Του Γιώργου Λαμπίρη

Με δύο τρόπους έχει επιδιώξει η εγχώρια βιομηχανία παραγωγής συσκευασμένου χυμού που πωλείται από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ να περιορίσει τη σημαντική αύξηση των τιμών που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, λόγω της ισχυρής αύξησης στην τιμή της πρώτης ύλης. Αφενός, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος, έχουν προβεί σε μείωση του ποσοστού περιεκτικότητας σε χυμό πορτοκάλι στο παραγόμενο προϊόν, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση του κόστους στο τελικό προϊόν. Αφετέρου κάποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει στην προσθήκη και άλλου χυμού στον χυμό πορτοκαλιού (π.χ. μήλο), προκειμένου να διατηρήσουν σε ανεκτά επίπεδα την τιμή στον συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού.

Το γεγονός αυτό δεν περιόρισε την αύξηση τιμής, η οποία κινείται στην Ελλάδα στα επίπεδα του 40%-50% σε σύγκριση με πριν από ένα έως ενάμισι έτος. Ωστόσο, απέτρεψε το ενδεχόμενο οι αυξήσεις τιμών να φτάσουν σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ ανά λίτρο χυμού στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση που οι βιομηχανίες παραγωγής και διάθεσης χυμού δεν προσέφευγαν σε εναλλακτικές λύσεις.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο, επιμένουν ότι η υφιστάμενη συνθήκη με την υψηλή τιμή στα πορτοκάλια που επηρέασε δραστικότατα ήδη από το 2023 τις τιμές στο τελικό προϊόν, οδήγησαν σε υποβάθμιση της ποιότητας του πωλούμενου χυμού πορτοκαλιού εις βάρος των καταναλωτών.

Η αύξηση των τιμών από το 2022 στο σήμερα

Επί παραδείγματι, στο διάστημα από 24 Αυγούστου έως και 12 Σεπτεμβρίου του 2022 η τιμή για τα 2 λίτρα φυσικού χυμού της Οικογένειας Χριστοδούλου βρισκόταν στα επίπεδα των 3,9 έως 4 ευρώ και σήμερα υπερβαίνει τα 6 ευρώ και για τον Life Πορτοκάλι “Καλημέρα” της Δέλτα ήταν στο προαναφερόμενο διάστημα στα επίπεδα των 2,60 ευρώ το λίτρο και σήμερα η τιμή του υπερβαίνει τα 3,50 ευρώ το λίτρο. Επίσης, το 1 λίτρο χυμού “Όλυμπος” πορτοκάλι κατά την περίοδο του Αυγούστου του 2022 στοίχιζε περί τα 2,70 ευρώ και σήμερα η τιμή του υπερβαίνει τα 3,25 ευρώ το λίτρο. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις τιμές φυλλαδίου των αλυσίδων.

Βασικοί λόγοι που έχουν επηρεάσει τις τιμές στο πορτοκάλι είναι η μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων διεθνώς και δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης παραγωγικά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της στη χυμοποίηση, εισάγει σημαντικές ποσότητες από το εξωτερικό.

Η χώρα μας υπολογίζεται ότι παράγει ετησίως περί τους 7.000-8.000 τόνους συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, δηλαδή αντιπροσωπεύει το 0,6-0,7% της παγκόσμιας παραγωγής, και τις ανάγκες της τις καλύπτει μέσω εισαγωγών. Η τιμή την τελευταία δεκαπενταετία κινούνταν σταθερά μεταξύ 1.700-2.800 ευρώ ο τόνος. Οι αποστολές ποσοτήτων από πλευράς Νότιας Αμερικής σε χώρες του κόσμου που προμηθεύει αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με τη Βραζιλιάνικη Ένωση Εξαγωγέων Εσπεριδοειδών, CitrusBR, η οποία άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα της αγοράς το 2005.

Το άλμα -μια αύξηση 55% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν- ήρθε μετά τον τυφώνα Ian και την ασθένεια που καταστρέφει τα εσπεριδοειδή, η οποία επηρέασε την καλλιέργεια πορτοκαλιού της Φλόριντα, μειώνοντάς την στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ δεκαετιών. Η ζήτηση για βραζιλιάνικο χυμό θα παραμείνει ισχυρή για τους επόμενους 12 μήνες, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Ibiapaba Netto, εκτελεστικός διευθυντής της CitrusBR. “Ακόμη και αν η επόμενη σοδειά της Φλόριντα παρουσιάσει κάποια ελαφρά ανάκαμψη, τα επίπεδα παραγωγής έχουν ήδη οριστεί να είναι πολύ χαμηλά”, είπε ο ίδιος.

Οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες έχουν ανεβάσει τις συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο ρεκόρ, διατηρώντας πιθανότατα το κόστος για τους καταναλωτές υψηλό και για το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!