Τοποθετήθηκα με ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».
Όπως επισήμανα το νομοσχέδιο αναδεικνύει τη σημασία των παραθαλάσσιων περιοχών ως πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και οικονομικού πόρου μέσω του τουρισμού στην Ελλάδα. Παράλληλα, έρχεται να διορθώσει τις ανεπάρκειες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη διαχείριση και προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών. Νομοθετήσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών μέτρων που θα διασφαλίσουν την ισορροπημένη ανάπτυξη και προστασία αυτών των περιοχών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την πρόσβαση του κοινού, τη διαφάνεια στις διαδικασίες παραχώρησης, και την υποχρέωση των παραχωρησιούχων να διατηρούν καθαρό και ασφαλή τον παραχωρούμενο χώρο.
Υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και βελτίωση των μέτρων για τη διασφάλιση της βιώσιμης και δίκαιης παραθαλάσσιας ανάπτυξης.
Όπως ανέφερα χαρακτηριστικά στην ομιλία μου: «Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά υπάρχουν πολλές μαγικές παραλίες, αναφέρω ενδεικτικά τις παραλίες Μύρτος, Ξι, Μακρύς Γιαλός και Άι Χέλης που πέραν από στοιχείο του περιβαλλοντικού πλούτου και της φυσικής ομορφιάς τους, αποτελούν και δημόσια περιουσία που θέλουμε να αξιοποιείται ορθά και χωρίς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την ετήσια παραχώρησή τους. Να δώσουμε στα νησιά μας και σε όλο τον τουριστικό μας μηχανισμό μία ισχυρή ώθηση πριν το επόμενο καλοκαίρι, για το όφελος των ίδιων των πολιτών, των επισκεπτών και την υγιή διαχείριση των αιγιαλών μας».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που επικεντρώνονται στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, με έμφαση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) ως κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική που αποβλέπει στην ενίσχυση του φορολογικού συστήματος και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Η παρεχόμενη περίοδος προσαρμογής προσφέρει ευκαιρία για εκπαίδευση και κατανόηση των απαιτήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε αυτό το νέο πλαίσιο, προωθώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και δίκαιης ανταγωνιστικότητας που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας.
Ακόμη, επεσήμανα την ανάγκη για προοδευτικές πολιτικές που θα υποστηρίζουν τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες. Επαναφέρεται, με τον παρόν νομοσχέδιο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2024, με στόχο την ενίσχυση των αγροτών και την προώθηση της ανάπτυξης της υπαίθρου. Νομοθετείται η επαναφορά μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, με δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού στους αγρότες, με σκοπό τη μείωση του οικονομικού φόρτου τους και την εστίασή τους στην παραγωγή. Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής κοινότητας, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ευημερία των αγροτικών περιοχών.
Τέλος, σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο και στις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Νομοθετείται η αύξηση των αποδοχών για εφημερίες και το ανώτατο όριο αποδοχών για τους ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο να αντιμετωπιστούν δίκαια οι ανάγκες και η αξία της εργασίας τους. Επίσης, επεκτείνεται η αποζημίωση και στους νόμιμους αναπληρωτές των ιατρών, με στόχο τη συνέχεια της φροντίδας των ασθενών και την αντιμετώπιση των εργασιακών φορτίων.
Τέλος, αυξάνεται το ανώτατο όριο αποδοχών για τους ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και να προσελκύονται οι καλύτεροι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης