Συνέντευξη με τον Πλοίαρχο Λ.Σ. Αθανάσιο Σιούτη για τη σύγχρονη Εκπαίδευση στην ΑΕΝ

της Ελένης Δ. Χιόνη - Φωτογραφίες video: Πάνος Μαντάς
Εγγραφείτε και αποκτήστε πρόσβαση στο αποκλειστικό μας περιεχόμενο!

Στην ιστορική περιοχή του «Μέτελα», στο Αργοστόλι, απέναντι από το λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων λειτουργεί από το 1975 η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων (ΑΕΝ), στην οποία εκπαιδεύονται οι νέοι Πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Στο επιβλητικό αλλά λιτό κτίριό της, σπούδασαν μέχρι σήμερα 1.150 καπετάνιοι που στη συνέχεια, στην πλειοψηφία τους, ανάλαβαν τα πηδάλια πλοίων που ταξίδευσαν σε κάθε θάλασσα και ωκεανό του πλανήτη μας.

Όμως τα κάποτε «χρυσά επαγγέλματα» των καπετάνιων και των μηχανικών, φαίνεται να στερεύουν στις ημέρες μας αφού στην ποντοπόρο ναυτιλία λείπουν 90.000 θέσεις. Μα και η ελληνική ακτοπλοΐα αρχίζει να στενάζει από την έλλειψη πληρωμάτων.

Η Κεφαλονιά ήταν κάποτε το νησί της ναυτοσύνης.
Δεν υπήρχε σπίτι χωρίς τον καπετάνιο του, τον μηχανικό του, τον ναυτικό του..
Σήμερα δεν είναι το ίδιο.. Σήμερα είναι πολλοί οι συνταξιούχοι ναυτικοί και λίγοι οι εν ενεργεία. Και αυτό αντανακλάται στο σύνολο του κλάδου. Λείπουν αξιωματικοί.  Οι λόγοι πολλοί.. και οικονομικοί και συνθηκών εργασίας και κοινωνικοί.. και αλλαγές στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων.

Πρόσφατα ανέλαβε Διοικητής  της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων ο πρώην Λιμενάρχης Κεφαλονιάς Πλοίαρχος ΛΣ Αθανάσιος Σιούτης. Από οικογένεια με μέλη της καπετάνιους, άλλωστε, όπως ο πατέρας του.

Όταν τον ρωτήσαμε τι σκέφτεται να κάνει στην Ακαδημία, απάντησε αυθόρμητα: «Να προσελκύσουμε περισσότερους νέους και νέες στο ναυτικό επάγγελμα προβάλοντας τις σύγχρονες σπουδές μας.»

Έτσι λοιπόν η συζήτηση μαζί του, και με τον Διευθυντή της Ακαδημίας Πλοίαρχο Α’ Τάξης Ε.Ν. Cpt Διονύσιο Ρασσιά,  περιστράφηκε στην ποιότητα της εκπαίδευση που προσφέρει η Ακαδημία και στις δράσεις εξωστρέφειας και προβολής της στη νεολαία της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και των Ιονίων Νήσων , προς  το στόχο της ενίσχυσης της ναυτιλίας.

Φιλοξενηθήκαμε αρκετές ώρες στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, παρακολουθήσαμε μαθήματα στις αίθουσες διδασκαλίας, εντυπωσιαστήκαμε από τους προσομοιωτές, αντιμετωπίσαμε εικονική καταιγίδα στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο έξω από το νησί των φυλακών του Αλκατράζ, διαφύγαμε από σύγκρουση πλοίων στο Γιβραλτάρ, φορτώσαμε δεξαμενόπλοιο, επικοινωνήσαμε με άλλα καράβια, ταξιδέψαμε στη γέφυρα με τους εκπαιδευόμενους Πλοιάρχους σε αχανείς ωκεανούς με πολλά μποφόρ!

Αλλά ας πάρουμε τη συζήτηση από την αρχή..

