Σαγανιά: Τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα Χαλκιδικής

από την Στέλλα Σπανού, Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

23

Η σαγανιά ετοιμάζεται στη Χαλκιδική κυρίως την Τσικνοπέμπτη, και μπαίνει στο τηγάνι μαζί με πράσα. Σβήνει με χυμό πορτοκαλιού, είναι ζουμερή και αρωματική, ένας μερακλίδικος μεζές!

Σαγανιά είναι η τηγανιά με χωριάτικο λουκάνικο Χαλκιδικής που ετοιμάζεται σε σαγανάκι. Τα λουκάνικα αυτά είναι ιδιαίτερα: περιέχουν πορτοκάλια και μάλιστα όχι απλώς φλούδα, αλλά ολόκληρα, λιωμένα με τη φλούδα τους, μαζί με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά.

(Το κεραμικό πιάτο είναι δημιουργία της κας. Κανελλοπούλου Ελένης)

Υλικά
Μερίδες: για 4-6 μερίδες, ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη σαγανιά – τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα Χαλκιδικής, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά και τα λουκάνικα να ροδίσουν έντονα.
  4. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Σερβίρουμε τη σαγανιά αμέσως, με τα ζουμάκια της, και συνοδεύουμε με φρέσκο, ζεστό ψωμί.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!