Η διατήρηση της καθαριότητας της ψησταριάς έχει αντίκρτυπο τόσο στην διάρκεια ζωής της όσο και στην υγεία μας. Tο λίπος από τα κρέατα και τα καμένα τρόφιμα που μένουν στη σχάρα μετά το ψήσιμο. προκαλούν περισσότερο καπνό από ό,τι θέλουμε. Αυτός ο καπνός μεταφέρει επιβλαβείς πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του αναπνευστικού, σύμφωνα με το Medical News Today.
Αυτός ο καπνός είναι επιβλαβής όταν εισπνέεται στους πνεύμονες, ωστόσο, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνος όταν απορροφάται και από το δέρμα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ακολουθείς μια αυστηρή ρουτίνα καθαρισμού όταν ετοιμάζεις τη ψησταριά σου για μια άλλη γιορτή. Αν και το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να τρίψεις τη σχάρα σου με χημικά καθαριστικά, τα οποία μπορεί να λερώσουν το φαγητό σου και να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, θα μπορούσε να υπάρξει μια απόλυτα ασφαλής και φυσική λύση, ακριβώς μέσα στην κουζίνα σου.
Το κρεμμύδι καθαρίζει τέλεια την ψησταριά
Όσον αφορά τη χρήση φυσικών συστατικών για να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το σπίτι, μπορεί να είσαι ήδη εξοικειωμένη με τα οφέλη του ξιδιού, της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού για την εξάλειψη των λεκέδων και την εξόντωση των βακτηρίων. Ωστόσο, για την απολίπανση της ψησταριάς σου, το καλύτερο hack είναι το κρεμμύδι.
Τα κρεμμύδια έχουν φυσικές όξινες ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμες όταν προσπαθείς να «σπάσεις» τα δύσκολα αφαιρούμενα λίπη, κάρβουνο και υπολείμματα φαγητού από την τελευταία φορά που άναψες το μπάρμπεκιου σου, σύμφωνα με το Southern Living.
Πώς θα καθαρίσεις τη σχάρα
Για καλύτερα αποτελέσματα, άσε τη φωτιά να κάψει σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό θα βοηθήσει να κάψεις οποιαδήποτε από τα προηγούμενα κομμάτια φαγητού, καθώς λιώνει και τυχόν υπολείμματα λίπους. Στη συνέχεια, πάρε ένα μεγάλο κρεμμύδι – δεν έχει σημασία τι είδους – και κόψε το στη μέση. Με μια λαβίδα ψησίματος ή ένα πιρούνι ψησίματος, πιάσε ή τρύπησε το πίσω μέρος του κρεμμυδιού και τρίψε το κατά μήκος της ζεστής σχάρας με το κομμένο μέρος να κοιτάζει προς τη σχάρα.
Η ζέστη θα σε βοηθήσει να ρέουν οι χυμοί του κρεμμυδιού, οι οποίοι θα αρχίσουν να διαλύουν το λίπος που παραμένει στην επιφάνεια μαγειρέματος του μπάρμπεκιου. Μόλις τελειώσεις θα πρέπει να έχουν καθαρίσει όλα, η σχάρα να είναι καθαρή και έτοιμη για χρήση.
Τόσο απλά!