Γιάννης Λυκούδης: “O κ. Μιχαλάτος είναι δήμαρχος των φίλων, των κολλητών και των κουμπάρων του, όχι των δημοτών”

της Ελένης Δ. Χιόνη - Φωτογραφίες : Πάνος Μαντάς
Εγγραφείτε και αποκτήστε πρόσβαση στο αποκλειστικό μας περιεχόμενο!

Στο πρώτο μέρος της συζήτησής μας ο Γιάννης Λυκούδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αργοστολίου, αναφέρθηκε στη δράση της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  τους πέντε πρώτους μήνες της θητείας και στους στόχους για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Πρόκειται για μια καινοτομία πολιτικού να κάνει δημόσιο απολογισμό ως αντιπολίτευση, τη στιγμή που ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος στους 53μήνες της θητείας του έκανε μόνο ΜΙΑ συνέντευξη τύπου για το έργο του.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησής μας με τον Γιάννη Λυκούδη τίθενται τα άμεσα προβλήματα των δημοτών και πως αυτά αντιμετωπίζονται απο το δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και την παράταξή του. Αντιμετώπιση που φαίνεται ότι έχει εξοργίσει σε αρκετές των περιπτώσεων τον κ. Λυκούδη.

Κύριε Λυκούδη ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Αργοστολίου πως σχολιάζετε τους πέντε πρώτους μήνες της νέας θητείας του κ. Μιχαλάτου;

Αποτελεί συνέχεια της παλιάς θητείας του. Μια από τα ίδια. Εξακολουθεί να διοικεί το Δήμο για τη δική του ομάδα, για τους ημέτερους. Εξοφλεί πολιτικά γραμμάτια σε όσους τον στήριξαν με νύχια και με δόντια. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς πως ο κ. Μιχαλάτος είναι δήμαρχος των φίλων, των κολλητών και των κουμπάρων του και όχι όλων των δημοτών μας.  Και τώρα ένα προς ένα αποκαλύπτονται τα ρουσφέτια στα “δικά του παιδιά”.

Από την άλλη με το έργο ανάπλασης της αγοράς που προϋπήρχε ως σχέδιο από τη δημαρχία Παρίση, έδειξε πως διοικεί το δήμο με το “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” χωρίς κανένα διάλογο με τους επαγγελματίες της πόλης.

Επανέρχεται στην πόλη μας  με ένταση  το κυκλοφοριακό πρόβλημα  η έλλειψη θέσεων παρκινγκ. Είναι άλυτο, τι πρέπει να κάνει ο δήμος;  

Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και του πάρκινγκ, είναι  άλυτο για αυτή  τη δημοτική αρχή, για τον κ. Μιχαλάτο, που είναι  ανίκανη να δώσει λύσεις. Εδώ και πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα, ούτε τώρα κάνει. Έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Το τι πέρασε ο κόσμος το περασμένο Πάσχα, για να βρει μια θέση στάθμευσης, δείχνει τι θα συμβεί το καλοκαίρι. Δεν έχει προσθέσει ούτε μια θέση στάθμευσης, αντιθέτως έχουν αφαιρεθεί θέσεις και έχει επιβαρυνθεί η κυκλοφορία και η ταλαιπωρία. Μοιάζει ο δήμαρχος σαν να θέλει να τιμωρήσει όσους έρχονται με το αυτοκίνητό τους στο Αργοστόλι. Αυτό όμως βλάπτει οικονομικά και τους επαγγελματίες της πόλης.

Τώρα υπάρχει το πρόβλημα, τώρα πρέπει να λυθεί. Και σίγουρα δεν λύνεται με την πρόταση που ακούσαμε  για τη δημιουργία λίγων θέσεων στάθμευσης στο χώρο που σήμερα ελλιμενίζει το φέρι – μποτ του Ληξουρίου.