Διοικητής ΑΕΝ Πλοίαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Σιούτης, Διευθυντής Σχολής Πλοίαρχος Α΄Τάξης Ε.Ν. Cpt Διονύσιος Ρασσιάς & Ελένη Χιόνη για το kefaloniapress

Κύριε Διοικητά, δώστε μας μια εικόνα της κατάστασης της Ελληνικής Ναυτιλίας, του κλάδου που οι φοιτητές σας θα  κληθούν να στελεχώσουν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ανασκόπησης «Review of Maritime Transport  2023» των Ηνωμένων Εθνών, η Ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση διεθνώς, με μερίδιο 17,4% στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο με βάση την μεταφορική ικανότητα. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ: 74.000 πλοία
ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ :  4.936  πλοία
ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ: 90.000 έως το 2026

Με βάσει τα παραπάνω οι προοπτικές απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών είναι μεγάλες εφόσον είναι ένας κλάδος με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  ναυτιλία είναι αναμφισβήτητα η παλαιότερη μορφή απασχόλησης των Ελλήνων και αποτελεί κύριο στοιχείο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, Η ναυτοσύνη που ταξιδεύει, εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο, στην κυριολεξία.

Πως παρέχεται στην Ελλάδα η εκπαίδευση των Αξιωματικών;

Έντεκα Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού σε διάφορα σημεία της χώρας εκπαιδεύουν τους νέους Αξιωματικούς του Εμπορικού μας Ναυτικού, Πλοιάρχους και Μηχανικούς. Η ΑΕΝ Ιονίων Νήσων είναι μια από αυτές.

Η επιλογή των ναυτικών Ακαδημιών από μαθητές και μαθήτριες αυξάνεται ή μειώνεται τα τελευταία χρόνια;  

Το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά υποβλήθηκαν από υποψήφιους/υποψήφιες για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, 2.778 αιτήσεις υποψηφίων (2.312 άνδρες και 466 γυναίκες). Αντίστοιχα, το 2022 υπεβλήθησαν 2.573 αιτήσεις υποψηφίων (2.136 άνδρες και 437 γυναίκες). Ως εκ τούτου υπήρξε αύξηση των υποβληθέντων αιτήσεων το 2023 κατά 7,97%.

Οι υποψήφιοι που πέτυχαν την εισαγωγή τους στις  Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού,  το έτος 2023 ανέρχονται  στους 1.222, ήτοι 3,6% περισσότεροι από  το 2022. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2023 ήταν 1.716 σπουδαστές / σπουδάστριες (860 Πλοίαρχοι και 856 Μηχανικοί).

Αυτά τα στοιχεία πως εμφανίζονται στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων;

Ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών μας κατά την παρούσα περίοδο είναι 200
Αριθμός νέων εισακτέων το 2023 : 71
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2024: Εκτιμάται περίπου 22 σπουδαστές/στριες

Η ΑΕΝ Ιονίων Νήσων ιδρύθηκε το 1975. Από τότε μέχρι σήμερα πόσο έχει εκσυγχρονιστεί η διδακτέα ύλη;

Η διδακτέα ύλη εκσυγχρονίζεται όποτε απαιτηθεί. Το 2019 εκσυγχρονίσθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τους Αξιωματικούς Γέφυρας καθώς και τις απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Επίσης το 2023 εκσυγχρονίσθηκε το εγχειρίδιο κατευθυνόμενης εκπαίδευσης όπου συμπληρώνουν οι σπουδαστές κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών, ούτως ώστε να είναι επίκαιρο και σύγχρονο. Περαιτέρω τα εκπαιδευτικά κείμενα  του Ιδρύματος Ευγενίδου που χρησιμοποιούν οι σπουδαστές ανανεώνονται και εκσυγχρονίζονται συνεχώς με νέες εκδόσεις.

