Αυτό είναι το νέο super food που προτείνουν οι σεφ και οι γιατροί για το 2024
Μια περιήγηση στα μαγειρικά κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι οι σεφ σε όλο τον κόσμο έχουν αποκαλέσει το λάχανο ως το νέο «it» λαχανικό.
Αυτό το φυλλώδες λαχανικό, ειδικά όταν μαγειρευτεί στη σχάρα αποκτά αυτό που οι σεφ και οι διαιτολόγοι αποκαλούν κρεατώδη υφή και μια ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να ενισχυθεί με μια μεγάλη ποικιλία μαρινάδων και γαρνιτούρων.
To λαχανικό με τη σπουδαία διατροφική αξία
Αλλά εκτός από το να είναι trendy, το λάχανο έχει μια μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχει φυτικές ίνες, τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Κ, το 1/3 της βιταμίνης C και το 10% του φυλλικού οξέος της ημέρας. Το φυλλώδες αυτό λαχανικό περιέχει επίσης ίχνη μαγγανίου, βιταμίνης Β6, ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης Α, σιδήρου και ριβοφλαβίνης.
Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα φύλλα της λαχανίδας. Όλα αυτά περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο και έχουν την ικανότητα να κρατούν τη φλεγμονή υπό έλεγχο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Όσο για το χρώμα του, μπορεί να ποικίλλει από πράσινο έως κόκκινο και μοβ ενώ τα φύλλα του μπορεί να είναι είτε λεία είτε τσαλακωμένα.
Σύμφωνα με το ChefIQ: «Το λάχανο μερικές φορές έχει κακή φήμη. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή όταν είναι παραψημένο, μπορεί να αναδύει μια δυσάρεστη θειώδη μυρωδιά. Ωστόσο, όταν μαγειρεύεται σωστά, μπορεί να προσθέσει πλούσια ποικιλία στα γεύματά σας».
Σύμμαχος της καρδιάς και εχθρός της χοληστερίνης
Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, το λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες που είναι υγιεινές για την καρδιά, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Σε μελέτη του 2013σε 93.600 γυναίκες στο περιοδικό Circulation οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσες έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της λιπαρής ουσίας που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και ονομάζεται χοληστερόλη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, καθώς δεσμεύονται με την ουσία στο έντερο και την εμποδίζουν να απορροφηθεί στο αίμα.
Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και τυμπανισμό εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Ένα λαχανικό με κρεατώδη γεύση
Η διαιτολόγος και σεφ Laura Geraty είπε στο Axios ότι το λάχανο είναι «πραγματικά ευέλικτο» και το αποκάλεσε «κρεατώδες λαχανικό που μπορεί να κοπεί σε φέτες σαν ‘μπριζόλα’ ως κύριο πιάτο».
Μπορείτε να το ψήσετε στη σχάρα και να προσθέσετε γαρνιτούρα, όπως μια κρεμώδη σος ή και όξινο χυμό λεμονιού. Ο πιο δημοφιλής τρόπος κατανάλωσής του πάντως είναι η λαχανοσαλάτα.