Εμείς έχουμε προτείνει την άμεση δημιουργία μικρών ή μεγαλύτερων πάρκινγκ σε δημοτικά ακίνητα πέριξ του κέντρου της πόλης για να πάρει μια ανάσα το Αργοστόλι  και μακροπρόθεσμα τη δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ.

Γιάννης Λυκούδης – Ελένη Δ. Χιόνη

Από ότι διαβάζουμε  στις ανακοινώσεις σας,  θέτετε συχνά θέματα διαφάνειας και κακοδιαχείρισης  στο Δήμο και ζητάτε απαντήσεις για το μεγάλο χρέος της ΔΕΥΑΚ στη ΔΕΗ αλλά και τις υπέρογκες αυξήσεις σε μισθούς στελεχών διαδημοτικών επιχειρήσεων. Τι τρέχει στο Δήμο μας, τι σας απαντά;   

Τα θέματα οικονομικής διαφάνειας για μένα είναι «ιερό δισκοπότηρο». Σε αυτά είμαι κάθετος. Πιστεύω ακράδαντα πως ότι είναι νόμιμο δεν είναι ταυτόχρονα και ηθικό.

Όπως, όμως φάνηκε,  στο συμβούλιο λογοδοσίας,  η Δημοτική αρχή έχει άλλα “πιστεύω”. Θεωρεί ότι δεν είναι μεμπτό να ευνοεί τους “ημέτερους” αρκεί που είναι νόμιμο. Καταχράται επανειλημμένα το δικαίωμα που της δίνει η νομοθεσία, όπως συνέβη με την αύξηση 108% του μισθού του πρόεδρου της ΕΔΑΚΙ ή το σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ σε απευθείας αναθέσεις από τη ΔΕΥΑΚ, που έλαβε ένα και μόνο πρόσωπο από τη Λειβαθώ, λες και δεν υπάρχουν στο νησί, άλλοι επαγγελματίες να δουλέψουν για το Δήμο.

Να ξέρετε δεν είναι μόνο η ΔΕΥΑΚ και στο Λιμενικό Ταμείο εφαρμόζονται παρόμοιες πρακτικές με ευνοούμενους ανθρώπους πολύ κοντά στο Δήμαρχο, στους οποίους δίνονται, με απευθείας αναθέσεις, τόσο η διαχείριση των λιμανιών, όσο και εργασίες σε αυτά. Εγώ θα τις πολεμήσω αυτές τις πρακτικές με όλα τα όπλα που μου δίνει ο Νόμος.

Για την ΔΕΥΑΚ ειδικότερα, η αφωνία του δημάρχου και του προέδρου της επιχείρησης, σημαίνει έμμεση παραδοχή  των καταγγελιών για κακοδιαχείριση. Δε μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα μας σχετικά με   τις διαγραφές οφειλών κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για το πως δημιουργήθηκε το τεράστιο έλλειμμα και η οφειλή των 11 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ και  επιρρίπτουν  ευθύνες στους δήμους Ληξουρίου και Σάμης.  Δεν θα ξεκινήσουμε εδώ στο νησί μας  τον πόλεμο του νερού…

Όποτε πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις και αν υπάρχουν ενδείξεις κακοδιαχείρισης να  επέμβει ο Εισαγγελέας.

Έχουμε υποβάλει επίσημο αίτημα στην ΔΕΥΑΚ για να μας δοθούν όλα τα στοιχεία αλλά εκ μέρους τους υπάρχει μια περίεργη σιωπή.

Στη  ΕΔΑΚΙ,  έφτασαν στο σημείο να θεωρούν «εξυγίανση» της  τον υπερδιπλασιασμό της αμοιβής τους (!!!).  Ούτε και εδώ πήραμε απαντήσεις επί της ουσίας. Είναι εξοργιστικό να δείχνουν ότι δε σέβονται το δημόσιο χρήμα και τους δημότες τους οποίους  δεν διστάζουν να  κοροϊδεύουν  κατάμουτρα με τις πράξεις τους. Είναι χαρακτηριστικό αλαζονικών αρχών. Η αλαζονεία τους και το προσωπικό τους  συμφέρον τους οδήγησε να διατάξουν  τους υπαλλήλους τους, που αρνούνταν να το κάνουν,  να υπογράψουν την αύξηση 108% στο ένταλμα της μισθοδοσίας του προέδρου της ΕΔΑΚΙ. Αυτό τα λέει όλα.

