Τα παντζάρια θεωρούνται υπερτροφή χάρη στο κάλιο, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη C που περιέχουν. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και σήμερα θα τα συνδυάσεις με ένα υπέροχο ριζότο.
Συστατικά
- 1 κιλό παντζάρια (μόνο τους βολβούς)
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κ. γλ. ρίγανη
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1½ λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών
- 1/2 κιλό ρύζι
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
- λίγα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πλένεις και καθαρίζεις πολύ καλά τα παντζάρια και τα τρίβεις στον τρίφτη
- Ρίχνεις 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρεις τα τριμμένα παντζάρια
- Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ανακατεύοντας για λίγα λεπτά με την ξύλινη κουτάλα
- Ρίχνεις το ζωμό και το αφήνεις να βράσει για 15 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά
- Αν στεγνώσει προσθέτεις ζωμό
- Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, ζεσταίνεις 4 κ. σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις το ρύζι για 1-2 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά
- Το σβήνεις με το κρασί και το αφήνεις να βράσει μέχρι να εξατμιστεί
- Προσθέτεις στο ρύζι μια κουτάλα από το ζωμό παντζαριών και επαναλαμβάνεις όταν εξατμίζεται μέχρι να αδειάσει η πρώτη κατσαρόλα
- Αφήνεις το ριζότο να βράζει σε χαμηλή φωτιά 25 περίπου λεπτά
- Όταν χυλώσει και μαλακώσει είναι έτοιμο
- Σερβίρεις σε ένα ρηχό πιάτο, ρίχνεις παρμεζάνα και στολίζεις με τον μαϊντανό