To επάγγελμα του καπετάνιου συνεχώς εξελίσσεται, ιδιαίτερα με τη χρήση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνητής νοημοσύνης. Τα μαθήματα που διδάσκονται στην ΑΕΝ είναι προσαρμοσμένα σε αυτές τις εξελίξεις;

Είναι πραγματικότητα ότι η τεχνητή νοημοσύνη, τα «έξυπνα» ηλεκτρονικά συστήματα, οι αυτόνομες λειτουργίες και τα μεγάλα δεδομένα (big data) όλο και περισσότερο εισέρχονται στην ναυτιλία. Η Διεθνή Σύμβαση για τα πρότυπα εκπαίδευσης των ναυτικών (STCW), οι πρότυποι κύκλοι σπουδών του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και οι απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας (shipping industry) αποτελούν τον «μπούσουλα» για την εκπαίδευση των σπουδαστών/στριών στις ΑΕΝ. Τα ωρολόγια προγράμματα των ΑΕΝ (και επακολούθως τα εκπαιδευτικά κείμενα) κατά καιρούς προσαρμόζονται και αλλάζουν ώστε να ευθυγραμμίζονται με αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές και την μεταβαλλόμενη τεχνολογία κατά τρόπον τέτοιο, ώστε να δημιουργούνται απόφοιτοι προετοιμασμένοι για τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της ναυτιλίας.

Διδάσκονται μαθήματα παραδοσιακών μεθόδων πχ πρόγνωσης καιρού ώστε να μπορεί ο καπετάνιος να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση που πιθανόν θα αντιμετωπίσει εν πλω; Πχ κατάρρευση ηλεκτρονικού συστήματος.

Τα ωρολόγια προγράμματα των ΑΕΝ περιέχουν τις απαραίτητες  γνώσεις παραδοσιακών μεθόδων ναυσιπλοΐας, ούτως ώστε οι Αξιωματικοί Γέφυρας να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περιπτώσεις αστοχιών και δυσλειτουργιών των ηλεκτρονικών συστημάτων πλοήγησης ή ακόμα και στις περιπτώσεις εκνόμων ενεργειών, με σκοπό να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβαινόντων του σκάφους και του φορτίου. Επίσης, κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών εκπαιδεύονται στην πράξη σε αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους ναυσιπλοΐας.

Πόσο εύκολα μπορεί να βρει θέση  δόκιμου ένας σπουδαστής, μια σπουδάστρια μόλις 19 ετών; Πως προετοιμάζει η ΑΕΝ τους σπουδαστές της στην αναζήτηση θέσης πρακτικής εξάσκησης στα πλοία;

Εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιριών επισκέπτονται την Ακαδημία μας ανά τακτά διαστήματα με σκοπό να γνωρίσουν οι σπουδαστές τις εταιρίες όπου αυτοί εκπροσωπούν.

Περαιτέρω ,με σκοπό την παροχή ενός σταθερού δίαυλου επικοινωνίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας µε τους πρωτοετείς σπουδαστές/στριες, σχεδόν κάθε χρόνο η Ακαδημία μας διοργανώνει εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα σε γραφεία μεγάλων ναυτιλιακών εταιριών, αλλά και συναφών Υπηρεσιών και Φορέων.

Επιπλέον η Ακαδημία μας συμμετέχει στην εκδήλωση «Επιλέγω Ναυτιλία»  που διοργανώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία έτη στην Αθήνα, πρωτοβουλία του «isalos.net», όπου περιλαμβάνει θεματικά πάνελ που αφορούν την ναυτιλιακή βιομηχανία και ναυτική καθημερινότητα με προσκεκλημένους ομιλητές υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, αναλυτές, Αξιωματικούς του Ε.Ν., καθώς και εκπροσώπους εν γένει της ναυτιλιακής κοινότητας. Η συμμετοχή των πρωτοετών σπουδαστών είναι σημαντική διότι έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών όπου βρίσκονται εκεί, το οποίο  συμβάλει σημαντικά ώστε να βρουν πλοίο για να εκτελέσουν το πρώτο θαλάσσιο εκπαιδευτικό ταξίδι.

