Η φύση της Χίου προσφέρει απλόχερα ένα από τα πιο εκθαμβωτικά θεάματα που μπορεί να δει κανείς στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τους λαλάδες, τις άγριες τουλίπες, που τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, είναι το βασικότερο ανθισμένο είδος που συναντά κανείς στα λιβάδια του νησιού και κυρίως στα κεντρικά και τα νοτιοανατολικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μισετζή, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ chiostrails, οι άγριες τουλίπες σχηματίζουν κόκκινα χαλιά, εκπλήσσοντας κάθε χρόνο κατοίκους και επισκέπτες.
Οι λαλάδες εντυπωσιάζουν ακόμα και από μακριά, αφήνοντας την αίσθηση ότι το καταπράσινο χρώμα των νέων φυλλωμάτων καλύπτεται από ένα έντονα κόκκινο χαλί, το οποίο απλώνεται ως εκεί όπου φτάνει το βλέμμα, ενώ στολίζουν με τα άνθη τους ακόμα και τους ελαιώνες ή τους αμυγδαλεώνες του νησιού.
Το γένος tulipa, στο οποίο υπάγονται και οι χιώτικοι λαλάδες, αριθμεί πάνω από 100 είδη, με 15 από αυτά να φύονται και στη χώρα μας. Η ιδιαίτερη, τοπική τους ονομασία προέρχεται από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί, καθώς αντανακλά τον εξελληνισμό της τουρκικής λέξης «lale», που με τη σειρά της αποτελεί δάνειο από την περσική γλώσσα: lale, στο μεσαιωνικό Ιράν, έλεγαν τις τουλίπες.