Είτε δεν έχουμε χρόνο, είτε απλά δεν είμαστε ο τύπος του ατόμου που τρώει τακτικά πρωινό, είναι συνηθισμένο να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι – κάτι που πιθανότατα έχουμε ακούσει ότι είναι κακό για το έντερό μας. Αλλά είναι πραγματικά; Τα καλά νέα είναι ότι το να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι δεν είναι εγγενώς κακό για εμάς και το στομάχι μας μπορεί συνήθως να προσαρμοστεί για να προστατευτεί.
Αλλά μπορεί να προκαλέσει και κάποια δυσφορία, οπότε πιθανότατα ίσως είναι καλό να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας. «Υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ όσον αφορά το γαστρεντερικό σωλήνα», δηλώνει η δρ Σουνάνα Σόχι, γαστρεντερολόγος από το Κεντάκι. «Το ρόφημα δυσφημείται λόγω της καφεΐνης που έχει και επειδή βάζουμε ζάχαρη, αλλά, ιατρικά, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες». Τούτου λεχθέντος, η Σόχι εξηγεί ότι ο καφές «παίζει» με τα επίπεδα του στομαχικού οξέος με πολλούς τρόπους.
Ως αποτέλεσμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα – δηλαδή δυσπεψία – που θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν αποφεύγοντας την καφεΐνη ή, ίσως, πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ μαζί με κάποιο φαγητό.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο καφές είναι ένα όξινο ρόφημα. Επιπλέον, όπως εξηγεί η γαστρεντερολόγος δρ. Σουπρίγια Ράο από τη Βοστώνη, «η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης γαστρίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γαστρικού οξέος». Αν και η τελευταία ένωση βοηθά στην έναρξη της διαδικασίας της πέψης, προσθέτει επίσης οξύτητα στο στομάχι. Τέλος, οι φαινόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, συμβάλλουν επίσης στο επίπεδο οξύτητας του εντέρου. Αλλά, τι ακριβώς συμβαίνει όταν «χτυπηθεί» το στομάχι με ροή οξέος;