Ανοιξιάτικο ταξίδι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο: Αρχαιολογικοί χώροι, μονοπάτια και καταρράκτες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ, Ανάβατος Χίου/Photo: Shutterstock

28

Τα τοπ σημεία με πολιτιστικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον σε 5 προορισμούς

Τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι σαφώς λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένα από τις Κυκλάδες, τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα και αυτό γιατί στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ενδιαφέρον, κάθε άλλο. Έχουν μεγάλες αντιθέσεις από περιοχή σε περιοχή που σε κάνουν να μη βαριέσαι, πανέμορφες παραλίες, γεωλογικό ενδιαφέρον ακόμα και για όσους δεν έχουν καμία γνώση, πάρκα και μονοπάτια που δεν μοιάζουν με άλλα, θερμές πηγές και μακρά ιστορία.

Λέσβος

Όλο το νησί της Λέσβου είναι χαρακτηρισμένο ως γεωπάρκο και κάθε του πλευρά αποτελεί ένα διαφορετικό μοναδικό τοπίο. Ο κόλπος της Γέρας με τα ελαιόδεντρα, το νοτιοδυτικό κομμάτι με το κυκλαδίτικο τοπίο αλλά και τα όμορφα πευκοδάση. Όπου και να κοιτάξετε θα δείτε ένα διαφορετικό εντυπωσιακό πέτρωμα. Τώρα την άνοιξη λοιπόν που το νησί είναι όλο ανθισμένο και η ζέστη δεν έχει ακόμα χτυπήσει 40άρια αξίζει να γνωρίσετε τα αξιοθέατά του. Πρώτο και καλύτερο το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στη θέση Μπαλή -Αλώνια. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση με απολιθωμένα δέντρα που μετράνε περίπου 18 εκ. χρόνια ύπαρξης. Θεόρατες σεκόιες, πεύκα και άλλα έχουν πετροποιηθεί δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Μάλιστα εδώ βρίσκεται ο υψηλότερος μέχρι σήμερα γνωστός ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δένδρου στην Ευρώπη με ύψος 7 μ. και περίμετρο 8,58 μ., που αποτελεί πρόγονο του σύγχρονου δένδρου της σεκόιας. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα, στο Σίγρι. Εκεί, μπορείτε να μάθετε για την ηλικία της γης, τη δημιουργία της και να δείτε πετρώματα και απολιθώματα από τη Λέσβο και αλλού. Σημειώστε ότι στο νέο δρόμο Καλλονής -Σιγρίου, κατά τα έργα κατασκευής του δρόμου βρέθηκαν 15 νέες θέσεις με απολιθώματα εκ των οποίων, αυτή τη στιγμή, οι 12 είναι ήδη επισκέψιμες ενώ συνολικά βρέθηκαν 18.500 νέα ευρήματα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Κάστρο του Μόλυβου και το Κάστρο της Μυτιλήνης και να κάνετε ένα πικ νικ, στο εναπομείναν τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου του νησιού λίγο έξω από τη Μόρια. Η βουτιά στην εξωτερική πισίνα με θερμό ιαματικό νερό στα Θέρμα στον κόλπο της Γέρας είναι επίσης στα must, ιδίως νωρίς το πρωί ή αργά στη δύση του ηλίου. Για τους κάπως πιο περιπετειώδεις υπάρχει και ο Καταρράκτης Βαθύλιμνο λίγο έξω από το χωριό Χίδηρα.

Λήμνος

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου. Η ιστορία του νησιού πάει πολύ μακριά μέσα στο χρόνο και ενώ το καλοκαίρι το περπάτημα μοιάζει βασανιστήριο τώρα την άνοιξη είναι η τέλεια δραστηριότητα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τον οικισμό της Πολιόχνης, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Λήμνου. Η Πολιόχνη θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα πρωτοαστικά κέντρα της πρώιμης εποχής του Χαλκού και οφείλει την ανάπτυξή της όπως όλοι σχεδόν οι οικισμοί στο εμπόριο. Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού δε, γνώρισε τέτοια άνθηση, ώστε να θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Σήμερα, σώζονται κτίσματα του οικισμού από διάφορες περιόδους από το 3700 -1200 π.Χ. Θα πάτε και στο Θέατρο της Ηφαιστίας, η οποία, αποτελούσε κατά τους ιστορικούς χρόνους τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Λήμνου αλλά και στο ιερό των Καβείρων, του 8ου αιώνα π.Χ., που συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα και μακροβιότερα ιερά του αιγαιακού νησιωτικού κόσμου.

Όμορφοι και οι Καταρράκτες Κάσπακα που δημιουργεί το ρέμα του Κατσαΐτη ανατολικά από την παραλία του Αγίου Ιωάννη και βόρεια από το χωριό Κάσπακας.

