Η Τουρκία αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο προορισμό για τους Γερμανούς παραθεριστές οι οποίοι την επιλέγουν πλέον για διακοπές ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Σύνδεσμο (DRV), το μερίδιο των πωλήσεων για την περιοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί από 36% έως 44% αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με το 2019.
Στα τέλη Μαρτίου μόνο η Τουρκία είχε ήδη παρουσιάσει δυσανάλογη αύξηση 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος για τη θερινή περίοδο.
Οπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (Türsab), οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες στην Αττάλεια επιλέγουν εγκαταστάσεις που προσφέρουν πακέτα all-inclusive.
Η αγοραστική δύναμη του ευρώ
Η Τουρκία στοχεύει να προσελκύσει επτά εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες στη χώρα το 2024. Οι τιμές έχουν αυξηθεί στη χώρα, με πληθωρισμό 75% σε ετήσια βάση τον Μάιο.
Το κόστος σε ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι στο +92% σε τοπικό νόμισμα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023.
Εν τω μεταξύ, η λίρα έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα λιγότερο απότομες αυξήσεις των τιμών όταν μετατρέπονται σε ευρώ.
Οι διακοπές σε πολλά ξενοδοχεία στην Αττάλεια είναι απλησίαστες για τους ανθρώπους στην Τουρκία, επισημαίνει ο Kemal Birdir, καθηγητής στη Σχολή Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Μερσίνας.
Ωστόσο, Ρώσοι και Γερμανοί τουρίστες συρρέουν στα ξενοδοχεία της περιοχής, αφού μπορούν να αντέξουν αυτές τις τιμές.
Ο υπουργός Τουρισμού Nuri Ersoy στοχεύει να προσελκύσει επτά εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες στη χώρα φέτος, από 6,2 εκατομμύρια πέρυσι, με το 81% να επισκέπτεται την Αττάλεια.
Η Ένωση Τουριστικών Ξενοδόχων και Operators Μεσογείου (AKTOB), αναμένει τέσσερα εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν την Αττάλεια μόνο φέτος, αριθμός που θα αποτελεί ρεκόρ.
Παρά την ανάκαμψη του τουρισμού από την πανδημία, ο περσινός αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε ήδη εκείνον του 2019.
Η αύξηση του μαζικού τουρισμού
«Η Γερμανία έχει γίνει η κινητήρια δύναμη του μαζικού τουρισμού στην Αττάλεια», δήλωσε ο Kaan Kavaloğlu, επικεφαλής της AKTOB.
Σε αντίθεση με άλλους προορισμούς διακοπών, η Αττάλεια δεν έχει αντιρρήσεις για την τάση αυτή. Η Türsab είπε ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου και οι πολίτες στις τουριστικές περιοχές είναι ευχαριστημένοι με το επίπεδο της τουριστικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, η περιοχή της Μεσογείου αισθάνεται την πίεση της εισροής τουριστών.
Η έλλειψη σημαντικής αντίστασης μπορεί να αποδοθεί στην εθνική σημασία του τουρισμού στην Αττάλεια, σύμφωνα με τον καθηγητή Kemal Birdir.
Μόνο η επαρχία της Αττάλειας διαθέτει περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργαζόμενους.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, εργαζόμενοι από όλη τη χώρα μεταναστεύουν στην περιοχή για να εργαστούν στην τουριστική βιομηχανία, παρέχοντας σημαντική οικονομική στήριξη στις οικογένειες και τις κοινότητες τους.
Σε εθνικό επίπεδο, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τουριστικό τομέα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, γεγονός που αντιπροσωπεύει περίπου το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πέρυσι, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα στην Τουρκία ήταν περίπου 900 ευρώ, με σύνολο 56 εκατομμύρια τουρίστες.
Παρά τη δημοτικότητα του τουρισμού ως πηγή εισοδήματος, υπάρχει αυξανόμενη παγκόσμια κριτική για τον μαζικό τουρισμό και η Τουρκία πρέπει να αναλάβει δράση. Εάν δεν εφαρμοστούν πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, πολλοί προορισμοί μπορεί να καταστούν απρόσιτοι.
Ενώ ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη ενταχθεί σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, η Τουρκία πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, ιδίως υπό το πρίσμα της αποδυνάμωσης της λίρας και του πληθωρισμού της χώρας.