Εκτός των ανωτέρων στην Σχολή μας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα μας, λειτουργεί και Γραφείο Διασύνδεσης με σκοπό  την συνεργασία και διασύνδεση με το Γραφείο Σταδιοδρομίας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ) του  Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.). Το Γραφείο Σταδιοδρομίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. έχει ως αρμοδιότητα την ενημέρωση και την παροχή κατευθύνσεων και υποδείξεων προς τους δοκίμους των ΑΕΝ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ναυτολόγηση τους σε πλοία ναυτιλιακών εταιριών για τη συμπλήρωση της επαγγελματικής κατάρτισης τους. Το Γραφείο Σταδιοδρομίας επικοινωνεί με τις ναυτιλιακές εταιρίες, προκειμένου να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα και διαφάνεια της ναυτολόγησης. Για το σκοπό αυτόν υποστηρίζεται από ειδικό πληροφοριακό σύστημα και διαδικτυακό ιστότοπο.

Υπάρχει πρόγραμμα προσέλκυσης περισσότερων σπουδαστών/στριων και πόσους πάρα πάνω σπουδαστές αντέχουν οι υπάρχουσες υποδομές της Ακαδημίας;

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των νέων για τις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος και τη σταδιοδρομία στη θάλασσα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υ.ΝΑ.Ν.Π.  αιτήθηκε και έλαβε την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για την ανανέωση για το σχολικό έτος 2023-2024 του ήδη εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα». Το εν λόγω πρόγραμμα, κατόπιν θετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), εγκρίθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ως προς τη χρονική επέκταση υλοποίησής του και για το σχολικό έτος 2023-2024.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στη διοργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών επισκέψεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης Γυμνασίου, καθώς και των Α΄ και Β΄ Τάξεων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. για το έργο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και των προοπτικών του ναυτικού επαγγέλματος.

Πως υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα από την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων;

Η Ακαδημία μας έχει ήδη έλθει σε συνεννόηση, στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας, με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Μιλτιάδη Μελισσά, για την επίτευξη και μέγιστη απόδοση του ανωτέρω προγράμματος.  Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος την Τρίτη 12/2/24 είχαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Σχολής μας δύο σχολείων και συγκεκριμένα: α) 41 μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου Σάμης και β) περίπου 10 μαθητών και μαθητριών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Αργοστολίου, μετά των συνοδών εκπαιδευτικών τους.

Στο σχολικό έτος 2022-2023 προγραμματίσθηκαν επισκέψεις στην σχολή μας 250 περίπου μαθητών και μαθητριών της Γ’ τάξης Γυμνασίου διαφόρων σχολείων της Κεφαλονιάς με σκοπό την ενημέρωση για τις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος καθώς και γνωριμία με την Σχολή μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν μια μακρά ναυτική παράδοση η οποία όχι μόνο θα  πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί.

Σημειώνεται επίσης, ότι το έτος 2024  έχει ανακηρυχθεί από το Υ.ΝΑ.Ν.Π ως «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Υπάρχουν σχέδια περαιτέρω επέκτασης της σχολής σε υποδομές στήριξης των σπουδαστών αλλά και προμήθεια νέων εκπαιδευτικών εργαλείων;

Νέα έργα σχεδιάζονται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1.200.000 Ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση του υφιστάμενου προσομοιωτή γέφυρας και του προσομοιωτή ναυτικών επικοινωνιών GMDSS, νέου εργαστηρίου πολυμέσων, νέου εργαστηρίου μετεωρολογίας και φυσικής, προμήθεια αίθουσας τηλεκπαίδευσης/τηλεδιάσκεψης καθώς και εγκατάσταση συστήματος διαδραστικών πινάκων αφής σε όλες τις αίθουσας διδασκαλίας.

