Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη του Κήπου του Νάπιερ , δεξιά μέσα σε φυλλωσιές των δένδρων είναι κρυμμένη μια προτομή.

Πρόκειται για την προτομή του Κάρολου Ιάκωβου Νάπιερ (Sir Charles James Napier) η οποία κάποτε ήταν σε περίοπτη θέση μέσα στον κήπο που φέρει το όνομά του αλλά αποκαθηλώθηκε για πολιτικούς λόγους.

Η ιστορία της προτομής

Η προτομή του Κάρολου Ιάκωβου Νάπιερ δημιουργήθηκε το 1906 από τον γλύπτη Ιωάννη Κόκκινο, για να τιμήσει η τότε τοπική κοινωνία τον Βρετανό τοποτηρητή του νησιού ο οποίος είχε προσφέρει ένα μεγάλο έργο δημιουργώντας σοβαρές κατασκευές υποδομών στο νησί αλλά και γιατί υπήρξε μεγάλος λάτρης του νησιού μας και θερμός Φιλέλληνας στον πόλεμο με την Τουρκία.

Προτομη Ναπερ 1906

Στην διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής η προτομή βανδαλίστηκε από τους Ιταλούς καταχτητές που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να σβήσουν την Βρετανική περίοδο στο νησί μας.

Για τον Κάρολο  Ιάκωβο Νάπιερ και την Ιστορία του Κήπου του Νάπιερ διαβάστε το εμπεριστατωμένο άρθρο της Μαρίας Μαρκάτου Αλυσανδράτου, στο Kefaloniapress:

Ιστορικός περίπατος στον Κήπο του Νάπιερ

Μετά την απελευθέρωση από τους φασίστες καταχτητές η προτομή αποκαταστάθηκε και παρέμεινε στο χώρο του Νάπιερ .

Στην συνέχεια ακολουθούν οι σεισμοί του 1953 και τέσσερα χρόνια μετά, το 1957 η προτομή βανδαλίζεται πάλι. Είναι η εποχή που  λόγω των επεισοδίων στην Αγγλοκρατούμενη Κύπρο, σε όλη την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον των Άγγλων και κάποιοι  ξεσπούν το μένος τους στο άψυχο πρόσωπο του Νάπιερ.

Η προτομή περισυνελλέγει τελικά από το Λαογραφικό Μουσείο και  ο καλλιτέχνης Γιάννης Πεταλούδης αποκατέστησε με γύψο το πρόσωπο από τους βανδαλισμούς που είχε υποστεί.

Η προτομή του Νάπιερ μετά την αποκατάστασή της

Το 2004 σύμφωνα με το (ανωτέρω) άρθρο της Μαρίας Μαρκάτου Αλυσανδράτου , ο δήμος Αργοστολίου , επί δημαρχίας Γεράσιμου Φόρτε, ζήτησε την προτομή από το Λαογραφικό Μουσείο την οποία μετέφερε στο χώρο του ανακαινισμένου κήπου του Νάπιερ , εκεί που βρισκόταν αρχικά και βρίσκεται ακόμα . Στη φωτογραφία του Σπύρου Αλεβιζόπουλου (2004) φαίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Άρα η καταστροφή επήλθε τα επόμενα χρόνια..

ΠΡΟΤΟΜΗ ΝΑΠΙΕΡ 2004 – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ KEFALONIA NEWS

Η προτομή όμως μετά Φόρτε εποχή φαίνεται ότι έμεινε στη τύχη της σε σημείο να έχει σχεδόν καταστραφεί .

  Δείτε την προτομή στο διάβα των χρόνων

Προτομή Νάπιερ 3 10 2011
Προτομή Νάπιερ 13-12-2015
Προτομή Νάπιερ 2019

Αντί να αποκατασταθεί η προτομή, οι επόμενες δημοτικές αρχές, την εγκατέλειψαν πλήρως, αδιαφόρησαν για την καταστροφή της και την «έκρυψαν» πίσω από τα κλαδιά  μη κλαδεύοντας τα δένδρα γύρω γύρω . Από το 2019 που έγραψε η Μαρία Αλυσανδράτου το άρθρο και δημοσιεύτηκε η φωτογραφία της προτομής, μέχρι σήμερα ουδεμία δημοτική αρχή έχει ενδιαφερθεί για τον Νάπιερ.

Η προτομη σήμερα Μάρτιος 2024

Αυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί σε μια «τρομακτική» προτομή, που σαστίζει όποιον την ανακαλύψει ανάμεσα στα φυλλώματα αλλά δημιουργεί και ερωτηματικά για τις δημοτικές αρχές που επέτρεψαν από αδιαφορία να περιέλθει σε αυτό το χάλι.

Η ευθύνη της δημοτικής αρχής του Θεόφιλου Μιχαλάτου

Το νέο δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη της ιστορικής προτομής.  Εάν θέλουν την προτομή εντός του κήπου του Νάπιερ πρέπει να την αποκαταστήσουν. Εάν για άλλους λόγους, που θα θέσουν στο δημοτικό συμβούλιο,  αποφασίσουν να «εξαφανίσουν» τον Νάπιερ,  τότε η προτομή θα πρέπει να μεταφερθεί από εκεί που πάρθηκε , στο Κοργιαλένειο Λαογραφικό Μουσείο.

Μόνο που ιστορία και τα έργα του Νάπιερ θα παραμένουν στην Κεφαλονιά μαζί με την ονομασία στον ιστορικό κήπο του Αργοστολίου.. Αυτά δεν σβήνονται ούτε κρύβονται πίσω απο φυλλωσιές.

Kefaloniapress

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Αργοστολιώτης της διασποράς. Ο κήπος δεν είναι σε καλή κατάσταση, Χρειάζεται κήπο τεχνίτης και κηπουρός.Δυστυχώς υπάρχει αδιαφορία και έλλειψη ιστορικής μνήμης.Ο Νάπιερ έκανε πολλά έργα και πρέπει να τιμάται.Ο Δήμος οφείλει να τοποθετήσει,σε περίοπτη θέση του κήπου,μια νέα μαρμάρινη προτομή του.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!