ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Αργοστόλι, 30.04.2024
Αρ. Δελτίου: 33
Ανακοίνωση για τις ομάδες τροφίμων ενόψει του Πάσχα
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλληνίας σας συμβουλεύει σχετικά με ορισμένες ομάδες τροφίμων, καθώς πλησιάζει το Πάσχα και σύμφωνα με την παράδοση οι γιορτές συνοδεύονται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών κ.λ.π.
Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων.
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ:
1. Η προμήθεια του κρέατος, τυριών, αυγών κ.λ.π. να γίνεται
μόνο από από επίσημα κι ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
2. Οι καταναλωτές να ανατρέχουν στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες.
3. Στην αγορά κρέατος, πρέπει να προσέχουμε να υπάρχει οπωσδήποτε σφραγίδα, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.
Συγκεκριμένα υπάρχουν τρείς κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:
α) τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος της Ε.Ε έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος “λαμπρού κυανού” δηλαδή τυρκουάζ και στο κέντρο αναγράφεται ο κωδικός αριθμός της κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και τα διακριτικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε
β) τα σφάγεια που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. και τον κωδικό αριθμό του σφαγείου.
γ) τα σφάγεια που προέρχονται από τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλοτητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.
Όταν επιλέγονται κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να προσέχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος.
4. τα σπλάχνα και το κρέας πρέπει να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους.
5. Όσον αφορά τα αυγά που βρίσκονται στο επίκεντρο των γιορτών του Πάσχα, είτε βαμμένα είτε όχι, για να γίνει σωστή επιλογή, οι καταναλωτές πρέπει να εξετάζουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία.
Τα αυγά δεν πλένονται πριν αποθηκευτούν στο ψυγείο και για την καλή συντήρησή τους τα φρέσκα αυγά, διατηρούνται σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.Τα βρασμένα πρέπει να είναι σε ξεχωριστό χώρο από τα φρέσκα και να τοποθετούνται στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους.
Η κατανάλωσή τους να γίνεται εντός μιας εβδομάδας.
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Κεφαλληνίας