Υπάρχει ένας συνεχής προγραμματισμός και υλοποίηση ενεργειών με αντίστοιχες στοχοθεσίες για την περαιτέρω εξέλιξη της Ακαδημίας σε όλα τα αναλογούντα πεδία του σκοπού της, μνημονεύοντας ενδεικτικά την πρόσφατη σχετική συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου για την δωρεά αναβάθμισης του υφιστάμενου εργαστηρίου πολυμέσων  με την προμήθεια 27 σύγχρονων Η/Υ με οθόνες και μίας διαδραστικής οθόνης αφής.

Επίσης, υφίσταται σχεδιασμός-προγραμματισμός περαιτέρω αναβάθμισης εν γένει των υποδομών της ΑΕΝ και υπό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.).

 Η ΑΕΝ Ιονίων Νήσων ονομάζεται και «ΒΕΡΓΩΤΕΙΟΣ» λόγω των μεγάλων δωρεών του Ιδρύματος ΒΕΡΓΩΤΗ. Ποιοι είναι οι μεγάλοι δωρητές της Ακαδημίας;

Η Ακαδημία ανεγέρθηκε με δαπάνες της οικογένειας Βεργωτή και λειτουργεί-εξελίσσεται με τις σχετικές δομές, υποδομές και «εργαλεία» του Υπουργείου μας για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, όπως π.χ το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ανακαίνισε την Ακαδημία μας το 2015  (μετά τους σεισμούς του 2014), με κόστος περίπου 700.000 Ευρώ, ενώ και η ναυτιλιακή βιομηχανία εν γένει βοηθάει με διάφορες χορηγίες με σκοπό την αναβάθμιση του παρεχόμενου ακαδημαϊκού μας έργου. Συγκρατείται επίσης, η συνεχής συνεργασία και με ετέρους Φορείς και Υπηρεσίες, όπως ενδεικτικά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι οικείοι Δήμοι δια του Υ.ΝΑ.Ν.Π.

 Ποια είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας στην ΑΕΝ;

Είναι γεγονός του άρρηκτου δεσμού της τοπικής κοινωνίας με την ΑΕΝ χαρακτηριζόμενη από πολύπλευρη αλληλεπίδραση, η οποία στηρίζεται σε σταθερές βάσεις και θεωρώντας κατά κοινή ομολογία την  Σχολή μας ως μοναδικό κόσμημα του νησιού μας και ιδίως της ναυτοσύνης μας.

Κύριε Διοικητά , ανυπομονούμε να μας ξεναγήσετε στις αίθουσες διδασκαλίας. Πάμε;

Βεβαίως, ακολουθείστε μας!

  1. Αίθουσα Προσομοιωτή “ECDIS/RADAR-ARPA”.
    Ο εξοπλισμός είναι δωρεά του “HELLENIC MUTUAL WAR RISKS ASSOCIATION (BERMUDA) LIMITED” και ο εξωραϊσμός της αίθουσας είναι δωρεά από τον κ. Μιχαήλ Φ. Λυκιαρδόπουλο.  Προσομοιώνεται η λειτουργία του RADAR-ARPA καθώς και το σύστημα απεικόνισης ηλεκτρονικών χαρτών ναυσιπλοΐας.
    *Δείτε το video https://www.youtube.com/watch?v=liYVJI54l58

2. Αίθουσα Προσομοιωτή Χειρισμού Υγρού Φορτίου (Δεξαμενοπλοίων) – (Liquid Cargoes). ΕΣΠΑ 2014-2020 Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Προσομοιώνεται η λειτουργία φόρτωσης-διαχείρισης-εκφόρτωσης Δεξαμενοπλοίων και ειδικότερα Δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου (crude oil), προϊόντων πετρελαίου (products), χημικών (chemical), υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υγροποιημένων αερίων πετρελαίου (LPG).
*Δείτε το video https://www.youtube.com/watch?v=3uoy8VAk0Ec

