Ζουν και βασιλεύουν τα οργανωμένα κυκλώματα, που έχουν καταφέρει να λυμαίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των αγροτικών επιδοτήσεων, βάζοντας στην ουσία …χέρι στις ενισχύσεις εκείνων που παράγουν και μοχθούν.
Έτσι, μετά τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτα ζώα, τις καταγγελίες για απάτες με τη χρήση βοσκοτόπων, τις αόρατες καλλιέργειες, τα χιλιάδες δηλωμένα στρέμματα σε εκτάσεις, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, ήρθε η σειρά των εικονικών σφαγών, που αποκαλύφθηκαν προ ολίγων ημερών. Εικονικές σφαγές, που στήθηκαν από επιτήδειους και που συνθέτουν το παζλ της χορήγησης πλασματικών επιδοτήσεων.
Κάπως έτσι δρούσε και το κύκλωμα των εικονικών σφαγών, που εξαρθρώθηκε στις Σέρρες, το οποίο σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, αποτελούνταν από τρεις ομάδες και έχουν τα χαρακτηριστικά «εγκληματικής ομάδας». Ήδη, στην δικαιοσύνη έχουν παραπεμφθεί τέσσερις κτηνίατροι του δημοσίου και δύο ιδιώτες, ενώ το ένα άτομο απ’ αυτά, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εργαζόταν και στο πολιτικό γραφείο βουλευτή και πρώην υπουργού της κυβέρνησης.
Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα στα σφαγεία
Μετά από έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ξεσκεπάστηκε» στις Σέρρες κύκλωμα από κτηνιάτρους και ιδιώτες, οι οποίοι έδιναν βεβαιώσεις για εικονικές σφαγές βοοειδών, οι οποίες και θα εξασφάλιζαν την χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους. Να σημειωθεί ότι για κάθε ζώο, το οποίο υποτίθεται ότι σφάχτηκε, ο κτηνοτρόφος θα ελάμβανε το ποσό των 250 ευρώ/μοσχάρι ως συνδεδεμένη ενίσχυση.
Τους τελευταίους μήνες στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών και συγκεκριμένα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, είχαν μπει τα εμπλεκόμενα άτομα, τα οποία αποτελούνταν από ιδιώτες και κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας.
Αφορμή στάθηκε καταγγελία εις βάρος υπαλλήλου, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, φέρεται να έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο, που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του εξαιτίας νόσου.
Και πώς λειτουργούσε
Η καταγγελία αυτή ήταν η αρχή για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι με τις παρανομίες του κυκλώματος, το οποίο σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, αποτελούνταν από τρεις ομάδες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων – κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.
Για τον σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως προχωρούσαν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων – θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των συγκεκριμένων υπαλλήλων – κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.
Συνολικά, τα μέλη των δύο παραπάνω εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις φέρονται πως βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από οκτώ κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.
Τα άτομα αυτά κατηγορούνται ότι δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η τρίτη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.
Συγκεκριμένα, από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν «Κοινό Ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των 2.660 ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και 3.630 ευρώ, κατά την περίοδο του Πάσχα 2024.
Αύξηση ζώων
Την ίδια στιγμή, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα ηλεκτρονικά μητρώα και αφορούσαν τα έτη 2018 έως και σήμερα, προέκυψαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, περιπτώσεις όπου σε νομούς της χώρας η αύξηση στον αριθμό των εκτρεφομένων βοοειδών υπερβαίνει το 114%, το 91% και σε πολλούς το 50%, ενώ σε μία Περιφερειακή Ενότητα, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, η αύξηση ξεπερνά το 241%.
Μάλιστα, στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η συμμετοχή, των βοοτρόφων στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας υπερβαίνει το 50% του συνολικού πληθυσμού των ζώων.
Πάνω από 1.000 ονόματα
Στη διάθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει παραδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρης κατάλογος με περισσότερα από 1.000 ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ κτηνοτρόφων και σφαγέων που οδηγούν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους προς σφαγή.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι ήδη ελέγχονται μία προς μία, όλες οι περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που εντοπίσθηκαν από τις διωκτικές αρχές, ύστερα από ενημέρωση που είχαν από το ΥπΑΑΤ.
Όπως είπε πρόκειται για περίπου 1.000 περιπτώσεις που βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία και ήδη από τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει υπάρχουν τέσσερις προφυλακίσεις. «Δεν θα κάνουμε πίσω γιατί έχουμε δεσμευθεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς ότι οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται στην ώρα τους και σωστά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και με συνέπεια, αλλά κυρίως σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.
Οι υποθέσεις του 2019 και 2020
Οι πρακτικές αυτές δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία για τον αγροτικό κόσμο. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν αποκαλυφθεί και στο παρελθόν.
Τέτοιες υποθέσεις κατά καιρούς απασχολούν την επικαιρότητα ανάλογα με το τι θα καταγγελθεί ή θα εντοπιστεί. Χαρακτηριστικές είναι οι υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 2020, όπου μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους αποκαλύφθηκε απάτη με τη χρήση βοσκοτόπων, με τη δήλωση ψευδώς εκτάσεων και ζώων, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν προκειμένου να κατανεμηθούν σε παραγωγούς δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος 2019 και 2020.