Μιλώντας για την πολυγλωσσία και την Ελληνική ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου

76

Μιλώντας για την πολυγλωσσία και την Ελληνική ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου, είχαμε τη χαρά και την τιμή να μιλήσει στις μαθήτριες και στους μαθητές της Γ΄ Τάξης η κ. Άννα Μουτή, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) και τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας (21 Φεβρουαρίου), προσκαλέσαμε την κ. Άννα Μουτή, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, να μιλήσει για θέματα πολυγλωσσίας αλλά και για την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης Γλώσσας. Η κ. Μουτή συνεργάζεται και με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Γλωσσική Εκπαίδευση για Πρόσφυγες και Μετανάστες” και έχει διδάξει την Ελληνική ως Γ2 για σχεδόν δέκα έτη στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ.

Στην εξ αποστάσεως σύνδεσή μας η κ. Μουτή μας παρουσίασε στοιχεία για τις ομιλούμενες γλώσσες στο Ελληνικό Σχολείο (γύρω στις 100 συνολικά γλώσσες και διαλέκτους!) και για τις γλώσσες που ομιλούνται στη χώρα μας. Μας τόνισε την αξία της μητρικής γλώσσας αλλά και της πολυγλωσσίας, ενώ γνωρίσαμε και την έννοια της πολλαπλογλωσσίας. Γνωρίσαμε τις χώρες με τις περισσότερες γλώσσες, τις γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές και φθάσαμε και στη δική μας γλώσσα, την Ελληνική, την οποία πολλοί επιλέγουν ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει και αυτή η όψη της Ελληνικής και μάλιστα ότι η Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας σε επίπεδο Γ2 δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, κρίνοντας από κάποια θέματα διαγνωστικών τεστ και δειγμάτων εξεταστικών θεμάτων, που μας έδειξε η κ. Μουτή.

Όμως, και τα Αρχαία Ελληνικά πολλοί τα επιλέγουν στο εξωτερικό (για παράδειγμα στην Ιταλία), στο πλαίσιο των κλασικών σπουδών. Μάλιστα η κ. Μουτή μας ανέφερε την περίπτωση μαθητή της, ο οποίος, έχοντας διδαχθεί την Αρχαία Ελληνική στο σχολείο του, μπόρεσε πολύ πιο εύκολα να μάθει τη Νέα Ελληνική. Κλείνοντας η κ. Μουτή μάς έδωσε συνδέσμους όπου μπορούμε να βρούμε σημαντικές πληροφορίες για τις γλώσσες σε όλον τον κόσμο, για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες της Ευρώπης, γλωσσικά παιχνίδια (όπως ο Ντετέκτιβ Γλώσσας), ακόμη και για τον ήχο των λέξεων σε διάφορες γλώσσες.

Τελικά, από όλη αυτήν την ενημέρωση, καταλάβαμε την τεράστια αξία της πολυγλωσσίας που αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Καταλάβαμε πως και η Ελληνική Γλώσσα είναι κομμάτι αυτού του οικουμενικού πλούτου και πως εκατοντάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα μας. Σίγουρα θα αξιοποιήσουμε όλο αυτό το υλικό που η κ. Άννα Μουτή μας παρουσίασε και προώθησε.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς!

Ο Διευθυντής
Φώτης Λευκαδίτης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!