Πρόσφατα εκδώσατε μια ανακοίνωση για τον τρόπο που λήφθηκε απόφαση από το Λιμενικό Ταμείο για την παραχώρηση χώρων σε επαγγελματίες για τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία του Αργοστολίου. Πως ακριβώς έχει το θέμα;

Ο διορισμένος από τον κ.  Μιχαλάτο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ζήτησε να ληφθεί απόφαση, εντός δύο ωρών, διά περιφοράς δηλαδή χωρίς καμία συζήτηση, προκειμένου να παραχωρηθεί  δημοτικός χώρος στην παραλία, που ακόμα κατασκευάζεται, σε επιχειρηματίες.  Την  ίδια στιγμή απορρίπτει αιτήματα άλλων επαγγελματιών, με το σκεπτικό ότι ο χώρος της παραλίας θα πρέπει να παραχωρείται με «φειδώ»!

Ουσιαστικά λειτουργεί με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», γεγονός που προκαλεί δικαιολογημένα παράπονα από τους επαγγελματίες, οδηγώντας, μερικές φορές και σε εντάσεις μεταξύ τους. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του Δημάρχου. Ο ρόλος του είναι να φροντίζει να μπαίνουν κανόνες και να τηρούνται από όλους.

Θέλω να έρθω σε ένα άλλο ζήτημα. Έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και βλέπουμε πολλούς  δρόμους  και γενικά τους χώρους αρμοδιότητας του δήμου ακόμα και παραλίες,  γεμάτους με σκουπίδια και ξερά χόρτα που μπορούν να αρπάξουν φωτιά ακόμα και με ένα τσιγάρο….

Όντως δεν έχουν καθαριστεί, ούτε οι μεγάλοι δρόμοι δεξιά και αριστερά, ούτε οι μικρότεροι, ούτε οι αγροτικοί και μπήκαμε  στον Ιούνιο με προγνώσεις για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή ο Δήμος απαιτεί, δικαιολογημένα, από τους δημότες να καθαρίσουν τα ακίνητα τους. Θα πρέπει να δίνει ο ίδιος πρώτος το καλό παράδειγμα. Ελπίζω να τρέξουν και να δουλέψουν σ αυτό τον τομέα  πριν βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Κύριε Λυκούδη, ξεκινήσαμε σήμερα μια συζήτηση μαζί σας για τη δράση σας στο δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου με τα νέα σας καθήκοντα ως επικεφαλής της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ. Θα ακολουθήσουν και άλλες και για γενικά και για πιο ειδικά θέματα.. Εξάλλου έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια..

Στη διάθεσή σας κα Χιόνη. Σίγουρα θα πούμε πολλά ακόμα αυτά τα πέντε χρόνια, στόχος μου όμως είναι η ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ να δρα -και όχι μόνο να λέει- με στοχευμένες παρεμβάσεις στα χρονίζοντα αλλά και στα νέα προβλήματα και ευκαιρίες.

Σας ευχαριστούμε για αυτή τη συζήτηση..

Και εγώ σας ευχαριστώ..

 Διαβάστε και αυτό

Γιάννης Λυκούδης: Πέντε μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου. Εμπειρίες, Απογοητεύσεις και Νέοι Στόχοι

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την Κεφαλονιά που ονειρευόμαστε!
Λ. Βεργωτή 50, Αργοστόλι
Τηλ. Κέντρο: 26712 00130, Studio: 2671023000
Fax: 26712 00131

© 2016-2023 kefaloniapress.gr. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Μέλος του Μητρώου Online Media. Αρ. Μητρώου 13639