Στη Μονεμβασιά, στοιχεία εαρινά και αιθέρια ταυτόχρονα, είναι ικανά να δώσουν τη σωστή διάσταση αυτού που ονομάζουμε ελληνικό Πάσχα.
Στο άκουσμα της λέξης και μόνο Μονεμβασιά, το σκηνικό στήνεται στο μυαλό σου. Πέτρα, κάστρο, θάλασσα είναι τα στέρεα στοιχεία του τόπου που ύμνησε ο Γιάννης Ρίτσος και τόσοι άλλοι σπουδαίοι. Υπάρχουν όμως πέρα από το Μυρτώο Πέλαγος και τις ομορφιές της Άνω Πόλης, στοιχεία εαρινά και αιθέρια ταυτόχρονα, ικανά να μας δώσουν τη σωστή διάσταση αυτού που ονομάζουμε ελληνικό Πάσχα.
Κι αυτό γιατί εδώ, στα πλακόστρωτα σοκάκια μιας πόλης σταθερά γοητευτικής θα γίνετε μάρτυρες μιας σειράς εθίμων μοναδικών και υπέροχων. Ειδικότερα, μιας και μιλάμε για Πάσχα, στη Μονεμβασιά γίνεται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές περιφορές του Επιταφίου στην Ελλάδα, με το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει επί εκατονταετίες στα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής πολιτείας, να προσθέτει στην θρησκευτική κατάνυξη και κατά συνέπεια στην ίδια τη βίωση της εμπειρίας.
Έτσι, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, λαμβάνει χώρα η έξοδος του Επιταφίου, καθώς προπορευομένης της φιλαρμονικής ακολουθεί μια πορεία που έχει κατάληξη που διασχίζει την ανατολική πλευρά της καστροπολιτείας και φτάνει στον ναό της Παναγιάς της Χρυσαφίτισσας. Το Μεγάλο Σάββατο στο πρώτο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» ακολουθούν τα δέοντα κεράσματα στα τραπέζια. Εδώ πρωταγωνιστούν εκτός της μαγειρίτσας λεπτόφυλλες χορτόπιτες (οι επονομαζόμενες σαΐτες) και η «στάμνα», τουτέστιν χοιρινές μπουκίτσες με πατάτες οι οποίες σερβίρονται σε πήλινο δοχείο.
Μια επίσκεψή σας ακόμη χρήζει και το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που στέκει στη θέση του από τα τέλη του 12ου αιώνα και θεωρείται αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικές υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες, αφού πρώτα επικοινωνήσετε ώστε να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
Πέρα φυσικά από την περιδιάβασή σας στα θρησκευτικά τοπόσημα της καστροπολιτείας, η Μονεμβασιά αποτελεί από μόνη της μια πελώρια ατραξιόν ιστορίας και πολιτισμού, ιδανική για πεζοπορία εν τω μέσω αφενός της ανοιξιάτικης φύσης και αφετέρου μιας ιστορίας που μαρτυρά ένα ταξίδι αιώνων το οποίο περιλαμβάνει Ενετούς, Τούρκους και Φράγκους.
Όσο για τις βουτιές σας η Μονεμβασιά και η γύρω περιοχή προσφέρει επιλογές για όλες τις διαθέσεις: άμμο ή πέτρα, κοσμικές ή ερημικές. Η πιο γνωστή παραλία της περιοχής δεν είναι άλλη από τα Αμπελάκια, με την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά, ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κάστρων εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο Ξιφιάς, που είναι καλά προστατευμένος από τους βοριάδες. Αν ανοίξετε το βήμα σας πάλι, ένα μισάωρο μακριά από τη Μονεμβασιά βρίσκεται η εκπληκτική παραλία του Σίμου, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις χαρακτηριστικές αμμοθίνες.
Σε ό,τι αφορά το πιο πρακτικό σκέλος του ταξιδιού σας τώρα, αν θέλετε να μείνετε μέσα στο κάστρο ετοιμαστείτε να μείνετε σε μικρούς ξενώνες στους οποίους δεν επιτράπηκαν παρεμβάσεις κατά την ανακαίνιση τους ακριβώς ώστε να γίνει σεβαστή η πολιτιστική διάσταση.
Η άνεση και η πολυτέλεια ωστόσο δεν εκλείπει, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν κατορθώσει να προσφέρουν όλες τις σημερινές ανέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παραδοσιακοί ξενώνες «Αρδάμης», με τον Πύργο ύψους 14 μέτρων και τις βεράντες με θέα στη θάλασσα αλλά και «Τα Κελιά», ενώ, εκτός κάστρου τα Kinsterna Hotel και Λαζαρέτο αποτελούν εξίσου εξαιρετικές επιλογές, συνδυάζοντας γραφικότητα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας.
Ως προς την πολύ σοβαρή υπόθεση του φαγητού, υπάρχουν θαυμάσιες περιπτώσεις εστιατορίων όπως το «Χρυσόβουλο», στην είσοδο του Κάστρου, με το φιλικό του service και την προσεγμένη κουζίνα του, «Η ταβέρνα της Ματούλας», το εστιατόριο «Sterna», του ξενοδοχείου Kinsterna, όπου τα σύγχρονα πιάτα «παντρεύονται» τα τοπικά υλικά αλλά και η ταβέρνα «Άθας», με τα εξαιρετικά τοπικά πιάτα της.