3. Αίθουσα Πολυμέσων (Πληροφορικής).
ΕΣΠΑ 2007-2013 Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Τριάντα (30) πλήρεις σύγχρονες μονάδες Η/Υ και με προβολικό, για πολλαπλές χρήσεις. *Δείτε το video https://www.youtube.com/watch?v=VwXhqdUZE90

4. Αίθουσα Προσομοιωτή Ναυτικών Επικοινωνιών (GMDSS).
ΕΣΠΑ 2007-2013 Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Προσομοιώνονται όλα τα όργανα επικοινωνιών των σύγχρονων εμπορικών πλοίων.
 5 & 6. Αίθουσες Προσομοιωτών Γέφυρας (BRIDGE SIMULATORS).
ΕΣΠΑ 2007-2013 Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Τέσσερις (04) πλήρεις Γέφυρες Ναυσιπλοΐας, που μπορούν να λειτουργούν κατά μονάδα ή/και ταυτόχρονα στο ίδιο θαλάσσιο περιβάλλον και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Περιλαμβάνουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και όργανα ναυσιπλοΐας που υπάρχουν σε ένα σύγχρονο εμπορικό πλοίο. Επιπλέον, υπάρχει αίθουσα ενημέρωσης/αφενημέρωσης (briefing/debriefing).

O επίλογος

Το Αργοστόλι είναι μια πολύ τυχερή πόλη. Η είσοδος σε αυτήν είναι από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η έξοδος από αυτήν είναι από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Δύο Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με εκατοντάδες φοιτητές, κορίτσια και αγόρια, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό δίνουν ζωή στην πόλη μας ιδιαίτερα τους χειμώνες.. Αλλά πρωτίστως προσφέρουν μεγάλη οικονομική στήριξη στην τοπική κοινωνία με τα ενοίκια και τη διαβίωσή τους.Είναι μια ζωντανή διαφήμιση του νησιού μας, όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, εκεί που ταξιδεύουν.

Ας κάνουμε και εμείς ότι καλύτερο μπορούμε για την φοιτητική και σπουδαστική κοινότητα, ας τους προσφέρουμε αναμνήσεις και συνθήκες διαβίωσης που θα θυμούνται το νησί μας για τη φιλοξενία του και να επιστρέφουν μετά, είτε για να εργαστούν μόνιμα,  είτε για διακοπές.

Φορείς όπως, οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, τοπικοί Πολιτιστικοί και Επιστημονικοί Σύλλογοι,  επαγγελματικές οργανώσεις ,μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για την σπουδαστική κοινότητα ώστε αυτά τα παιδιά να γνωρίσουν παράλληλα την ιστορία, τον πολιτισμό, την ναυτοσύνη . Αλλά και την γαστρονομία και τις ομορφιές του νησιού μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων Πλοίαρχο ΛΣ Αθανάσιο Σιούτη, τον Διευθυντή της Ακαδημίας Καπετάν Διονύσιο Ρασσιά, το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές, καθώς και τους φοιτητές της «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ» -όπως την λένε οι Κεφαλονίτες- για την υπομονή τους, τη βοήθεια και τη φιλοξενία τους στη δημιουργία αυτού του ρεπορτάζ.

Ευχόμαστε σε όλους μια δημιουργική εκπαιδευτική χρονιά!

 Τσου Καπιτάνιους  και τσι Καπιτάνισσες τσ’ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (στα Κεφαλονίτικα) ευχόμαστε συναρπαστικά και ασφαλή ταξίδια!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την Κεφαλονιά που ονειρευόμαστε!
Λ. Βεργωτή 50, Αργοστόλι
Τηλ. Κέντρο: 26712 00130, Studio: 2671023000
Fax: 26712 00131

© 2016-2023 kefaloniapress.gr. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Μέλος του Μητρώου Online Media. Αρ. Μητρώου 13639