Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού αλλάζει το παιχνίδι σ’ αυτά τα κλασικά κατά τα άλλα φασόλια, που μαγειρεύονται με ντομάτα και λαχανικά. Και το μπούκοβο, όμως τους πάει πολύ.
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φασολάδα με πορτοκάλι, αρχικα σιγοβράζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, τα φασόλια σε 4-5 φλιτζ. τσαγιού νερό, για 20 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά, ρίχνουμε την ντομάτα, τον χυμό πορτοκαλιού, το καρότο, το σέλινο, το κυδώνι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε τη φασολάδα όπως είναι ή, αν τη θέλουμε πιο χυλωμένη, λιώνουμε στον πολυκόφτη μια ποσότητα φαγητού, όση χωράει στην κουτάλα της σούπας, την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.