Τα Πασχαλινά τσουρέκια είναι η πιο γλυκιά παράδοση και φέτος θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα και αφράτα.
Συστατικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αποκλειστικά για τσουρέκια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 3 κ.γ. μαγιά ξερή
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι
- 3 μεγάλα αυγά
- 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 2 κρόκους, αραιωμένους σε 2 κ.σ. νερό.
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ρίχνεις στο μίξερ τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και ανακατεύεις για 10 περίπου λεπτά.
- Βάζεις την υπόλοιπη ζάχαρη το μαχλέπι και τη μαστίχα στο multi και χτυπάς πολύ καλά.
- Προσθέτεις στο μίξερ το αλεύρι, το μείγμα από το multi και τα χτυπάς δυνατά.
- Το σταματάς και προσθέτεις τα αυγά, το αλάτι και ένα-ένα τα κομμάτια του βούτυρου.
- Χτυπάς για 15 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το ζυμάρι αφράτο και μαστιχωτό.
- Λαδώνεις ένα μεγάλο μπολ και ακουμπάς το ζυμάρι.
- Το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις να φουσκώσει για 1 τουλάχιστον ώρα.
- Αφού φουσκώσει χωρίζεις τη ζύμη στη μέση
- Παίρνεις τη ζύμη και τη χωρίζεις σε 4 μέρη
- Την πλάθεις με τα χέρια σου σε σχήμα λωρίδας
- Κάνεις τη λωρίδα πλεξούδα και τη βάζεις στο ταψί όπου προηγουμένως έχεις στρώσει λαδόκολλα
- Αφού φτιάξεις όλα τα τσουρέκια τα σκεπάζεις και πάλι με την πετσέτα και τα αφήνεις 40 περίπου λεπτά.
- Αραιώνεις του κρόκους στο νερό και αλείφεις τα τσουρέκια με ένα πινέλο.
- Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά.
- Τα βγάζεις από το φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν πριν τα κόψεις.
Photo: iStock