Για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη 10 άτομα εκ των οποίων εφτά ημεδαποί και τρείς αλλοδαποί, ενώ από την έρευνα εντοπίστηκαν έξι πρατηρίων υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του protothema.gr, η αντίστροφη μέτρηση για το «ξεδόντιασμα» της οργάνωσης ξεκίνησε έπειτα από μία ανώνυμη καταγγελία που έφθασε στις Αρχές και στην οποία γινόταν λόγος για μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εισάγουν συστηματικά από τη Βουλγαρία και διακινούν μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Ακολούθησε αστυνομική έρευνα κατά την οποία προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι δραστηριοποιούνταν παράλληλα και στην εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων και εν συνεχεία στη νόθευση και διακίνηση καυσίμων.
Ο «Αρχηγός» και οι 3 υποομάδες
Ως αρχηγός της συμμορίας εμφανίζεται ένας 62χρονος ο οποίος, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η «δουλειά», είχε συγκροτήσει τρεις ανεξάρτητες υποομάδες και τις είχε εξοπλίσει με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Οι δυο από αυτές είχαν σκοπό τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια με σκοπό την νοθεία των καυσίμων, ενώ η τρίτη υποομάδα έχει ως σκοπό τη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες μέσω των οποίων διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά προς κατανάλωση.
Ως βασική «έδρα» του, ο 62χρονος χρησιμοποιούσε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο όπου κατέληγαν, τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.
Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούνταν τρεις ενδιάμεσοι σταθμοί. Δύο αποθηκευτικοί χώροι στην Δυτική Αττική στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από την Βουλγαρία και εν συνεχεία κατέληγαν στο χώρο στάθμευσης που προαναφέρθηκε όπου γινόταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.
Στον τρίτο χώρο, ο οποίος είναι ανεξάρτητος με τους δυο προηγούμενους, υφίσταται έδρα εταιρείας, η οποία, ένεκα της δραστηριότητάς της, προμηθευόταν νόμιμα όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά προκειμένου να παράγει παράνομα χημικούς διαλύτες κατάλληλους για νόθευση καυσίμων, οι οποίοι στη συνέχεια κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης και από εκεί με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.
Η δράση των τριών ομάδων
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της 1ης υποομάδας, υπό τις οδηγίες του «αρχηγού», αναλάμβαναν την αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά αυτών στον χώρο στον Ασπρόπυργο.
Ένα από τα μέλη μάλιστα είχε αναλάβει τον ρόλο να συνεννοείται με τους συνεργάτες της οργάνωσης στην Βουλγαρία προκειμένου να εισάγονται οι χημικοί διαλύτες στην Ελλάδα, και εν συνεχεία να αποθηκεύει σε χώρους που διαθέτει ο ίδιος τους χημικούς διαλύτες που παραλαμβάνει από τους Βούλγαρους προμηθευτές και να αναλαμβάνει την τοποθέτησή τους σε παλετοδεξαμενές του ενός τόνου μέχρι την τελική παραλαβή τους.
Η μεταφορά των χημικών διαλυτών στον Ασπρόπυργο γινόταν με τη συνδρομή έτερου κατηγορουμένου ο οποίος χρησιμοποιεί φορτηγό ιδιοκτησίας του γιου του.
Κάθε ένα από τα παραπάνω μέλη λάμβανε χρήματα τα οποία προέκυπταν κατ’ αναλογία από την ποσότητα σε λίτρα του μεταφερόμενου κάθε φορά φορτίου.
Όσον αφορά στην 2η υποομάδα, αυτή αποτελούνταν από ένα επιχειρηματία με δραστηριότητα την παραγωγή απολυμαντικών και εμπορίας χημικών προϊόντων στη Θήβα Βοιωτίας, ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προμήθευε όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες ώστε να λειτουργεί παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.
Οι παραγγελίες των πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών γίνονταν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς ο «αρχηγός» τηρούσε το πελατολόγιο με τα πρατήρια υγρών καύσιμων. Άμεσος συνεργάτης του «αρχηγού» ήταν ένας Βούλγαρος με το ψευδώνυμο «Λουκάς» ο οποίος μετέβαινε σε καθημερινή βάση στην παραπάνω εταιρεία προκειμένου να επιβλέπει εάν τηρούνταν οι διαδικασίες για λογαριασμό του «αρχηγού».
Έπειτα γινόταν η μεταφορά των χημικών διαλυτών στο χώρο στάθμευσης οχημάτων στον Ασπρόπυργο. Οι πρώτες ύλες (χημικά προϊόντα) έφταναν στην εταιρεία με βυτιοφόρα όπου πραγματοποιούνταν η παράνομη παρασκευή των χημικών διαλυτών για την νόθευση των καυσίμων, υπό την κάλυψη της νόμιμης δραστηριότητας της εταιρείας και ακολούθως παραλαμβάνονταν από άλλα φορτηγά οχήματα μέσα σε παλετοδεξαμενές του ενός τόνου και κατέληγαν στο προαναφερόμενο χώρο στάθμευσης.
Ακολούθως γινόταν η μετάγγιση από τις δεξαμενές σε βυτιοφόρα φορτηγά οχήματα και κατέληγαν στην αγορά, ήτοι στους πελάτες- πρατήρια υγρών καυσίμων.
Η 3η υποομάδα αποτελούνταν από έναν 57χρονο ο οποίος προμηθευόταν ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης από τον «αρχηγό» της οργάνωσης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
Ο 57χρονος τηρούσε πελατολόγιο (ποτοποιία Ζ. – ποτοποιία Σ.) και παράγγελνε τις ανάλογες ποσότητες στον «αρχηγό».
Η αιθυλική αλκοόλη που εισήγαγε λαθραία ο «αρχηγός», λόγω του δικτύου που διατηρεί για το λαθρεμπόριο καυσίμων, αποθηκευόταν σε επικαθήμενα φορτηγά οχήματα που βρίσκονταν εντός του χώρου στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και από εκεί παραλαμβάνονταν από τον 57χρονο, είτε χρησιμοποιώντας το δικό του όχημα είτε χρησιμοποιώντας οχήματα από συγκεκριμένη εταιρεία ενοικιάσεων με σκοπό την παράδοση σε πελάτες – ποτοποιίες.
Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε 111 τόνους και από τη δεύτερη σε 150 τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα 1.200.000 ευρώ.