Παρατηρώντας τον χάρτη του 1688, βλέπουμε μεταξύ των άλλων να καταγράφονται επάνω και τα δύο χωριά του Ελειού,  Χιονάτα και Πλατιές… Δύο ιστορικά χωριά της εποχής εκείνης με τους Άρχοντες τους και τις δικές τους ιστορίες.

Οι Πλατιές με τις πολλές εκκλησίες και τον Άρχοντα τους, Γιαννάκη Κλόνη (Κλωνή) και τα Χιονάτα με τους δικούς τους Άρχοντες, τους Αμπάτηδες που κατοικούσαν στον γνωστό Καστρόπυργο των Χιονάτων .

Ξεχωριστή προσωπικότητα των Αμπάτηδων την εποχή εκείνη ήταν ο Άρχοντας Θεόδωρος Αμπάτης και η οικογένεια του..

 

Σημαντικό ρόλο στην περιοχή κατείχε την ίδια εποχή, 1600 με 1650 και ο Σινιόρ Αναστάσιος Φουκάς (ίσως στενός συγγενής με τον Ιωάννη Φουκά (ντε Φούκα) που κατείχε κτήματα στην ίδια περιοχή με τους Αμπάτηδες στου Φόρτζη ..

Και ενώ στις Πλατιές υπάρχουν οι πολλές εκκλησίες, παρά τα Χιονάτα τώρα και εις τα Παβιελάτα, υπάρχει η Ιερά Μονή Στροφάδων, όπως υπάρχει και σήμερα, η Παναγία η Γοργουπηκοος. Μια πανίσχυρη Μονή, με τεράστια περιουσία και με προσωπικότητες Ιερωμένων που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο…

Ξεχωρίζουν : ο Ηγούμενος Σισσίων, Παναγίας Γοργουπηκόου, Ζωοδόχου πηγής και Αγίας Ιερουσαλήμ, Ιερόθεος Αββατιος – Αμπάτης και ο Πανοσιολογιότατος της Παναγίας Γοργουπηκοου, Χαρίτων Πυλαρινός! Η κοινή εκκλησία, Παναγία η Γοργοηπήκοος Παβιελάτων και Χιονάτων, ήταν και το πνευματικό κέντρο του Ιερόθεου Αββάτιου – Αμπατη και διέθετε σπουδαία βιβλιοθήκη…

Δημήτρης Κοτροκόης
Πρόεδρος Κοινότητας Χιονάτων

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!