κρέπας με ένα οικιακό μίξερ ή με ένα αναδευτήρα τροφίμων χειρός (αυγοδάρτης – φουέ) . Το αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και στην συνέχεια ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

– Αλείφουμε ελαφρώς το καυτό σκεύος με ηλιέλαιο η βούτυρο και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

– Ρίχνουμε το μείγμα μας στο τηγάνι,, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ( Προτεινόμενη ποσότητα μείγματος : σε τηγάνι 18 εκατοστών περίπου 70 γραμ.).  και  όταν το φύλλο ψηθεί το γυρίζουμε από την ψημένη του πλευρά.

-Κατόπιν και αφού ψήθηκε και η άλλη του πλευρά ,φέρνουμε το κάτω μέρος του φύλλου  στο επάνω μέρος έτσι ώστε να εφάπτετονται και απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού(30 γρ.)στην μισή πλευρά του ημισέληνου .

-Στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο και με την λευκή πραλίνα(30 γρ.)απλώνοντας την στο άλλο μισό.

-Μετά ρίχνουμε μία κουταλιά μπισκότο τριμμένο(κατά προτίμηση πτι Μπερ Παπαδοπούλου)σε όλη την επιφάνεια του φύλλου ,και την τοποθετούμε στο πιάτο.

-Τελος η Crepaland έχει πλέον τις δικές τις πραλίνες 400 γρ.,τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε απο όλα τα καταστήματα της αλυσίδας σε Ελλάδα και Κύπρο.

(Πραλίνα φουντουκιού,πραλίνα λευκή πραλίνα Buono ,πραλίνα γκοφρέτα ,πραλίνα φράουλα ,πραλίνα vegan).

Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!