Απολογισμός δράσεων και λειτουργίας Κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων Κεφαλονιάς(ΙΑΝ-ΝΟΕΜ 2023)

97

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κεφαλονιάς ( Κ.Η.Φ.Η.) αποτελεί  μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν  απόλυτα, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα  τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με Αριθ. Π1γ/ΑΓΠ/οικ. 14963/9-10-2001 υπουργική  απόφαση ( Β΄1397) , όπως ισχύει. Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Παιδείας – Σύνδεσμος ( ΦΕΚ. 1719 /6.5.20 τ. Β΄) ως δικαιούχος της Πράξης συνέχισε τη λειτουργία του, με  την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με την  κάλυψη της στελέχωσης του, καθώς και του κόστους των απαιτούμενων λειτουργικών δαπανών  του, με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το ΚΗΦΗ έχει έδρα τα  Αντυπάτα Πυλάρου λειτουργεί σε καθημερινή βάση από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις  08:00π.μ.-16:00μ.μ., εφαρμόζοντας ημερήσιο ευέλικτο πρόγραμμα φιλοξενίας, ώστε να  εξασφαλίζεται η ποιοτική διαβίωση των 20 ωφελουμένων, που εξυπηρετεί ανάλογα με τις  ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, τηρώντας ένα ενδεικτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου  εφαρμόζονται οι απαιτούμενες υπηρεσίες, με σκοπό την φροντίδα και την ομαλή ψυχοκοινωνική  κατάσταση των ηλικιωμένων. 

Η παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα κυρίως αφορά σε  – Νοσηλευτική φροντίδα  

– Φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης 

 -Ατομική υγιεινή  

– Σίτιση ( καθημερινά σε 20 ωφελούμενους ) 

Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ( χειροτεχνία, ζωγραφική κ.α) Ψυχαγωγία ( εκδρομές , εκδηλώσεις , περίπατοι κ.α)

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Μετακίνηση ωφελουμένων από και προς το ΚΗΦΗ με το ειδικό όχημα που  διαθέτει. 

Το ΚΗΦΗ είναι στελεχωμένο με κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό, Βοηθός  Νοσηλεύτρια, Κοινωνικούς Φροντιστές, Βοηθητικό Προσωπικό και Οδηγό.  

Συγκεκριμένα, η νοσηλεύτρια, σε καθημερινή βάση, επικοινωνεί με τα άτομα,  εκτιμώντας τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παρόντα μέλη, πραγματοποιώντας μέτρηση  αρτηριακής πίεσης, σακχαρώδη διαβήτη, περιποίηση κατακλίσεων, επίβλεψη φαρμακευτικής  αγωγής, και εν συνεχεία ενημερώνει τον ατομικό φάκελο του κάθε μέλους. Παρατηρεί την  εξέλιξη υγείας των μελών και έρχεται σε επικοινωνία με την οικογένεια και τους ιατρούς,  πραγματοποιώντας περαιτέρω συνεργασία. Πέραν των παραπάνω, και έχοντας πλήρη εικόνα της  υγείας των μελών, πραγματοποιεί συνταγογράφηση και αγορά φαρμάκων, ενημερώνοντας συχνά  κάθε ωφελούμενο, για θέματα υγείας και διατροφικές συνήθειες που τον αφορούν, με σκοπό  έναν καλύτερο ποιοτικά τρόπο ζωής. 

Η δράση των κοινωνικών φροντιστών, είναι καθημερινή και ουσιαστική. Η υποδοχή των  ωφελουμένων με στοργή και φιλικότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα μια σχέση εμπιστοσύνης  δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για τους ωφελούμενους να εκφραστούν ελεύθερα, μα και  δεχτούν την απαιτούμενη βοήθεια στη σωματική τους υγιεινή ( μπάνιο ), στη λήψη  φαρμακευτικής αγωγής καθώς και την υγιεινή προ και μετά των γευμάτων. Συμβάλλουν επίσης,  στη μεταφορά και τη μετακίνηση των μελών εντός και εκτός του κέντρου, στις κοινωνικές  εξόδους και εκδηλώσεις. 

Το βοηθητικό προσωπικό καθημερινά, παρασκευάζει τα γεύματα των 20 ωφελουμένων,  ασχολείται με την καθαριότητα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κέντρου για τις  απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής των μελών και των εργαζομένων. Διεκπεραιώνει εργασίες που  ανατίθενται από την υπεύθυνη της δομής, όπως η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ψώνια, και η  πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. 

