Τα λιοντάρια θεωρούνται ο «βασιλιάς των θηρίων» αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι στην αφρικανική σαβάνα υπάρχει μια διαφορετική, μεγαλύτερη απειλή.
Τα λιοντάρια θεωρούνται ως ο «βασιλιάς των θηρίων», αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι στην αφρικανική σαβάνα, οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι καμηλοπαρδάλεις και άλλα θηλαστικά εκδηλώνουν μεγαλύτερο φόβο για μια διαφορετική απειλή: τους ανθρώπους.
Σε έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Εθνικού Πάρκου Kruger της Νότιας Αφρικής, η οικολόγος του Δυτικού Πανεπιστημίου Liana Zanette και οι συνεργάτες της αναπαρήγαγαν ηχογραφημένες ανθρώπινες φωνές, που μιλούσαν κανονικά, στον χώρο του πάρκου, αναφέρει το Science Alert.
Περίπου το 95% των παρευρισκόμενων ζώων φοβήθηκαν υπερβολικά και έσπευσαν να τρέξουν μακριά. Αντιθέτως, η αναπαραγωγή των ήχων λιονταριών που βρυχώνται και γρυλίζουν πυροδότησαν σημαντικά μικρότερες αντιδράσεις.
Στις ηχογραφήσεις ανθρώπων περιλαμβάνονταν συνομιλίες σε διάφορες, τοπικές διαλέκτους που συνήθως μιλιούνται στη χώρα καθώς και ήχους ανθρώπινου κυνηγιού, συμπεριλαμβανομένων γαυγίσματος σκύλων και πυροβολισμών.
Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι, κάποιοι ελέφαντες, επιχείρησαν ακόμη και να αντιμετωπίσουν την πηγή του ήχου των αιλουροειδών.
Αυτή η προστατευόμενη περιοχή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό λιονταριών που έχει απομείνει στον κόσμο ( Panthera leo ), επομένως τα άλλα θηλαστικά γνωρίζουν καλά τον κίνδυνο από τα λιοντάρια σαρκοφάγα.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι, τα ζώα, στα οποία περιλαμβάνονταν αντιλόπες, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, λεοπαρδάλεις και αγριόχοιροι, ξέρουν ότι, η επαφή με τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, εξαιτίας του κυνηγιού, της χρήσης όπλων και της χρήσης σκύλων.
Ο φόβος που επέδειξαν τα ζώα του πάρκου ξεπερνά τα στενά όρια του χώρου.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι, τα ευρήματά τους αποτελούν πρόκληση για τις περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό άγριας ζωής, καθώς, οι τουρίστες, τρομάζουν ακούσια τα ζώα στους προορισμούς που επισκέπτονται ακριβώς για να τα δουν από κοντά.
Σχεδόν και τα 19 από τα είδη θηλαστικών που παρατηρήθηκαν στα πειράματα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να φοβηθούν όταν άκουγαν ανθρώπους να μιλάνε σε σύγκριση με λιοντάρια ή ακόμα και ήχους κυνηγιού.