Στα εγκαίνια της έκθεσης “17 Ηρωϊδες 1821” της Εφης Σπηλιώτη στο Πολεμικό Μουσείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΪΚΟΠΟΥΛΟΥ

317

Το kefalonia press βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσής της πολυτάλαντης ζωγράφου-κεραμίστριας , της αγαπημένης μας Έφης Σπηλιώτη, που πραγματοποιήθηκε εχθές Σάββατο στο Φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου.

Θέμα της έκθεσης “17 Ηρωϊδες 1821”.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 17 πορτρέτα Ελληνίδων, επώνυμων αλλά και λιγότερο γνωστών, αποτίνοντας φόρο τιμής στις Ηρωίδες του Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Υπεύθυνος Εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου κος Βασίλης Κοντογιώργος και ακολούθησε ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου υποστράτηγος Λαζαρίδης Χρήστος και η κα Σοφία Λιγνού κεντρική γραμματέας του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών.

“Οι γυναίκες αυτές δεν υπήρχαν στη ζωή μου, από μικρή στο σχολειό μου στη Σκάλα της Κεφαλονιάς ήταν κρεμασμένοι στους τοίχους οι Ήρωες και αγάπησα από τότε τους Ήρωες μας” είπε συγκινημένη η κα Σπηλιώτη.

Το στεφάνι είναι χιλιόχρονο σύμβολο, το μισό είναι ελιά, σύμβολο ειρήνης, νίκης και άσβεστου πνευματικού φωτός και το άλλο μισό δάφνη, σύμβολο τιμής, δόξας και αιωνιότητας και ανάμεσα τους είναι οι μορφές τους.

Τα λουλούδια είναι της ελληνικής γης, της Κεφαλονιάς και  της Ελλάδας όλης.

Κάθε στεφάνι έχει και μια σημαία που είναι δεμένη σε κόμπο, αυτή την οποία δεν προλαβαν να δουν λυμένη να κυματίζει όπως εμείς σήμερα.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση για να τιμήσει και να θαυμάσει τα έργα της Εφης Σπηλιώτη, ανάμεσα τους και απόγονοι των Ηρωίδων τους οποίους φωτογραφήσαμε με τα πορτραίτα των προγόνων τους. Η κα Υψηλάντη μάλιστα ταξίδεψε από την Γαλλία για να παρευρεθεί στα εγκαίνια!

Η κα Υψηλάντη δίπλα στην πρόγονό της, η κα Μάχη Σπυριδάκη με την κόρη της Αγγελική Ζαννή απόγονοι της Δέσπως Σέχου Μπότση, ο κος Κώστας Τζαβέλλας απόγονος της Μόσχως και της Δέσπως Τζαβέλλα με τον Στέφανο – Νικήτα Σταματελόπουλο απόγονο του Τουρκοφάγου και ο Κίτσος Μπότσαρης.

Ο κος Κώστας Τζαβέλλας έχει κάνει την αναστήλωση της Οικίας Τζαβέλλα στο Σούλι ώστε να είναι επισκέψιμη. Μας πληροφόρησε πως όταν συστήθηκε και συνομίλησε με την κα Σπηλιώτη, με ενσυναίσθηση και ευαισθησία δώρισε τα πορτρέτα των 5 Σουλιωτισσών του έργου της τα οποία από το Μάιο του 2023 κοσμούν το Τζαβελλαίικο.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στη σύνδεση των Σουλιωτών με το νησί της Κεφαλλονιάς:

Φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, τουρίστες, μικροί και μεγάλοι που πέρασαν από το Πολεμικό Μουσείο στάθηκαν να θαυμάσουν τα πορτρέτα των επώνυμων και ανώνυμων γυναικών του Αγώνα.

Ανάμεσα στο πλήθος και ο νεαρός μαθητής Ραφαήλ που πλησίασε για να δείξει τη ζωγραφιά που μόλις είχε ολοκληρώσει στο χώρο του μουσείο βλέποντας έργο του Μάρκου Μπότσαρη.

Η κα Λεώνη Ευαγγελάτου Δάλλα, ομότιμος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Αθηνά Σχινά Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)

Ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, ο Γιώργος Κακης Κωνσταντινάτος, ηθοποιός-σκηνοθέτης-εικαστικός

Τα πορτρέτα αυτά με τα ανθισμένα στεφάνια τους αποτελούν ένα φόρο τιμής στον αγώνα και την αυτοθυσία εκείνων των γυναικών και μας θυμίζουν την δύναμη, την πίστη, το θάρρος και την ελπίδα.
Συνομιλώντας με την δημιουργό μας δήλωσε: Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για μένα, επειδή οι Ηρωϊδες αυτές τιμώνται σε έναν συμβολικά σπουδαίο χώρο, είναι σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους, επειδή στο μουσείο, το ναό των Μουσών, που φυλάει την μνήμη και τους ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει κάνοντας καλό στην ανθρωπότητα. Τους Ήρωες τις Ηρωϊδες που υπερβαίνουν τα όρια, που σε κάποια στιγμή αποφασίζουν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Σπηλιώτη για την όμορφη εκδήλωση και που με τα έργα της τίμησε την θυσία των γυναικών αυτών και τις ευχόμαστε να συνεχίζει να εκφράζεται μέσα από την τέχνη της, μια τέχνη που πάντα μιλάει στην καρδιά μας!
Η Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2024., από 09:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες κατά την επίσκεψη τους θα λάβουν δώρο από την κα Σπηλιώτη ένα βιβλίο που συνοδεύει την Εκθεση ζωγραφικής με τίτλο “17 Ηρωϊδες του 1821”.
Στον ίδιο χώρο παράλληλα φιλοξενείται και η συλλογή κειμηλίων και όπλων του Αγώνα του Ελληνομνήμονες- Σπύρος Κατσίρας. Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός και μια ευκαιρία να περιηγηθούν οι επισκέπτες και στο πλήρως ανανεωμένο εκθεσιακά Πολεμικό Μουσείο.

 

Για περισσότερα στη σελίδα μας στο Facebook:

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!