Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε τα πιο νόστιμα και πρωτότυπα ρεβύθια. Είναι φουρνιστά, με μελωμένα ντοματίνια, μαύρες ελιές και τραγανά φυστίκια Αιγίνης. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε όπως με τα περισσότερα όσπρια, είναι να προγραμματίσουμε το μούλισμα των ρεβυθιών από το προηγούμενο βράδυ. Συνοδεύουμε με σαλάτα με βραστά χόρτα, αφράτα παξιμαδάκια και τα αγαπημένα μας τουρσιά.
Το λάιμ, οι ελιές και τα φυστίκια Αιγίνης απογειώνουν αυτά τα φουρνιστά και μελωμένα ρεβύθια. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη συνταγή και με έτοιμα βρασμένα ρεβύθια.
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα φουρνιστά ρεβύθια με ντοματίνια, ελιές και φυστίκια Αιγίνης στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μισό χυμό λάιμ, τη ζάχαρη, τα μισά ντοματίνια, τα κρεμμύδια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι όλα να μελώσουν.
- Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια, τα υπόλοιπα ντοματίνια, το λάδι και το μισό θυμάρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα ντοματίνια (φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος κονφί, όσο ψήνονται τα υπόλοιπα υλικά).
- Βγάζουμε τα υλικά από τον φούρνο, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τις ελιές, ανακατεύουμε, απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λάιμ, το ξύσμα, το υπόλοιπο θυμάρι και τα φυστίκια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.