Ο καρκίνος του παχέος εντέρου γίνεται όλο και πιο συχνός σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, σύμφωνα με τον Δρ Michael Cecchini, διευθυντή του προγράμματος παχέος εντέρου στο Κέντρο Γαστρεντερικών Καρκίνων και ιατρό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου του Yale.
Ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστος. Οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, αλλά χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τι μπορεί να φταίει, λέει ο Cecchini.
Στο μεταξύ, όμως, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πιθανά προειδοποιητικά σημάδια. Και υπάρχει ένα εντυπωσιακό σύμπτωμα που έχει κερδίσει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα κόπρανα που είναι λεπτά πιο λεπτά από το κανονικό, ενίοτε και σαν… μολύβι.
Το σχήμα και μέγεθος των κοπράνων μπορεί να είναι «κόκκινη σημαία»
Οι γιατροί βλέπουν μερικές φορές ασθενείς των οποίων «τα κόπρανα είναι πολύ πιο λεπτά ή σαν μολύβι σε πάχος και μέγεθος», λέει ο ογκολόγος.
Αυτό τείνει να συμβαίνει όταν υπάρχουν όγκοι κοντά στην άκρη του παχέος εντέρου ή εάν καλύπτουν ολόκληρο το εσωτερικό του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να γίνεται στενότερο, επηρεάζοντας το σχήμα των κοπράνων, εξηγεί.
Σύμφωνα με τον Δρ Jeffrey Dueker, γαστρεντερολόγο στο UPMC και αναπληρωτή καθηγητή Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οποιαδήποτε αισθητή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας θα μπορούσε να είναι μια πιθανή κόκκινη σημαία, αλλά δεν πάντα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Εκτός από τις αλλαγές στο σχήμα ή τη συνοχή των κοπράνων, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και το να πηγαίνετε στην τουαλέτα συχνότερα ή λιγότερο συχνά.
Άλλα συμπτώματα
Τα πολύ λεπτά κόπρανα είναι ένα από τα λιγότερο κοινά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Αν συμβεί αυτό, είναι πολύ ανησυχητικό», τονίζει ο Cecchini. «Απλά δεν είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου», συμπληρώνει.
Τα πιο διαδεδομένα σημάδια είναι το αίμα στα κόπρανα και ο πόνος στην κοιλιά. Η ακούσια απώλεια βάρους είναι άλλο ένα σημάδι. Και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.
«Είναι πολύ εύκολο για τα νεότερα σε ηλικία άτομα να σκεφτούν «Α, είναι απλώς αιμορροΐδες» ή κάτι τέτοιο… και μπορεί να είναι, αλλά αυτές οι καταστάσεις μπορεί και να συνυπάρχουν», τονίζει ο Cecchini.
Γενικά, η κολονοσκόπηση ή κάποια άλλη εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ή να τον σταματήσετε στα αρχικά στάδια.
Επίσης, όποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού -μητέρα, πατέρα, αδερφό, αδερφή, γιο ή κόρη- που είχε καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικά εάν το άτομο αυτό είχε διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 50 ετών, διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου λόγω οικογενειακού ιστορικού και πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του για το πότε πρέπει να αρχίσει να κάνει κολονοσκοπήσεις.
Εάν είχατε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου ή της κοιλιάς ή εάν έχετε ορισμένα γενετικά σύνδρομα ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, πρέπει επίσης να κάνετε κολονοσκόπηση πριν από τα 45, σημείωσε ο Dueker.
Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για το ιατρικό σας ιστορικό και για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Όμως, δεν πρέπει επίσης να πανικοβάλλεστε.
«Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου», τονίζει ο Dueker. Αντίθετα, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση για να δείτε τι συμβαίνει. Και ακόμη κι αν η αιτία είναι όντως καρκίνος του παχέος εντέρου ή ένας προκαρκινικός πολύποδας, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε.
Φωτογραφία: iStock