Ο βοηθητικός υπάλληλος, συμμετέχει στη διανομή του φαγητού, σε άτομα που δεν  εισήλθαν στο ΚΗΦΗ, εκείνη τη δεδομένη ημέρα, με τη βοήθεια του οδηγού, ο οποίος, είναι  υπεύθυνος για τη μετακίνηση των μελών με ειδικό όχημα από τις οικίες τους προς τη δομή και  από τη δομή προ τις οικίες τους. Επίσης συμμετέχει στη μεταφορά των μελών στις κοινωνικές  εκδηλώσεις. 

Συνοπτικά και στα πλαίσια αυτά από τον Ιανουάριο 2023 – Νοέμβριο 2023 πραγματοποιήθηκαν στο ΚΗΦΗ οι παρακάτω δράσεις και δραστηριότητες: 

Α. Δράσεις Θρησκευτικού χαρακτήρα, τα μέλη μας παρακολούθησαν την Θεία  Λειτουργία όπως παρακάτω: 

25/01/23: Εκκλησιασμός, λόγω της εορτής του Γρηγορίου του Θεολόγου στην  ομώνυμη εκκλησία στα Δενδρινάτα Πυλάρου. 

2/2/2023: Εκκλησιασμός, λόγω της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου στην  ομώνυμη εκκλησία στην περιοχή στα Ζόλα. 

10/02/2023: Παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό του Αγ.  Χαραλάμπους, στα Μακρυώτικα.  

03/03/2023: Α΄ Χαιρετισμοί –Ψυχοσάββατο , παρακολούθηση της Θείας  Λειτουργίας από τα μέλη μας. 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

10/05/2023: Ημέρα της Μεσοπεντηκοστής, στον Ι. Ναό των Δενδρινάτων. 25/05/2023: Ενόψει της εορτής της Αναλήψεως στην περιοχή των  Βασιλοπουλάτων. 

29/06/2023: Ενόψει της εορτής του Πέτρου και Παύλου εκκλησιασμός στα  Ραυτοπουλάτα Πυλάρου. 

20/07/2023: Εκκλησιασμός στα Λουκάτα Πυλάρου, ενόψει της εορτής του  Προφήτη Ηλία. 

23/8/2023: Τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Υπαπαντής στα Διβαράτα.  14/09/2023: Λόγω της Ημέρας του Σταυρού στον Ι. Ναό στα Δενδρινάτα  Πυλάρου. 

26/10/2023: Ενόψει της εορτής του Αγ. Δημητρίου στον Ιερό Ναό των  Μακρυώτικων. 

01/11/2023: Εκκλησιασμός, στο χωριό Ραυτοπουλάτα λόγω της εορτής των Αγ.  Αναργύρων. 

08/11/2023: Εκκλησιασμός, στο χωριό Βασιλοπουλάτα λόγω της εορτής του  Κοσμά & Δαμιανού. 

Β. Δράσεις ψυχαγωγικού – ενημερωτικού χαρακτήρα: 

13/01/23 : Στο χώρο του ΚΗΦΗ το προσωπικό του, σε συνεργασία με το  προσωπικό των ΚΑΠΗ Πυλάρου , τα «Βοήθεια στο σπίτι » της περιοχής  Πυλάρου και του Δήμου Σάμης έκοψαν την βασιλόπιτα τους, παρουσία αρκετών  μελών μας. 

22/01/2023: Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας σε κέντρο εκδηλώσεων  «ΣΤΑΤΕΡΙ», των ΚΑΠΗ( Αργοστολίου, Λειβαθούς , Πυλάρου & ΚΗΦΗ) , με  πλούσιο φαγητό μουσική και χορό. 

16/02/2023: Αποκριάτικος στολισμός στο χώρο του ΚΗΦΗ, από τα μέλη μας,  όπου γιορτάσανε την Τσικνοπέμπτη με πλούσιο φαγητό , μουσική και χορό. 08/03/2023: Ημέρα της Γυναίκας , συνάντηση στο χώρο του ΚΗΦΗ,  προσφέρθηκαν λουλούδια και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την ημέρα  αυτή και τους αγώνες των γυναικών, για την κατάκτηση αυτονόητων δικαιωμάτων  τους.  

09/03/2023: Ημερήσια εκδρομή στην περιοχή του Ληξουρίου. 

