Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου αναφέρεται στην έκθεση του ΕΜΠ για το Ναυάγιο, επισημαίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί αλλά δε θα δεχθεί τον «ετσιθελισμό του οποιουδήποτε».
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) παρέδωσε το Σάββατο 29 Ιουνίου στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου το πόρισμά του για τη διάσωση του εμβληματικού Ναυαγίου, του δεύτερου διασημότερου τοποσήμου της χώρας μετά την Ακρόπολη.
Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία αναφέρεται στην έκθεση του ΕΜΠ για το Ναυάγιο, επισημαίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί αλλά δε θα δεχθεί τον «ετσιθελισμό του οποιουδήποτε».
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Ζακύνθου
«Τα Πανηγύρια διεκόπησαν για να επαναληφθούν, όταν γίνουν έστω και μερικά από εξαγγελθέντα, σχετικά με τον «ιστορικό» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και το Ναυάγιό του.
Μια πολυμελής ομάδα του Πολυτεχνείου μας, με πολλές, όπως ειπώθηκε, επισκέψεις στο Νησί μας και με συντονισμένες προσπάθειες, ικανοποίησε την ανάγκη διάσωσης, για την οποία, όπως διατείνεται ο Βουλευτής μας, επί σαράντα χρόνια (από τότε δηλαδή που ναυάγησε το λαθροκάραβο) δεν έγινε τίποτα, νομίζοντας προφανώς ότι οι Ζακυνθινοί λησμόνησαν πως τα τελευταία πέντε χρόνια είναι Βουλευτής και αλλά δέκα πριν ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχος.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον χρόνο που χρειάστηκαν 39 έμπειροι επιστήμονες και τόσα ταξίδια στο ωραίο Τζάντε, για τον συμπαθή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
Από τα πολλά, πάρα πολλά ερωτήματα που κυκλοφορούν, διαλέξαμε ένα: Η πρόταση για «αθέατη υπόγεια σήραγγα» έλαβε άραγε υπόψη της τη σεισμογενή Ζάκυνθο και τις προειδοποιήσεις Λέκκα; Οι ξένοι δικαιολογούνται να μην γνωρίζουν, αλλά οι ντόπιοι;
«Δεν θα δεχθούμε ΠΟΤΕ, όμως, τον ετσιθελισμό του οποιουδήποτε διερχομένου από την εξουσία»
Κατά τα λοιπά αναφερόμενα εις το Πλάτωμα του Ναυαγίου, θα υπενθυμίσουμε, για ακόμη μια φορά, ότι το 1994 φτιάξαμε, μέσα στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, δρόμο, πλατεία, ασφαλή προσβασιμότητα με μπαλκόνι και φράκτη για θέαση από ψηλά, κτίριο και τουαλέτες με προσωπικό καθαριότητας. Ποιοι τα γκρέμισαν;;;; Και γιατί;;;;
Όσον αφορά, δε, τα περί δήθεν «ιδιοκτησιακού ζητήματος», όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η αδιαμφισβήτητη κυριότητα της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών (ΝΠΔΔ), επί του γύρωθεν αυτής μοναστηριακού δάσους και μέχρι την θάλασσα, τον Ιερό Ναό Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου και την Χερσόνησο του Αγίου Γεωργίου, αποδεικνύεται από χιλιάδες έγγραφα της περιόδου 1535-2020 καθώς και από τις Παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, του Δήμου Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όλα κατατεθειμένα ήδη στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες έχουν πολλάκις, από το 1976 και μετά, αποφανθεί επί του θέματος.
Παρά ταύτα, και για το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Νησιού μας, είμαστε έτοιμοι, όπως άλλωστε και στο παρελθόν πράξαμε και αποδείξαμε (βλ. Νοσοκομείο, Πολυκλαδικό Παναγούλας, Πανεπιστήμιο κ.ά.), να συνεργαστούμε.
Δεν θα δεχθούμε ΠΟΤΕ, όμως, τον ετσιθελισμό του οποιουδήποτε διερχομένου από την εξουσία. Τελεία και παύλα!
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου»