ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Εκθεμα μηνός Φεβρουαρίου 2024

101

 

ΕΚΘΕΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ένα εικονίδιο με θέμα : Η Διδασκαλία της Παρθένου Μαρίας από την Αγία Άννα:
Μια παράσταση με θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο

Εικ. 1: Σπυρίδων Παξινόπουλος (αποδίδεται), Η Αγία Άννα διδάσκει την Παρθένο Μαρία, πιθανότατα 1873, λάδι σε χαρτόνι, 15χ12 εκ., δωρεά Ελένης Μ. Κοσμετάτου, Α.Μ. 2240.1982

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα του Κοργιαλενείου Μουσείου, βρίσκονται μερικά ταπεινά έργα, μικρών διαστάσεων πίνακες ή εικόνες, τα οποία αποζημιώνουν τον επισκέπτη που θα καταδεχτεί να τα παρατηρήσει για λίγο. Ένα από αυτά είναι και το εικονίδιο, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και το οποίο αποδίδει ένα σπάνιο, στον τόπο μας, θρησκευτικό εικονογραφικό θέμα (εικ. 1).

Στενό, γραπτό πλαίσιο κοκκινοφαιού χρώματος ορίζει τον ζωγραφικό χώρο. Αριστερά, μπροστά από ένα τοπίο με γαλανό ουρανό, κάθεται ώριμη γυναίκα, η οποία με το αριστερό της χέρι αγκαλιάζει μικρό κορίτσι που στέκεται στα αριστερά της, ενώ ακουμπάει το δεξί της κάπου είτε στο μη ορατό κάθισμα είτε σε έξαρμα(υψωματάκι) του εδάφους. Παριστάνεται αρκετά μέχρι κάτω από τη μέση. Ο κορμός της αποδίδεται σχεδόν μετωπικά, ενώ το ελαφρά σκυμμένο κεφάλι κατά τρία τέταρτα προς τα δεξιά ως προς τον θεατή.

Φορεί φόρεμα(χιτώνα) ζωηρού πράσινου χρώματος και εσθήτα με καλύπτρα, ανάμνηση μαφορίου, σε χρώμα κίτρινο της ώχρας, το οποίο καλύπτει το στοιχείο πάνω στο οποίο ακουμπά το χέρι της με την αιωρούμενη παλάμη και τα νευρικά δάχτυλα. Μόνο δεξιά στην εξωτερική του όψη διακρίνεται καφέ χρώμα.

√ Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδω : ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Έκθεμα Φεβρουαρίου 2024

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!