07/4/2023: Τα μέλη μας φτιάξανε «Λαζαράκια» και έγινε αναφορά στο έθιμο αυτό. 11/4/2023: Προετοιμασίες για το Πάσχα, ζύμωμα πασχαλινών κουλουριών, βάψιμο  πασχαλινών αυγών, στόλισμα λαμπάδων, όπου μοιράστηκαν στα μέλη μας .  21/4/2023: Πασχαλινή εκδήλωση στο χώρο του ΚΗΦΗ, ευχές για το Πάσχα ,  εδέσματα που δημιουργήσανε τα μέλη μας, τσούγκρισμα αυγών και όμορφες  στιγμές. 

23/4/2023: Συμμετοχή του ΚΗΦΗ στην Πασχαλινή εκδήλωση των ΚΑΠΗ στην  περιοχή του Καραβάδου ,με φαγητό , μουσική και χορό. 

01/05/2023: Τα μέλη μας συλλέξανε άγρια λουλούδια από την περιοχή και  συνθέσανε μαγιάτικα στεφάνια για το καλωσόρισμα, του μήνα των λουλουδιών.  06/06/2023: Δημιουργία χειροποίητων κατασκευών -ζωγραφιές από τα μέλη μας, με θέμα το καλοκαίρι. 

23/06/2023: Εκδρομή στο γραφικό Φισκάρδο.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

04/07/2023: Τα μέλη μας συμμετείχαν σε εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε στην  περιοχή της Σκάλας Κεφαλληνίας. 

02/08/2023: Εκδρομή στην περιοχή των Διβαράτων Πυλάρου. 

28/08/2023: Ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Άσσου. 

08/09/2023: Τα μέλη μας, παρακολούθησαν το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, που  πραγματοποιήθηκε στη περιοχή του Αργοστολίου.  

29/09/2023: Παγκόσμια ημέρα καρδιάς συζήτηση από την Νοσηλεύτρια του ΚΗΦΗ για την πρόληψη, την διατροφή και τις πρώτες βοήθειες. 

01/10/2023: Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων τα μέλη μας μαζί  με τα ΚΑΠΗ Αργοστολίου, Λειβαθούς και Πυλάρου γιόρτασαν την ημέρα αυτή  στο κέντρο εκδηλώσεων στο «ΣΤΑΤΕΡΙ», με φαγητό, μουσική και χορό. 

16/10/2023: Παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς, και τα μέλη μας  παρακολούθησαν σε κεντρικό σημείο του Αργοστολίου τη δημόσια επίδειξη και  εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών και της ΚΑΡΠΑ, από το ΕΚΑΒ παράρτημα  Αργοστολίου και την εκπαιδεύτρια κα Κοκολίνη Βασιλική. 

27/10/2023: Ενόψει της εορτής της 28ης Οκτωβρίου στο χώρο του ΚΗΦΗ τα μέλη  μας ακούσανε τραγούδια σχετικά με την ημέρα αυτή.  

10/11/2023: Ημερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης-Νέα Δεδομένα», που  πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΚΗΦΗ, με ομιλήτρια την κα Ελισάβετ  Μιχαλάτου , ιατρό Παθολόγο. Επίσης την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν και  μετρήσεις σακχάρου στο κοινό και η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μπουφέ, που  είχαν ετοιμάσει τα μέλη μας. 

21/11/2023: Ενόψει της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στο χώρο του ΚΗΦΗ τα  μέλη μας φτιάξανε παραδοσιακά μπουρμπουρέλια και γιορτάσανε την ημέρα αυτή.  24/11/2023: Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών  πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τα μέλη μας σχετικά με το θέμα αυτό. 

Καθημερινή διανομή φαγητού σε είκοσι (20) ωφελούμενους μας.  

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων  ΚεφαλονιάςΑντυπάτα Πυλάρου -Τηλ. Fax: 2674-61633, E-mail: okap-kef@otenet.gr 

Facebook: ΚΗΦΗ Κεφαλονιάς – Ιστότοπος:http:www.khfh-kefalonias.gr 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΡΓΟΥ : ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ  (Ο.Κ.Α.Π.)- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 

Λ. Βεργωτή 131- Αργοστόλι, Τηλ: 26710-22425 ( εσωτ. 3) 

Το προσωπικό του ΚΗΦΗ: Ευθαλία Στελλάτου Βοηθός Νοσηλεύτρια, Περσεφόνη Αλεξάτου  Βοηθητικό Προσωπικό ,Κωνσταντίνος Παναγόπουλος – Οδηγός Υπηρεσιακού Οχήματος ,Δύο  Κοινωνικοί Φροντιστές με μετακίνηση από το Δήμο Σάμης. 

  

Υπεύθυνη του έργου : Ανθή Αρβανιτάκη

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!