Σάμος

Το Πυθαγόρειο, η αρχαία Σάμος δηλαδή, είναι από τα πιο αξιόλογα σημεία του νησιού και μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Εξίσου σημαντικός είναι και ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου. Υπήρξε μνημειακός ναός της θεάς Ήρας με την ανασκαφή να φέρνει στο φως ευρήματα που μαρτυρούν ότι δεν ήταν ένα σημαντικό ιερό μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά είχε παγκόσμια φήμη με πιστούς από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ασσυρία, τη Βαβυλώνα, τη Μεσοποταμία, την Περσία, τη Φοινίκη κ.ά. Και οι δυο περιπτώσεις αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αξίζει αυτή την εποχή που ο καιρός ακόμα δεν έχει ζεστάνει για τα καλά να επισκεφθείτε και το Παλιό Υδραγωγείο του Πυθαγορείου, το γνωστό Ευπαλίνειο Όρυγμα του 6ου π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για μια υπόγεια σήραγγα μήκους 1.036 μ., η οποία λαξεύτηκε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του βουνού με τα συνεργεία να συναντώνται περίπου στο μέσο του μήκους της σήραγγας και με πολύ μικρή απόκλιση. Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν περίπου 8 με 10 χρόνια για να ολοκληρώσουν την κατασκευή ενώ υδροδοτούσε την πόλη για πάνω από μια χιλιετία.

Στις τοπ στάσεις που αξίζει να κάνει ο επισκέπτης στο νησί, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλαμβάνονται οι Καταρράκτες Ποταμιού κοντά στο Καρλόβασι: για να τους προσεγγίσετε θα χρειαστεί να βραχείτε -αυτή την εποχή που η πλάση είναι πιο πράσινη και το νερό πιο άφθονο -και πιο κρύο- είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Χίος

Η άνοιξη είναι με σιγουριά η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το χωριό Ανάβατος της Χίου. Στη δυτική πλευρά του νησιού, σκαρφαλωμένος σε μια απότομη πλαγιά, δεσπόζει ο Ανάβατος ένα χωριό που είναι χωρισμένο στα τρία. Στην κορυφή του λόφου οχυρωμένη βρίσκεται η μεσαιωνική ακρόπολη με τα τείχη και τις κατοικίες η μία δίπλα στην άλλη, χτισμένες με τη χαρακτηριστική πυκνή δόμηση των οχυρών οικισμών, εγκαταλελειμμένη πια. Αξιοθέατα της ακρόπολης είναι η δίκλιτη Βασιλική του Παλαιού Ταξιάρχη, ένα τριώροφο κτίριο που είχε ελαιοτριβείο στο ισόγειο, σχολείο και δεξαμενή στο δεύτερο όροφο και ένα ναό αφιερωμένο στην Παναγία των Εισοδίων στον πάνω όροφο. Έξω από τα τείχη βρίσκεται το επίσης Μεσαιωνικής Εποχής Μεσοχώρι, εγκαταλελειμμένο και αυτό. Ο οικισμός ερημώθηκε ουσιαστικά από τις σφαγές των Οθωμανών το 1822 αλλά και αργότερα μετά τον σεισμό του 1881, όπου όσοι έμεναν ακόμα εκεί, το εγκατέλειψαν. Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται το Νέο Χωριό.

Θα περπατήσετε και στις γραφικές γειτονιές του Κάστρου της Χίου. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει εδώ δείχνουν συνεχή κατοίκηση από τους Ελληνιστικούς έως τους Πρωτοβυζαντινούς Χρόνους. Σταθείτε λίγο παραπάνω στα οθωμανικά λουτρά στη βορειοανατολική άκρη του κάστρου, στο παλάτι και στη φυλακή.

Πολύ κοντά στη Νέα Μονή υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης και η διαδρομή για να φθάσει κανείς είναι γεμάτη φύση και τρεχούμενα νερά. Πριν όμως ξεκινήσετε για εκεί, ρωτήστε για το εάν έχει νερό, καθώς εξαρτάται πολύ από τις βροχές που έχει ρίξει στο νησί.

Ικαρία

Πάνω από το χωριό Κοσοίκια, στο λόφο Κεφαλά, βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο του Κοσκινά ή αλλιώς Κάστρο της Νικαριάς ή της Μεσαριάς του 10ου αιώνα. Το σημείο είναι στρατηγικά επιλεγμένο καθώς δίνει οπτική επαφή σε όλες τις θαλάσσιες διαδρομές γύρω από το νησί, για αυτό και η θέα από εδώ είναι μοναδική. Σήμερα, το μόνο που σώζεται είναι μέρος των τειχών του κάστρου καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν αρχαίοι κίονες.

Από τις πιο ωραίες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στο νησί και ιδιαίτερα τώρα που τα πάντα είναι πράσινα είναι το μονοπάτι στο Φαράγγι του Χάλαρη από την παραλία Νας όπου θα συναντήσετε βάθρες με νερό και έναν μικρό καταρράκτη. Τέλος, επιβάλλεται η βουτιά στα ζεστά ιαματικά νερά στο λιμανάκι του χωριού Θέρμα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!