Το υπουργείο περιβάλλοντος ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές θα έπρεπε έως τα τέλη του του ίδιου μήνα να συντάξουν τεχνικές εκθέσεις πυρασφάλειας.
Επίσης, θα έπρεπε έως τις 30 Απριλίου να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αργότερα Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Μάλιστα, οι Δήμοι είχαν κάνει λόγο για την προσπάθεια εκ μέρους του κράτους να μεταβιβάσει σε αυτούς τις όποιες ευθύνες προκύψουν από τις φωτιές του καλοκαιριού, καθώς υπολείπονται πόρων και προσωπικού.
Η αντίδραση του υπουργείου περιβάλλοντος ήταν να δώσει εις διπλούν παράταση και να μεταφέρει την ημερομηνία υποβολής εκθέσεων έως τις 10 Μαΐου.
Εν τούτοις, οι αλλαγές αυτές δε φαίνεται να έχουν ικανοποιήσει την ΚΕΔΕ, η οποία σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (σ.σ. στις 10 Απριλίου) χαρακτήρισε ως ανεφάρμοστο τον Κανονισμό Πυροπροστασίας κάνοντας μάλιστα λόγω για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης.
Ειδικότερα η ΚΕΔΕ επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια συστηματοποίησης του ελέγχου των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφικές πυρκαγιές σαν αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.
Προσθέτει, όμως, ότι ιδιοκτήτες είναι ήδη επιβαρυμένοι και ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε την αντίθεσή του με το νέο κανονισμό του υπουργείου, αλλά και την αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητούνται, ενώ προειδοποίησε για προσφυγές στο ΣτΕ, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο νέο κανονισμό.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε κατά τη διάρκεια την συνεδρίασης:
«Έχουμε για μία ακόμη φορά την επίκληση μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθύνης στους δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση.
Τώρα μας μεταφέρεται η εφαρμογή, ανεφάρμοστων στην πράξη, μέτρων πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και το αντίστοιχο προσωπικό για την άσκησή τους, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.
Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά ως ΚΕΔΕ επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο».
ΠΗΓΗ WWW.MONONEWS.GR
Τι θα γινει στα Ιόνια Νησιά
Της καταστάσεως αυτής δεν εξαιρούνται τα Ιόνια Νησιά, ήδη έχουν καταγραφεί αντιδράσεις με την ανακοίνωση των μέτρων.
Η ΠΕΔΙΝ , ο οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί όλους τους δήμους των Ιόνιων Νησιών μετά από πρόταση του δήμαρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, θα συζητήσει το θέμα σε πλήρη απαρτία και δια ζώσης στις 30 Απριλίου στο Αργοστόλι.
Εν τω μεταξύ απο πληροφορίες του Kefaloniapress κάτοικοι απευθύνονται καθημερινά στους δήμους ζητώντας διευκρινήσεις αλλά και συμβουλές για την εφαρμογή του Νόμου. Δυστυχώς οι δήμοι δεν διαθέτουν τα στελέχη και το μηχανισμό να ανταπεξέλθουν άμεσα στις υποχρεώσεις που τους “φορτώνει” το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Κανείς βέβαια δεν αμφισβητεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν πάει άλλο αλλά και ότι η νέα που προσπάθεια να εφαρμόσει το Υπουργείο δεν μπορεί να προχωρήσει με τις υπάρχουσες δομές και υποδομές των δήμων.