Στην Κέρκυρα ο βραβευμένος με το «Νόμπελ Πληροφορικής» Jack Dongarra

61

Γράφει Βασιλική Μιχοπούλου

Ο επιστήμονας που «έστρωσε» τον δρόμο στα υπερ-υπολογιστικά «θηρία» του πλανήτη και έθεσε τις βάσεις για τον εκδημοκρατισμό τους στο cloud αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Tennessee (Knoxville), που ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Καινοτομίας Πληροφορικής (Innovative Computing Laboratory), Jack J.Dongarra έχει περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Σε έναν κόσμο όπου μαθηματικοί κάθονται με ένα στυλό και ένα χαρτί και φαντάζονται πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά με υπολογιστές και σε έναν άλλο, στον οποίο κυριαρχεί ένας κολοσσός ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με απίστευτη ισχύ αλλά και με σημαντικούς περιορισμούς σε ταχύτητα, μνήμη, ενέργεια και κόστος.

Το σημαντικό έργο του στην υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (high-performance computing), τη γραμμική άλγεβρα και την παράλληλη υπολογιστική, στις εξελιγμένες αρχιτεκτονικές υπολογιστών, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία για υπολογιστές παράλληλης επεξεργασίας, του χάρισε το 2021 το Βραβείο ACM Τuring Αward, το οποίο αποτελεί ύψιστη διάκριση στην επιστήμη της Πληροφορικής και είναι ευρέως γνωστό και ως «βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής».

Η δημιουργία σημαντικών εργαλείων όπως το LINPACK, μια βιβλιοθήκη λογισμικού για την εκτέλεση αριθμητικής γραμμικής άλγεβρας σε ψηφιακούς υπολογιστές και τη συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης των συστημάτων-που λειτούργησε ως ένα τυπικό μέτρο της απόδοσης ενός υπολογιστή-το BLAS, μια σύμβαση για δημιουργία διεπαφών σε βιβλιοθήκες που υλοποιούν αλγόριθμους γραμμικής άλγεβρας σχετιζόμενους με διανυσματικές πράξεις και πίνακες, αλλά και το MAGMA, μια βιβλιοθήκη γραμμικής άλγεβρας που λύνει προβλήματα στην άλγεβρα, τη θεωρία αριθμών, τη γεωμετρία και τη συνδυαστική, πιστώνεται στον καθηγητή Dongarra. Ομοίως και τα LAPACK, ScaLAPACK, PLASMA, SLATE, Netlib, PVM, MPI, NetSolve, Top500, κ.ά.

Στην πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής σε ελληνικό μέσο συνέντευξή του στο Dnews τον περασμένο Οκτώβριο είχε συνοψίσει τη συνεισφορά του σε τρείς τομείς: στον σχεδιασμό και την δημιουργία λογισμικού αριθμητικού που τρέχει σε μηχανήματα υψηλής απόδοσης, στην δημιουργία στάνταρτς για μηχανισμούς παράλληλης επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ευρέως χρησιμοποιούμενης «διεπαφής μεταβίβασης μηνυμάτων» ή MPI και στην αξιολόγηση της απόδοσης για τη μέτρηση της ταχύτητας λειτουργίας και των ορίων ενός υπερ-υπολογιστή, που κατέστησε δυνατή για παράδειγμα τη δημιουργία της λίστας TOP500 με τους ταχύτερους υπερ- υπολογιστές στον κόσμο.

Με αφορμή την εξαιρετική συνεισφορά του στον τομέα της υπολογιστικής επιστήμης και της υπερυπολογιστικής, το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 ετών από την ίδρυσή του, ανακοινώνει την Αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα. Η τελετή επιτιμοποίησης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, ώρα 20:00, στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα (πέρας προσέλευσης 19:30).

Κατά την διάρκεια της τελετής ο καθηγητής Dongarra θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «An Overview of High Performance Computing and Future Requirements».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!