O Σταύρος Σπαθής , πρόεδρος του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Κεφαλονιάς και Ιθάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία του 4ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου που έχει καθιερωθεί στο Ληξούρι.
Εφέτος θα γίνει στις 11 και 12 Ιουλίου. Στο Φεστιβάλ κάθε χρόνο μαγειρεύει ένας διασημος σεφ χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα ως πρώτη ύλη.
Εφέτος θα μαγειρέψει Ληξουριώτικα ο διάσημος σεφ Γιώργος Τσούλης. Ο σεφ συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Στη σελίδα του στην πρωτοβουλία ο σεφ γράφει
FISH & SEAFOOD SUSTAINABILITY AMBASSADOR
H Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία επέλεξε τον Chef Γιώργο Τσούλη να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία “Taste the Ocean”, όπου μεγάλοι Chef της Ευρώπης μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά, από την περιοχή μας και στην εποχή τους.
EU GREEN WEEK SPEAKER
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσκάλεσε τον Chef ως ομιλητή στην Έναρξη της Διάσκεψης Υψηλού Ενδιαφέροντος για την Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ 2021, τη μεγαλύτερη ετήσια ευρωπαϊκή εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, με επίκεντρο τη φιλοδοξία της ΕΕ για μηδενική ρύπανση. Εκτός της συμμετοχής του ως ομιλητής, ο Chef παρουσίασε και τη δική του βιώσιμη, zero waste συνταγή.
Λίγα λόγια για τον σεφ
Ο Γιώργος μεγάλωσε στο Αιγάλεω στην πιτσαρία του πατέρα του χωρίς όμως να ασχοληθεί με την κουζίνα των γονιών του. Αποφάσισε όμως να σπουδάσει μαγειρική και επέλεξε την κορυφαια σχολή Le Monde. Eκεί πρωτομαγείρεψε και εκεί πειραματίστηκε με υλικά και τεχνικές.
Μετά την αποφοίτησή του τον περίμενε μια λαμπρή καριέρα σε κορυφαία εστιατόρια. Ο Γιώργος Τσούλης ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία της κουζίνας από τη θέση του executive σεφ σε πολλά βραβευμένα ελληνικά εστιατόρια και σε εστιατόρια με αστέρια Michelin.
Παρουσιάζει επίσης τις γαστρονομικές του δεξιότητες μπροστά στην κάμερα για το ευρύτερο κοινό σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές της Ελλάδας (Mega, Alpha, Open TV) και της Κύπρου (Sigma TV).
Η μοναδική ιδιοσυγκρασία και οι χαρισματικές δεξιότητες επικοινωνίας του σεφ έχουν μαγέψει τους followers του σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Ο αριθμός των followers αυξάνεται συνεχώς και σταθερά όπως και η αφοσίωση στο πρόσωπό του.
Ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα ολοκαίνουργιο στούντιο μαγειρικής στα Μελίσσια, στην Αθήνα. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται για το γύρισμα των εκπομπών του στο YouTube, για φωτογραφήσεις, ως εργαστήρια, για γευσιγνωσίες και άλλα. Επί του παρόντος, ο έλληνας σεφ Γιώργος Τσούλης προετοιμάζει τη νέα του μαγειρική εκπομπή για ένα κορυφαίο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα.
Η ιστοσελίδα του περιέχει καταπληκτικές και εύκολες συνταγές που μπορείς και εσύ να επιχειρήσεις. Δες εδω https://www.giorgostsoulis.com/
Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στην Ελλάδα, ανακαλύπτοντας τους μοναδικούς γευστικούς θησαυρούς της χώρας μας με τον Chef Γιώργο Τσούλη.
Μια συνταγή
Γαύρος καπνιστός με μους ταραμά
Υλικά
Για τον γαύρο:
100 γρ. γαύρο, καθαρισμένο
200 γρ. ζάχαρη καστανή
10 κλ. θυμάρι
5 κλ. δενδρολίβανο
Για τη μους ταραμά
40 γρ. λευκό ταραμά
½ κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
Χυμό από ½ λεμόνι
300 ml ηλιέλαιο
Για τα εσαλότ
4 τμχ. εσαλότ, καθαρισμένα
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το πράσινο λάδι
150 ml ηλιέλαιο
40 γρ. μαϊντανό
40 γρ. φρέσκα κρεμμύδια, μόνο το πράσινο μέρος τους
Για το ταρτάρ ντομάτας
1 ντομάτα, ξεσποριασμένη & κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κάπαρη, ψιλοκομμένη
1 σταγόνα ταμπάσκο
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το ψωμί
50 γρ. ψωμί, κομμένο σε ορθογώνιο σχήμα
50 γρ. βούτυρο
Αλάτι
Εκτέλεση
1 Εκτέλεση για το γαύρο: Ντύνουμε πολύ καλά την επιφάνεια μιας βαθιάς κατσαρόλας με αλουμινόχαρτο (δεν πρέπει να υπάρχουν πουθενά κενά στα τοιχώματα και στον πάτο της κατσαρόλας). Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το καπάκι της κατσαρόλας. Με ένα ίσιο μαχαίρι χαράσσουμε το γαύρο και πολύ προσεκτικά αφαιρούμε το κεντρικό του κόκκαλο.
2 Μέσα στην κατσαρόλα αδειάζουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Σκεπάζουμε τα υλικά με αρκετό αλουμινόχαρτο και με ένα μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες σε αυτό. Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και την τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά.
3 Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν καπνοί βάζουμε μέσα το γαύρο και με κλειστό καπάκι τον καπνίζουμε για τρία λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
4 Εκτέλεση για την μους ταραμά: Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, το χυμό λεμόνι και ξεκινάμε το χτύπημα ρίχνοντας σιγά σιγά το ηλιέλαιο (σαν να φτιάχνουμε μαγιονέζα). Μόλις αφρατέψει το μείγμα, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
5 Εκτέλεση για τα εσαλότ: Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα εσαλότ, το ξύδι, τη ζάχαρη και προσθέτουμε αρκετό νερό μέχρι να σκεπάσει τα εσαλότ. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
6 Μόλις ετοιμαστούν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Έπειτα κόβουμε τα εσαλότ κάθετα με ένα ίσιο μαχαίρι και προσεκτικά ξεχωρίζουμε τα φύλλα τους. Στη συνέχεια καίμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σε αυτό τα φύλλα που ξεχωρίσαμε και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν μαύρο χρώμα.
7 Εκτέλεση για το πράσινο λάδι: Αδειάζουμε όλα τα υλικά στο πολυκοπτικό και τα χτυπάμε για 5 λεπτά.
8 Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά το σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας το μέχρι φτάσει στους 100 βαθμούς. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα φίλτρο καφέ σε ένα ψιλό σουρωτήρι και στερεώνουμε πάνω σε ένα ψηλό ποτήρι.
9 Αδειάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα μέσα στο φίλτρο και το αφήνουμε να στραγγίξει σιγά σιγά.
10 Εκτέλεση για το ταρτάρ ντομάτας: Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
11 Εκτέλεση για το ψωμί: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το ψωμί.
12Το πασπαλίζουμε με αλάτι και από τις δύο πλευρές και το ψήνουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.
13Σύνθεση: Τοποθετούμε το ψωμί στο πιάτο, από πάνω τοποθετούμε το ταρτάρ ντομάτας και από πάνω το γαύρο. Δίπλα ακριβώς, βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά μους ταραμά, πάνω από την μους ταραμά προσθέτουμε τα καμένα φύλλα εσαλότ. Τέλος, πασπαλίζουμε το πιάτο μας με πράσινο λάδι.