Κάθε χρόνο, με το τέλος της άνοιξης και την σταδιακή μετάβαση στο καλοκαίρι, διάστημα το οποίο η φύση έχει ξυπνήσει και μας καλεί να γίνουμε ένα μαζί της, οι ωφελούμενοι του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας της Ένωσης Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ», μαζί με το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, πραγματοποιούν μια σειρά δράσεων γύρω από τη φύση και το περιβάλλον, με σκοπό την ενίσχυση του οικολογικού ενδιαφέροντος και την δημιουργία μιας όμορφης σχέσης με το φυσικό περιβάλλον.
Αρχικά λοιπόν, την Παρασκευή 17 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Υιών Φωκά – Κοσμετάτου, όπου ωφελούμενοι και προσωπικό, με τη βοήθεια της γεωπόνου Εύης Ματιάτου, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κήπου και είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ενδημική χλωρίδα της Κεφαλονιάς. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και σε μια ακόμα περιουσία του Ιδρύματος, αυτή του Μουσείου του Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται στο Λιθόστρωτο στην καρδιά της πόλης του Αργοστολίου και φιλοξενεί συλλογές νομισμάτων, έπιπλα, λιθογραφίες και προσωπογραφίες από την οικογένεια Κοσμετάτου αλλά και επιφανών ιστορικών προσώπων των Επτανήσων.
Επίσης, μέσα σε κοντινό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις καθαρισμού και συλλογής απορριμμάτων περιμετρικά και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου των εγκαταστάσεων του Κ.Δ.Η.Φ., κατά τις οποίες ωφελούμενοι και προσωπικό φόρεσαν τα γάντια τους, πήραν τις σακούλες τους και μάζεψαν τα απορρίμματα τα οποία είχαν συσσωρευτεί, με στόχο να προστατευτεί το περιβάλλον από τη μόλυνση και να βάλουμε το λιθαράκι μας στην διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της Παλικής.
Τέλος, δημιουργήσαμε, όπως είθισται πια, στην αυλή της δομής το δικό μας μποστάνι με φρούτα και λαχανικά της εποχής, το οποίο οι ωφελούμενοι θα επιμελούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όλοι μαζί οι ωφελούμενοι συμμετείχαν στην αγαπημένη τους αυτή απασχόληση. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε περιελάμβανε το σκάψιμο και άνοιγμα στο έδαφος με φτυάρι, προσθήκη compost για ενίσχυση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, πότισμα με λάστιχο, και τέλος την φύτευση των σπόρων και των δενδρυλλίων. Τα φυτά τα οποία επιλέξαμε να φυτέψουμε ήταν μελιτζανιές, ντοματιές, κολοκυθάκια, αγγούρια, πεπονιές, καρπουζιές και πιπεριές.
Οι ωφελούμενοι, μέσα από τέτοιες δράσεις, αναπτύσσουν πρακτικές και οργανωτικές δεξιότητες, τα αισθήματα της υπευθυνότητας και της ομαδικότητας, αλλά πρωτίστως την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον και την ανάγκη για τη φροντίδα και την προστασία του.
Με εκτίμηση,
Θεόδωρος Μάργαρης
Κοινωνικός Λειτουργός του ΚΔΗΦ ΑμεΑ «ΥΠΕΡΙΩΝ»
Της Ένωσης ΑμεΑ «ΥΠΕΡΙΩΝ»